Сегодня: 19 | 04 | 2024

Лекція Академічна філософія другої пол. ХІХ - поч. ХХ ст



Процес пізнання, таким чином, починається з по­чуттів, які є необхідною, достовірною та всезагальною основою пізнання внутрішнього боку предметів. Почут­тя не вводять в оману, вони не менш об’єктивні, ніж ро­зум. В цьому нас переконує не лише досвід штучного відтворення на основі знань, одержаних через відчуття, предметів, тотожних тим, що існують в природі. Самі органи відчуттів були створені природою, й тому як продукт природи вони повинні правильно відображати її властивості. Оскільки чуттєвий досвід є єдиною запо­рукою істинного пізнання, остільки М. Грот заперечує апріорний метод пізнання. Тут він виступає з позицій емпіризму чи, як сам він називає, «наївного реалізму». Але, зрештою, «реалізм» цей не такий уже й наївний.

Справа в тому, що, розглядаючи співвідношення зо­внішнього й внутрішнього досвіду, він бачить не одна­кову роль кожного з них у процесі пізнання. Так, зов­нішній досвід має справу лише з поверхневим виявом внутрішніх сил, а самі ці сили, хоча й визначають сут­ність речей та явищ, осягаються лише у внутрішньому досвіді. Через самосвідомість, внутрішній досвід ми діз­наємось, що таке відчуття, мислення, знання й сам до­свід. Тому достовірність знання, яке ґрунтується на зов­нішньому досвіді, — умовна. Вищою формою пізнання є самопізнання. Лише шляхом внутрішнього досвіду ми можемо збагнути суть причинності, якою є воля як факт, що творить те чи інше явище. Суб’єктивними і підвладними пізнанню через внутрішній досвід є прос­тір і час.

Але якщо результати, одержані в самосвідомості, ми екстраполюємо на Всесвіт, то необхідно довести правомірність такої процедури. У концепції М. Грота це здійс­нюється через Постулювання «закону одноманітності природи», який виводиться на підставі внутрішнього досвіду, але має об’єктивне значення. Суть його в ствердженні відповідності «Я», людини як мікрокосму, в якому відображається Всесвіт, і Всесвіту як такого, що в великих масштабах відображає людину, одиничне «Я». На цій підставі М. Грот Стверджує дуалізм природи, яка складається з духу й матерії. Але цей дуалізм висту­пає в новій формі — «монодуалізм». Пояснюючи цей термін, М. Грот писав: «Цей дуалізм водночас є моноду­алізм, як можна зробити висновок із загального поняття сили, що об’єднує поняття духу й матерії». Але Об’єднує дуальні начала природи не лише внутрішня сила. Ви­щим чинником, що об’єднує пасивну матерію і актив­ний дух, є Абсолют, Бог, як начало і джерело всього існуючого, що є душею Всесвіту. З ідеєю Бога, за пере­конанням М. Грота, лише і може бути пов’язана ідея ро­зумності та загальної доцільності всього існуючого, дійс­ний смисл добра і зла, віра в прекрасне, в ідеал справед­ливості. Отже, концепція «монодуалізму» М. Грота вияви­лась співзвучною ідеї психофізичного монізму, прихи­льники якого, заперечуючи однобічність протиставлення духу й матерії, прагнули віднайти особливу субстанцію, щодо якої духовне й матеріальне були б лише виявом її, яка б єднала обидва компоненти дуальної картини світу. Запровадження поняття сили виявилось недоста­тнім для реалізації такої мети, М. Грот, зрештою, прихо­дить до визнання Абсолюту як першооснови всього іс­нуючого.

Загалом кажучи, ця тенденція, що приводила від за­глиблення в духовний світ людини, притаманного при­бічникам психологізації філософії, до релігійно-теїсти­чної проблематики, є досить типовою. Підтвердження цьому — погляди ще одного представника такої тенден­ції В. В. Зеньківського.

Василь Васильович Зеньківський (1881—1962 pp.) одержав освіту на історико-філологічному факультеті Київського університету, після того працював тут спо­чатку доцентом, а потім професором. Входив до уряду гетьмана П. Скоропадського. 1919 p. емігрував до Югославії, де викладав філософію у Белградському університеті, працював у Празі, а від 1926 року — професор Православного богословського інституту в Парижі. 1942 p. прийняв сан священика. Зміст творчої діяльності його після еміграції визна­чається загальним спрямуванням російської ре­лігійно-теїстичної філософії. Але наукове підґрунтя її закладалось під час теоретичної діяльності В. Зеньківського в Україні. В цей час виходять друком написані ним праці «Сучасний стан психофізичної проблеми» (Київ, 1905 p.), «Проблема психічної причинності» (Київ, 1914 p.), що достатньо репрезентують спря­мування його пошуків на шляху до психологізації філо­софії. Прагнення до запліднення філософського пошу­ку результатами психології як науки — цілком усвідом­лене. «У надрах філософії готується... велика реформа сучасної науки, — підкреслювалося в «Проблемі пси­хічної причинності». — Психології належить велика роль у цій новій філософській реформації, до чого б во­на не привела, вона повинна закінчитися нечуваним розквітом психологічного знання».

Зосереджуючись на осмисленні проблеми душі, В. Зеньківський аналізує особливості психічної причин­ності. Постійність, послідовність і необхідність зв’язку не може вважатися достатньою ознакою причинності. Не завжди те, що передує явищу, навіть за постійного і необхідного характеру такої послідовності, є причиною даного явища. Причинність пов’язана з актом «тво­рення» одного явища іншим. Свій істинний смисл по­няття причинності розкриває через поняття «творення» і «переходу» сил.

Як і М. Грот, В. Зеньківський вважає, що пізнати си­лу, яка діє в причинному зв’язку, можна лише через «внутрішній досвід». А це неминуче приводить до по­няття самопричини, «реальність якої дається лише у ре­лігійному досвіді», — підкреслює філософ. Сказане стосується не лише механічної причинності. Ще більше воно правомірне під час аналізу психічної причинності. Йдеться про певну «психічну енергію», що зумовлює зміну одних душевних явищ іншими. Джерелом «пси­хічної енергії» є духовна субстанція. Якщо в індивіді здійснюються ті чи інші психічні процеси, то вони по­винні мати своє ядро, з якого розвиваються, — ним є духовна субстанція, створена Богом. Тим самим аналіз проблеми причинності приводить до необхідності ви­знання Бога. «Увесь неосяжний світ, — резюмує В. Зеньківський, — у всьому безмірному хаосі «ви­падковостей», які трапляються у ньому, змінюється для нас величною картиною вищої причинності, що вихо­дить від основи світу, від Божества, в якому «ви­падкове» відкривається, як розумне, тільки незбагненне для нас».

Зазначена тенденція зближує щойно охарактеризо­ваних філософів з представниками Релігійно-теїстичної філософії, яку репрезентували цього часу викладачі Ки­ївської Духовної академії: П. Ліницький, П. Кудрявцев, Д. Богдашевський.

Зрештою, вихідні засади цих філософів визначають­ся спрямуванням, притаманним для академічної філо­софії цього періоду. Як і інші представники філософсь­кої науки, вони виявляють співзвучність власної пози­ції з ідеями неокантіанства, емпіріокритицизму. Як і для інших, чи не найбільш популярною для них є філо­софія І. Канта, до ідей якого вони звертаються, розв’я­зуючи ті чи інші філософські питання. Зрештою, відпо­відно до загальної спрямованості тогочасного філософ­ського пошуку вони у разі визначення предмета філосо­фії акцентують увагу насамперед на проблемах теорії пізнання, безумовно надаючи перевагу ідеалістичній позиції в розв’язанні цих проблем. Щодо матеріалізму, то він, на їхню думку, не веде до позитивного результату під час пошуку шляхів до розв’язання складних філо­софських питань, що постають перед сучасною думкою. «З точки зору філософської, — підкреслював П. Ліницький, — необхідно визнати позитивним вчення спіритуалізм, а негативним — матеріалізм, бо останній запере­чує буття духу, отже, і філософію як вияв і породження духу». «У наш час, — вторить йому П. Кудрявцев, — ма­теріалізм втратив свій кредит».

Все таки позиція представників релігійної філосо­фії і стосовно до теоретичного фундаменту, на який спирались вони у своїх творчих пошуках, і щодо проб­лем, які включалися в орбіту цього пошуку, вирізняєть­ся з-поміж інших репрезентантів тогочасної академіч­ної філософської теорії. Щодо першого ця відмінність виявляється в осмисленні значення й змісту філософії І. Канта. Характерною тут є позиція, яку обґрунтовував у циклі лекцій, читаних студентам Київської Духовної академії, Д. Богдашевський, виданих 1898 р. окремою книгою під назвою «Філософія Канта».

Загальне ставлення до філософії І. Канта, звичайно, не вирізнялось від того настрою, який панував напри­кінці XIX ст. в європейській філософії і чи не найвираз­ніше був висловлений німецьким філософом О. Лібманном у промовистому гаслі: «Назад до Канта».

І. Кант, на думку Д. Богдашевського, є творцем но­вітньої філософії і «від Канта повинно виходити і дони­ні всяке філософське вчення, яке претендує на те, щоб бути істотним і ґрунтовним, хоч би відправною точкою і виступала сувора критика кантівських положень». У на­веденій цитаті показові заключні слова, що відзначають при загальному пієтеті стосовно німецького класика го­товність до критики положень його філософії. Що ж не задовольняє Богдашевського та його однодумців у філо­софії І. Канта?

Передусім, — і це, як бачимо, досить типово, — най­більш неприйнятним для Д. Богдашевського Є визнання І. Кантом «речі в собі», яке він вважає «своєрідною ахіллесовою п’ятою Кантової системи». Але, поділяючи в цьому відношенні критичну позицію своїх сучасників, Д. Богдашевський розширює її, зосереджуючи увагу на аналізі Кантової критики доведень буття Бога.

Передусім він зауважує, що ця критика аж ніяк не означає, що І. Кант заперечував існування Бога. Йдеться лиш про те, що це існування, на думку І. Канта, не може бути доведено шляхом раціональних доказів. Тим самим І. Кант стверджує неможливість ні раціонального богослов’я, ні раціонального атеїзму, адже теоретичним шляхом не можна достеменно обґрунтувати ані буття Бога, ані його небуття. Але й така позиція не може вва­жатись, на думку київського вченого, цілком задовіль­ною.

Розглядаючи кантівське вчення про антиномії вза­галі, він твердить, що суперечності, в які, на думку Кан­та, впадає розум під час розгляду космологічних проб­лем, не є суперечностями розуму самого по собі. Коли йдеться про світ як ціле, то розум можуть задовольнити лише тези антиномій, оскільки антитези відкидають цілісність світу. Але найбільш Невдалою є, на думку Д. Богдашевського, критика Кантом онтологічного до­ведення Бога. Коли йдеться про Бога як істоту найреальнішу, що визначається в своєму бутті сама собою, що ні від чого не залежить, то треба визнати, що «сама реальність даного предмета така, що з неї необхідно ви­ходить буття».

Більш перспективним є заперечення І. Канта проти космологічного та фізико-телеологічного доведення буття Бога. І справді, космологічне доведення приво­дить лише до визнання верховної світової причини, а не буття верховної світової істини. З іншого боку, фізико-телеологічне доведення не йде далі утвердження буття творця світу. Отже, обидва доведення недостатні з огля­ду на свою однобічність. Але на такій підставі їх треба не відкидати, а усвідомити, що «обидва ці доведення взаємно доповнюють одне одного і не можуть бути ро­зірваними: перше утверджує абсолютність верховної іс­тоти, друге висуває її духовність, найвищий розум».

Власне ця проблематика, пов’язана з обґрунтуванням буття Божого вирізняє специфіку підходу професо­рів Духовної академії й до позитивного розв’язання філософських проблем. Тут, крім спеціальної для того­часної академічної філософії зацікавленості в гносеоло­гічній проблематиці, що розглядається з позицій неокантіанства (П. Ліницький), емпіріокритицизму (П. Кудрявцев), особлива увага зосереджується на проблемах першооснови світу.

На думку П. Ліницького, чи не найістотнішим ком­понентом, що визначає предмет філософії, має бути обґрунтування ідеї безумовної істоти, як істоти всемогут­ньої, творчої і премудрої, тобто Бога. Питання про безумовне, підкреслював П. Ліницький у виданій ним у Києві 1901 p. книзі «Основні питання філософії», на­стільки важливе, що до нього зводяться всі інші основні філософські питання, такі як про сутність речей, пізнання та мислення. Без ідеї безумовного філософія взагалі не може існувати. Ця ідея є провідною для філо­софії. Буття безумовного доводиться не лише на підста­ві психологічної, соціологічної та практичної необхідності. Воно є логічно необхідним. Адже лише через ствердження ідеї безумовного обґрунтовується ідея без­смертя душі, що має субстанційний характер. Душа людська виявляє найбільшу доцільність, що існує в світі. Душа, як самостійна істота, володіє свободою во­лі. Без визнання душі неможливе усвідомлення сутності людини, а таке визнання своєю передумовою вимагає ствердження ідеї безумовного.

Продовжуючи цю ідею, П. Кудрявцев Розрізняє сфери компетенції знання й віри. Проблема абсолютного, безумовного є сферою віри, об’єктом якої «служить щось абсолютно цінне». Таким є Бог як живе зосере­дження абсолютних цінностей. Його існування визна­чає й сенс людського буття. Адже люди створені для різ­номанітного та гармонійного життя у спілкуванні з Богом. Сенс людського існування — в уподібненні Богові. «Якщо в момент поклоніння перед Абсолютним, — пояснює П. Кудрявцев, — людина ніби втрачає свою осо­бистість, усвідомлюючи себе дуже нікчемною порівня­но до неосяжної величі божества, то у процесі служіння Абсолютному вона знову знаходить себе, тому що це служіння вимагає напруження всіх сил її духу».

Олександр Опанасович Потебня (1835—1891 pp.) на­родився в селі Гаврилівка, на Харківщині. Після закін­чення школи із 1851 по 1856 p. він навчається спочатку на юридичному, а потім історико-філологічному фа­культеті Харківського університету. Вже в цей час ви­значається спрямування його світогляду, що значно формувався під впливом ідей кириломефодіївців, зо­крема М. Костомарова. Як зазначав О. Потебня, під впливом М. Костомарова, зокрема його праці «Про іс­торичне значення руської народної поезії» (Харків, 1843 p.), було написано ним магістерську дисертацію «Про деякі символи у слов’янській поезії». В дусі умо­настрою, притаманного діячам громадівського руху (до діяльності Харківської громади певний період безпосе­редньо був наближений і О. Потебня), визначається Й коло наукових інтересів вченого, яке охоплює питання фольклору, літератури й передусім мовознавства. 1862 p. молодий асистент професора філології Харківсь­кого університету друкує серію теоретико-літературних статей в «Журнале Министерства Народного Просвещения», що незабаром були видані окремою книгою під назвою «Думка й мова». Ця книга, що витримала за життя вченого кілька перевидань, містила виклад основ філософсько-лінгвістичної концепції вченого. Після поїздки до Берліна, де О. Потебня поглиблював свої знання з філології, він вертається до рідного універси­тету, в якому послідовно посідав посади спочатку до­цента, а згодом професора. Тут 1867 р. він захищає Док­торську дисертацію «Із записок з російської граматики», що відіграла видатну роль в Обґрунтуванні історичного мовознавства. Одним із перших (не лише в Україні, а й у Російській імперії взагалі) О. Потебня Розробляє питання історії мислення у його зв’язку з мовою, спираю­чись на величезний фактологічний фундамент, що охо­плював, по суті, всі слов’янські і балто-слов’янські мо­ви. Зважаючи на видатні наукові досягнення вченого, його було обрано членом-кореспондентом Петербурзь­кої академії наук, нагороджено престижною Ломоносівською премією. Помер Потебня у п’ятдесятшестидітньому віці 11 грудня 1891 р. Вже після смерті його дружиною та учнями було видано його Праці «Із лекцій з теорії слове­сності» та «Із записок з теорії словесності». Вичайно, значущість творчого здобутку О. Потебні вимірюється передусім внеском його в мовознавство, теорію літератури, але він належав до тих українських вчених-гуманітаріїв, які не могли обходитися без філо­софії.

Починаючи з розв’язання конкретних проблем, що поставали перед ним як філологом та культурологом, Потебня приходить до визначення осьових підстав люд­ського буття, в контексті розуміння яких він вбачає мо­жливим вирішення спеціальних наукових питань. Саме ці його розробки є його внеском в історію філософської культури України. Значною мірою вони співзвучні з ідеями визначного німецького мовознавця й філософа Вільгельма Гумбольдта, який, по суті, є засновником філософії мови як самостійної дисципліни. Із В. Гум­больдтом та представниками «Берлінської школи», що сприйняли й розвивали його ідеї (Х. Штейнталь, Г. Лотце, М. Лацарус та ін.), О. Потебню ріднить не лише за­цікавленість у розв’язанні філософських проблем мови, а й притаманне цій школі Розуміння щільного зв’язку мови й мислительної діяльності індивідів і народів. Ідея В. Гумбольдта, згідно з якою Мова — не лише готовий інструмент, щось створене (Ergon), а й діяльність (Energeia) духу, є основоположною, що визначає філо­софську позицію О. Потебні.

В центрі філософії О. Потебні — проблема взаємозв ‘язку мови й мислення, де мова не є пасивною формою думки, а, в свою чергу, виступає засобом її формування. Людина осмислює світ і пізнає його через посередництво мови. Спираючись на ідеї гносеології Канта, О. Потебня, слідом за В. Гумбольдтом, вважає Мову орга­ном, що утворює думку. Думка, зароджуючись як суб’єктивна діяльність, лише в слові може стати чимось зовнішним і об’єктивним. При цьому думка не втрачає своєї суб’єктивності, адже слово, мовлене мною, є моїм словом. Таким чином, вже при самому народженні Сло­во виступає як єдність об’єктивного і суб’єктивного. Мовний шар, що утворюється між людиною і світом, опосередковує процес пізнання, перетворюючи його на вельми складний і релятивний. Знання в кожний даний момент має відносний характер, а пошук істини — без­конечний.