Сегодня: 19 | 04 | 2024

МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОГО АУДИТУ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ. ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ

Основними джерелами інформації з енергоспоживання є рахунки за паливо, воду, енергію, покази лічильників, проектна документація по об’єкту. При цьому слід враховувати як обсяг споживання, так і тарифи та вартість різних видів спожитої енергії та енергоносіїв. В разі відсутності лічильників при енергоаудиті може бути застосовано спеціальне вимірювальне обладнання.

Таким чином енергоаудитор має:

· збирати дані з лічильників та рахунків за спожиті енергоресурси та воду;

· виконувати поточний аналіз енергоспоживання, що базується на врахуванні визначального параметру;

· здійснювати щорічний аналіз, використовуючи питомі показники;

· будувати нормалізовані характеристики енергоспоживання.

Споживач повинен збирати покази лічильників не менше як раз на місяць, щоб одержувати ймовірну інформацію про енергоспоживання. Чим більше буде лічильників на найбільш потужних споживачах, наприклад, в їдальнях або вентиляційних установках, тим точнішим буде аналіз.

Не на всіх будівлях може бути встановлено необхідні засоби обліку теплоти. В цьому випадку потрібні дані можуть бути отримані за допомогою накладного ультразвукового витратоміра. Подібна методика випробувана при енергетичному обстеженні корпусу 22 НТУУ «КПІ». Було проведено вимірювання витрати води на подаючому трубопроводі в теплопункті корпусу в залежності від коливань тиску в мережі. Експериментальні данні оброблені за допомогою залежності:

,

Де: ν––об’ємні витрати, м3/год.; ∆р––перепад тиску, бар.

Для контролю за споживанням теплової енергії використовувались дані по температурі та тиску води в мережі на вході та виході з корпусу. Потім місячне споживання теплоти у корпусі визначалося за формулою:

,

Де: с – теплоємність води; r – густина води; n – кількість годин роботи системи теплопостачання за місяць.

Цей метод найбільше підходить для будівель з центральним регулюванням опалення і дозволяє проводити реконструкцію даних по теплоспоживанню за накопленими в журналах даними по температурі та тиску води в теплопункті.

2.2 АНАЛІЗ ГРАФІКІВ СПОЖИВАННЯ

Поточний аналіз енергоспоживання може складатися як з побудови та аналізу простих графіків покази лічильників, так і з більш глибокого аналізу з урахуванням погодних умов та інших визначальних факторів.

Використання питомих показників дає цінну інформацію по споживанню енергії спорудою та надає можливість їх порівняння з показниками інших будівель для оцінки успіхів у підвищенні енергоефективності.

Таким чином, оцінка споживання енергії надає можливість:

· контролювати споживання енергії за часом і оцінювати вплив будь-яких змін або енергозберігаючих заходів;

· порівнювати споживання зі стандартами та даними аналогічних споруд для оцінки потенціалу енергозбереження.

Добовий графік енергоспоживання

Маючи, наприклад погодинні енергоспоживання, можна побудувати графік енергоспоживання за добу. Зміна рівня споживання в громадських та адміністративних будівлях може визначатися такими причинами: вночі працює тільки чергове освітлення (або ще й електричні нагрівачі накопичувачів енергії); потім починають працювати прибиральниці та інший обслуговуючий персонал; з`являються студенти або інші працівники; починаються заняття або робочий день; вмикається силове та інше обладнання. Подальші зміни обумовлені закінченням занять, вечірнім використанням залів, кабінетів та ін.

Корисно порівняти добові графіки енергоспоживання для різної пори року, для робочих та вихідних днів.

Щомісячна оцінка даних

Найпростішим методом моніторингу енергоспоживання є простий запис і графічне зображення щомісячних показів лічильників. Багато корисних настанов щодо споживання енергії можна отримати на цьому простому рівні аналізу. Див. діаграму на рис. 2.1 та 2.2.