Сегодня: 23 | 04 | 2024

МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОГО АУДИТУ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ. ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ

За результатами аналізу складених графіків енергоспоживання, визначається середній рівень енергоспоживання та відхилення від нього. Необхідно провести аналіз причин відхилень – іноді простий аналіз договору енергопостачання може встановити причину, наприклад, якщо до договору вписані неіснуючі параметри системи енергоспоживання – «зайві» потужності. На цій стадії усуваються прості технічні помилки (наприклад, проектні характеристики об’єкту, вказані в договорі, не відповідають тому, що є насправді). Потім складається діаграма енергоспоживання, на основі якої проводиться типізація об’ємів енергоспоживання за типами споживачів (з урахуванням фактичних, проектних та функціональних характеристик об’єктів) та по джерелах фінансування витрат на оплату ресурсів)

Аналіз показників енергії з врахуванням визначального фактору

Важливо брати до уваги вплив усіх факторів, від яких залежить споживання енергії, таких як Зміна площі при реконструкції або більший Термін користування приміщенням, і т. д. Збільшення періоду експлуатації хоча б на одну годину на день може підвищити вартість спожитої енергії до 10%. В школах-інтернатах вартість енергії може бути на 50% вища, ніж в аналогічних звичайних школах. Врахування цих факторів допоможе Вам визначити, чи відбулося зниження споживання енергії завдяки підвищенню енергоефективності, або ні.

Аналіз показників якості електроенергії, що також є впливовими факторами на рівень та надійність споживання електричної енергії, передбачає перевірку забезпечення енергопостачальною компанією якості електроенергії, що передається споживачам, підключеним до мережі, а також контроль за дотриманням споживачами, передбачених договором на приєднання, умов по споживанню реактивної потужності, вирівнюванню створюваної ними несиметрії, подавленню вищих гармонік.

Градусо-доби

При виявленні впливу зміни погоди на споживання енергії використовують “градусо-доби”. Одна градусо-доба дорівнює різниці між базовою температурою в приміщенні та середньою за добу зовнішньою температурою. Базова температура в приміщенні дорівнює 18оС.

Значення середньодобових температур зовнішнього повітря для різних регіонів можна одержати в Гідрометцентрі та в енергопостачальних компаніях.

Градусо-доби – характеристика клімату в порівняльний період (рік), розраховується за формулою:

або ,

Де: j – місяць року, що належить до опалювального періоду; - температура внутрішнього повітря у приміщеннях, приймається для відповідних будівель і споруд згідно їх призначення; - температура зовнішнього повітря середня для місяця j, визначається за даними метеорологічної служби для відповідного року, 0С; - кількість діб опалювального періоду в місяці j; - тривалість опалювального періоду за кількістю днів із стійкою середньою добовою температурою зовнішнього повітря 80С і нижче; k – день опалювального періоду; - середня температура зовнішнього повітря для кожного дня k опалювального періоду, визначається за даними метеорологічної служби для відповідного року, 0С.

Так, сума градусо-діб може показати, наскільки холодним був конкретний місяць по відношенню до іншого, чим більше число градусо-діб, тим холодніший був місяць.

Градусо-доби можуть також використовуватися для щомісячного порівняння теплоспоживання на опалення різних будівель при різних кліматичних умовах. Для цього їх показники необхідно приводити до «нормативного року» за формулою:

,

Де: – фактичне теплоспоживання за місяць, Гкал/місяць; ГДнорм – відповідно градусо-доби для „нормативного” місяця (додаток Г); ГДфакт – градусо-доби за місяць, розраховані по фактичній температурі зовнішнього повітря за відповідний місяць.

«Нормативний рік» є середньо статистичним роком температур зовнішнього повітря, згідно СНіП 2.01.01-82 [5].

Таким чином, при порівнянні місячного споживання енергії в різні роки для Врахування змін у погоді було б корисно запровадити просту корекцію в енергоспоживанні на опалення. Однак необхідно мати на увазі, що тільки та частина енергії, що іде на опалення, має бути скорегована з урахуванням погоди.

При можливості, Ви повинні також корегувати загальні цифри енергоспоживання за кількістю робочих днів у даному місяці.

Базовий рівень теплоспоживання

Головною складовою частиною оцінки ефективності енергозберігаючих заходів є визначення базового рівня теплоспоживання будівель, яке складається з витрат на опалення, вентиляцію та гаряче водопостачання.

Базовий рівень теплоспоживання окремої будівлі, Гкал/рік, встановлюється по найбільшому фактичному теплоспоживанню, характерному для цієї будівлі на основі даних технічного аудиту та аналізу реального теплоспоживання (за даними приладів обліку або договорів з теплопостачальною організацією) протягом трьох років, що передували початку запровадження заходів з енергозбереження і визначається з урахуванням впливу погодних умов за формулою:

,

Де: - максимальна величина фактичного річного теплоспоживання будинку, Гкал/рік; - річне теплоспоживання на опалення (вентиляцію), приведене до „нормативного” року, Гкал/рік; - фактичне річне теплоспоживання на ГВП, Гкал/рік;

Визначення базового рівня відбувається наступним чином.