Сегодня: 20 | 04 | 2024

МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОГО АУДИТУ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ. ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ

1.3 ВИЗНАЧЕННЯ ВАРТОСТІ ЕНЕРГЕТИЧНОГО ОБСТЕЖЕННЯ БУДІВЛІ

Однією з найбільш складних обговорюваних умов в переговорному процесі між енергоаудиторською компанією та енергоспоживачем є визначення договірної ціни на послуги енергоаудиторів.

Вартість енергоаудиту залежить від структурної складності громадської організації та, як наслідок об’єму обстеження. Для визначення об’єму робіт з енергетичного аудиту, їх вартості та термінів виконання необхідний попередній виїзд спеціалістів-енергоаудиторів до громадської організації з метою огляду та проведення робочих зустрічей з керівництвом та персоналом.

Варто відмітити, що на термін виконання енергетичного обстеження, та на його вартість, може суттєво впливати факторів, таких як наявність, повнота та своєчасність надання необхідних для проведення роботи даних з боку керівництва та персоналу обстежуваної організації.

Обчислення капітальної вартості проекту з енергозбереження – це ключовий момент звіту. Невірно оцінені витрати можуть легко підірвати довіру до цілого звіту. Звичайно причина недооцінки витрат викликана не недооцінюванням витрат, а НЕУРАХУВАННЯМ ЗАГАЛЬНОЇ ВАРТОСТІ КОМПОНЕНТІВ. Нижче приведені типові приклади компонентів, які можна включити в розрахунок загальної вартості проекту. Даний список НЕ є вичерпним.

· Вартість закупівлі енергозберігаючого устаткування.

· Закупівельна вартість допоміжного устаткування (а саме, регуляторів, інструментів, охоронного устаткування, обхідних пристроїв).

· Витрати на доставку (митні формальності й установка устаткування).

· Страхування.

· Витрати на ізоляцію.

· Тестування і введення установки в експлуатацію.

· Виплати за консультації.

· Витрати на переміщення виробничого устаткування.

· Діяльність, необхідна по техніці безпеки.

· Перебудова приміщень будинку, викликана установкою нового обладнання.

· Перевірка ліцензування/сертифікації/страхування.

· Навчання персоналу.

Типові ДЖЕРЕЛА оцінки витрат:

· Прайс-листи на устаткування.

· Публікації по оцінці витрат:

- Вартість устаткування.

- Витрати на оплату праці.

- Загальні середні витрати (а саме, на м2, на кВт встановленої потужності).

· Бюджетні витрати постачальників/монтувальників.

· Розцінки постачальників/монтувальників.

· Інформація про вартість попередніх впроваджених проектів.

Способи визначення вартості можуть бути узяті з різних джерел. Найнадійнішим з них є особистий досвід проведення аналогічного проекту в минулому, але навіть у такий спосіб варто обережно відноситися до факторів, що можуть викликати значну цінову різницю в двох аналогічних проектах. Наприклад, установка електронного контрольного устаткування може коштувати набагато дорожче, ніж аналогічна установка на іншому об’єкті, через необхідність використання устаткування, що сертифіковане для іншої категорії приміщень.

Також корисно переконатися, що джерела постачальників враховують усі вартісні компоненти, а саме, доставку, установку, налагодження устаткування.

Нижче приводимо один з можливих способів визначення вартості енергетичного обстеження громадських закладів.