Сегодня: 24 | 04 | 2024

Лекція Академічна філософія другої пол. ХІХ - поч. ХХ ст



Конкретизуючи розуміння розуму як вищої форми пізнання, О. Новицький стверджує, що Розум, який без­посередньо вводить нас у реальне життя духу, обґрунто­вує три головні ідеї: ідею істинного — того, що у світі ду­ховному є; ідею доброго — того, що має бути у світі явищ стосовно світу вищого; й ідею прекрасного — то­го, що може бути у світі явищ за умови відношення цього світу до вищого порядку речей. Процес розкрит­тя ідей здійснюється шляхом поступового прояснення їх, рухаючись від первісної невизначеності до ясної свідомості. Головними етапами на шляху цього проце­су є: а) сприйняття ідей розуму Серцем, що породжує відчуття істинного, доброго, прекрасного; далі: б) з сфери почувань ідеї переходять у Фантазію, де вони утворюють зміст природної релігії. Ідея істини постає предметом вірування, ідея добра — релігійного діяння і сподівання; ідея краси — релігійної символіки і серде­чного прагнення; в) наступний етап позначений діяльністю Розсудку, який виражає ідеї за допомогою понять і суджень; г) діяльність розсудку продовжує Розум, який синтезує поняття розсудку в ідеї закону, мистецтва й науки. Закон як вираз добра розвивається Законодавст­вом; Мистецтво як вираз ідеї краси розкриває її багатст­во у мистецьких витворах; а Наука як вираз істини — у системах науки наук — Філософії. Однак цей етап не є останнім, він не може дати пов­не задоволення ідеальним прагненням серця. Адже знання не може охопити безумовне, мистецтво — нескінченне, а закон — верховне благо. Це виявляється досяжним лише у релігії Одкровення, яка недостатність ідеального знання доповнює вірою, до блаженства веде шляхом безсумнівної надії і пов’язує нас з Богом живим союзом любові. Релігія є вищий синтез закону, мистецт­ва і науки.

Спеціальну увагу О. Новицький приділяв питанню «корисності» філософії. Ставлення до філософії офіційних кіл Російської імперії у той час визначалось формулою: «користь її не доведена, а шкода від неї дуже можлива». Радикальні, революцій­но-демократичні кола Росії намагались використати філософію для обґрунтування своєї політики, чим, по суті, перетворювали філософію на ідеологію. О. Новицький обстоює право самостійного існування філосо­фії і доводить, що Вона не може бути шкідливою чи небезпечною для держави чи релігії, оскільки сфера її діяльності не збігається з жодними практичними цілями. У цьому розумінні філософія не лише не шкідлива, а й не має ніякої користі. Погляд щодо ідеї корисності відповідає найнижчій стадії куль­турно-історичного розвитку. Вище стоїть ідея правди. Ще вище — ідея прекрасного. Її перевищує ідея Бога і природної релігії. Наступний етап пов’язано з ідеєю іс­тинного. Саме на цій стадії на зміну природній релігії приходить філософія. За нею приходить релігія Одкро­вення.

Характерною є своєрідна «відповідь», яку дав царсь­кий уряд на такого ґатунку аргументацію, спрямовану до обґрунтування вільного розвитку філософії. Згадува­на формула про сумнівну корисність і можливу шкоду філософії слугувала підставою для Заборони викладання філософії в університетах Російської імперії. Це сталось 1850 p. О. Новицького було усунено з університету. І са­ме тоді, коли його відсторонили від можливості викла­дати філософію, О. Новицький протягом десяти років присвячує свою діяльність дослідницькій роботі у Галузі історії філософії. Результатом став вихід у світ 1860—1862 pp. чотиритомної праці «Поступовий розви­ток давніх філософських вчень у зв’язку із розвитком язичницьких вірувань», що не втратила своєї наукової цінності й дотепер.

Якщо вже у поглядах О. Новицького простежується безумовна співзвучність історизмові, що відрізняє геге­лівську філософію, то Ще більший вплив філософія Геґеля справила на С. Гогоцького. Випускник Київської духовної академії він з 1841 p. викладав в ній, а з 1843 p. і, по суті, до кінця життя діяльність його пов’язана з Київським університетом. Серед численних його праць найбільш вагомою є «Філософський лексикон» у 4-х томах і 5-ти частинах, яка вийшла друком 1857—1873 pp. у Києві. У численних статтях «Лексикону», у спеціальних пра­цях, присвячених характерові середньовічної філософії, аналізові філософії Канта і Гегеля, С. Гогоцький обґрун­товує не лише свою історико-філософську, а й власне філософську позицію, Стверд­жуючи органічну єдність філософсько­го та історико-філософського підходу Як вихідну методологічна засада своєї творчості. Історія філософії уявляється йому єдиною системою знання, що зумовлює «внутрішню послідовність її на­чал і напрямків». Тут він наслідує принцип історизму пізнання Гегеля. В історії філософії він розрізняє дві альтер­нативні позиції: «Чи так розуміти життя, що воно яв­ляє лише продукт сліпих і несвідомих сил фізичних, чи так, що фізичні сили є витвором творчого, всемогутньо­го розуму і знаряддя вищих розумних цілей буття?» Перша позиція, Матеріалістична, категорично відкида­ється С. Гогоцьким як «найнижчий і безглуздий напрям філософії», оскільки він суперечить ідеї вищого начала й веде до атеїзму. Натомість «всі вищі істини і закони діяльності, що облагороджують людське життя, доступ­ні лише Ідеалізму». Відношення духу до буття не лише розрізняє мате­ріалістичний та ідеалістичний напрями. Воно визначає, за С. Гогоцьким, й відмінність різних епох в історії філо­софії. У стародавній філософії відношення мислячого духу до буття не могло бути свідомим. У цьому разі пе­реважає неусвідомлене, стихійне відчуття гармонії між мисленням та його предметом. Християнство порушило цю гармонію, воно підір­вало повагу до природи і спрямувало все до релігійного авторитету. Нова філософія усвідомлює протилеж­ність світоспоглядання й природи і намагається при­мирити їх.

Звертаючись до «Критики чистого розуму», заслугу І. Канта С. Гогоцький вбачає у проведенні чіткої різниці між розсудком, який має справу лише із явищами, і ро­зумом, що звертається до безумовного. Разом з тим він не погоджується із обмеженням прав розуму. Якщо іс­нує нездоланний рубіж між мисленням та сутністю ре­чей, якщо теоретичний розум не може осягнути безумовне, то й ідея Бога виявиться за межами свідомості. У цьому, на думку С. Гогоцького, полягає найбільша ва­да філософії І. Канта.

Саме тому вищою є заслуга І. Канта у сфері аналізу не теоретичного, а практичного розуму. У цьому сенсі І. Кант, повертаючи розуму те, що він забрав у нього у «Критиці чистого розуму», стверджує першість духу над природою й відкриває його вільну і розумну самостій­ність у самій людині. Але найвищої оцінки заслуговує «Критика здатності судження», де встановлюється зв’я­зок безумовного із явищем.

На відміну від І. Канта, який відриває духовний світ від світу речей, Гегель слідом за Шеллінгом в основу всього сутнісного кладе ідею безумовно-тотожнього, всесвітнього начала життя. Особливо імпонує С. Гогоцькому те, що, згідно з Гегелем, безумовне, абсолют­на ідея виявляє себе у фізичному і моральному світі, ви­ступаючи як творча сила. Але Гегель, на думку київсь­кого філософа, впадає у крайнощі, коли ототожнює безумовне зі світом дійсності й людським мисленням. Виявляти себе — ще не означає бути тотожним тому, через що виявляється абсолютне, божественне начало. Ігнорування цього Гегелем привело його «до перебіль­шеного поняття про наше мислення і до недостатнього, принизливого — про верховну істину». С. Гогоцький не сприймає у Гегеля крайній раціоналізм, який призвів німецького філософа до хибного, як вважає дослідник, розуміння релігії, місце якої Гегель намагається віддати філософії.

С. Гогоцький виходить із твердження про те, що іс­нують два типи пізнання: нижчий, який спирається недіяльність розуму і приводить до істини, що відобра­жає відповідність наших понять законам дійсності, що вивчаються; другий, вищий тип пізнання пов’язаний із вірою, з внутрішнім досвідом людини. Лише цей, другий шлях дає змогу осягнути сенс життя «моральних істот».

Найзначнішою постаттю Київської релігійної філо­софії є Памфіл Данилович Юркевич (1826—1874 рр.). Народився він 16 лютого 1826 р. у селі Ліпнява Золотоноського повіту на Полтавщині в сім’ї священика. По закінченні Переяславської духов­ної семінарії 1847 р. поступив до Київської академії, яку успішно закінчив 1851 р. Від цього часу і до 1861 р. він викладає в Академії історію філософії та німецьку мову. 1861 р. після понад десятилітньої перерви у Московсь­кому університеті було відкрито кафедру філософії і саме П. Юркевич, за словами Г. Шпета, виявився в Російсь­кій імперії єдиним «достатньо філософськи підготовле­ним, щоб посісти без попереднього закордонного від­рядження університетську кафедру». У вищих учбових закладах Москви він читав курси історії філософії, ло­гіки, психології, педагогіки, а від 1869 р. і до смерті ви­конував обов’язки декана історико-філологічного фа­культету Московського університету. 1873 р., після смерті своєї дружини, він тяжко захворів і 4 жовтня 1874 р. помер. Юркевича було поховано на цвинтарі Данилового монастиря у Москві.

Із 48 років життя, із 23 років самостійної творчої дія­льності цього філософа 10 років припадає на київський, а 13 — на московський періоди. Між цими двома періо­дами існує істотна відмінність як з огляду на спряму­вання творчої діяльності П. Юркевича, так і зважаючи на той суспільно-духовний клімат, на тлі якого прохо­дила діяльність філософа.

П. Юркевич залишив по собі невелику літературну спадщину. За життя він здійснив всього 12 публікацій, з них лише п’ять припадає на московський період. До то­го ж серед них переважали праці з питань педагогіки. Власне філософії присвячено лише одну — публікацію промови, виголошеної на урочистому зібранні Москов­ського університету 1866 р. на тему «Розум за вченням Платона і досвід за вченням Канта», в якій підсумовува­лись окремі ідеї, обґрунтовані ним протягом інтенсив­ної творчої діяльності у Києві, що мала своїм підсумком публікацію протягом трьох років з 1859 по 1861 р. семи праць, найголовніші серед яких: «Ідея», «Серце та його значення в духовному житті людини, згідно із вченням Слова Божого», а також «З наук про людський дух» та «Матеріалізм і завдання філософії». Перші дві містили виклад фундаментальних для П. Юркевича ідей, на яких ґрунтувалась його філософська позиція. Останні, особ­ливо «З наук про людський дух», яка була відгуком на публікацію в «Современнике» відомого твору М. Чернишевського «Антропологічний принцип в філософії», критичного спрямування, що зумовило істотну відмін­ність умов, за яких П. Юркевичу довелось продовжувати свою діяльність після переїзду до Москви.

Пояснень такій диспропорції у творчій діяльності протягом двох періодів життя філософа давалось багато. На думку В. Соловйова, який був учнем П. Юркевича і високо поціновував філософські ідеї свого вчителя, він «не вважав за потрібне і можливе давати певний зов­нішній вираз всьому своєму розумовому змісту, вивер­тати його назовні, на показ; він не бажав перевести себе в книгу, перетворити все своє духовне єство в публічну власність». Г. Шпет переважання праць з педагогіки й, по суті, відмову від публікації філософських досліджень протя­гом останніх десяти років життя П. Юркевича поясню­вав особливостями спрямування його філософії у сферу моральності. «Моральне, «практичне», — підкреслював Г. Шпет, — мало для нього значення не лише пріоритету інтересу й важливості, але змушувало його розв’язувати і теоретичні проблеми філософії, висуваючи завжди пе­ред його розумовим поглядом власні вимоги». Обидва пояснення — не безпідставні. Вони справді відображають певне спрямування філософських шукань П. Юркевича, спрямування цілком співзвучне тради­ціям українського філософського мислення. І все ж во­ни не до кінця з’ясовують проблему. Чи не головною причиною філософського мовчання П. Юркевича після публікацій 1859—1861 pp. була та ганебна компанія по­гроз, наклепів, образ, що розгорнув проти нього табір російських радикалів у відповідь на критику П. Юркевичем М. Чернишевського й репрезентованого останнім матеріалістичного напряму в філософії. Д. Чижевський, характеризуючи духовну атмосферу, що оточувала П. Юркевича у Москві, зазначав: «З не­зрозумілих причин матеріалізм (а саме найбільш при­мітивна його форма «механічний матеріалізм») вважав­ся на ті часи якось зв’язаним з радикалізмом політич­ним. Цього було досить, щоб уся прогресивна російська журналістика, в цей період максимальної філософської некультурності (дванадцятилітня заборона викладів філософії на університеті зробила своє), накинулася на Юркевича, як на політичного ворога. Цю полеміку, що її розпочав Чернишевський, важко назвати інакше, як хрестовим походом темноти і некультурності, яка, не маючи сили боротися з думкою силою думки, підмінила полеміку лайкою, брехнею і особистими нападами. Проти цього знаряддя у Юркевича не було сили і він за­мовк на довгі роки... Чи може бути життя трагічніше?» Сказане — не перебільшення. Саме так сприймав ситуацію П. Юркевич. З гіркотою, душевним болем він писав: «Наша епоха перебуває, дійсно, в прямій проти­лежності з середньовічною. Дуже часто трапляється, що нині в ім’я цілком невинних природничих наук пере­слідують і піддають тортурам людину за її любов до іс­тини духу, як колись поважні інквізитори піддавали тортурам і переслідували її в ім’я Христове за її любов до істин природознавства...» У наведеній цитаті йдеться про протистав­лення любові до природничих наук і до «істини духу» в ім’я Христове. Цим протиставленням, зрештою, й по­значаються кордони, в межах яких П. Юркевич, як і ін­ші представники Київської релігійної філософії, обсто­юють право філософії на вільний розвиток, який, на їх­ню думку, неможливий ані з позицій середньовічного ототожнення філософії з релігією, ані з погляду ради­кальних просвітницьких концепцій, що в ім’я торжест­ва науки заперечували як релігію, так і філософію. Саме тому, насамперед, неприйнятною є для П. Юркевича позиція критикованого ним матеріалізму.