Сегодня: 19 | 04 | 2024

ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ Для швачки


ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ Для швачки

1. Загальні вимоги безпеки.

1.1 До роботи в якості швачки допускаються чоловіки і жінки, що досягли віку 18 років, які пройшли навчання з безпечної роботи на швейних машинах.

1.2 На робочому місці працівник одержує первинний інструктаж по безпеці праці і проходить: стажування; навчання устрою і правилам експлуатації використовуваного устаткування; санітарно-гігієнічну підготовку; перевірку знань по електробезпечності (при використанні устаткування, що працює від електричної мережі), теоретичних знань і придбаних навичок безпечних способів роботи.

1.3 Під час роботи працівник проходить:

    навчання безпеки праці по діючому устаткуванню кожні 2 роки, а по новому обладнанню – у міру його надходження на місце роботу, але до моменту пуску цього устаткування в експлуатацію; перевірку знань безпеки праці – щорічно; перевірку знань по електробезпечності (при використанні устаткування, що працює від електричної мережі) – щорічно; перевірку санітарно-гігієнічних знань – один раз у рік; періодичний медичний огляд;

Повторний інструктаж із безпеки праці на робочому місці працівник повинний проходити один раз у 3 місяці.

1.4 Під час роботи на працівника можуть впливати небезпечні і шкідливі виробничі фактори :

·  Напруга живлення установки (380 В);

·  Рух ремінної передачі;

·  Круговий рух маховика машини та шківу двигуна;

·  Рух притягувача нитки;

·  Рух голки та водія голки;

·  Рух ножа ( на машинах з одночасним обрізанням країв );

·  Відлітання обламків кінчиків голки або осколків ґудзиків;

·  Наявність виробничого пилу.

1.5 Працівник повинен бути забезпечений санітарним одягом, засобами індивідуального захисту і сан обладнанням.  Норми безкоштовної видачі, що рекомендуються, спеціального одягу, спеціального взуття й інших засобів індивідуального захисту:

·  фартух бавовняний – на 4 місяці;

1.6. На виробничому обладнанні забороняється виготовлення особистих виробів, шити не фабричного покрою тканини, трикотаж, шкіру, займатись сторонніми справами.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи.

2.1. Переконатися в справності спеціального одягу (фартух бавовняний ), взуття повинно бути стійким, на низькому каблуці, забрати волосся під головний убір.

2.2. Провірити своє робоче місце. Переконатися, що воно достатньо освітлене і не загромаджене.

2.3. Провірити шляхом зовнішнього огляду наявність і кріплення заземлюючого проводу, переконатися у відсутності механічного пошкодження електричного шнура, відсутності оголених проводів.

2.4. Переконатися в справності швейної машини: кнопок пульта керування, огороджувальних та запобіжних пристосувань, включити машину та перевірити її на холостому ході.

2.5. При любих несправностях – викличте ремонтників, повідомте майстру або іншому керівнику підрозділу. Швачкам забороняється ремонтувати обладнання, електропроводку, відновлювати заземлення.

2.6. Не дозволяється працювати несправному обладнанні, при відсутності заземлення, захисних огороджень небезпечних зон, виконувати прибирання робочого місця, регулювання машини при включеному електродвигуні.

2.7. При змащенні машини під платформою притримуйте корпус машини лівою рукою, для попередження падіння його в гніздо. Слідкуйте, щоб змащенні масло не попадало на електродроти механізмів машини.

3. Вимоги безпеки під час роботи.

3.1. Постійно слідкуйте за чистотою та справністю робочого місця, підбирайте упавші бобіни ниток, держіть їх у спеціальних місцях, не загромаджуйте продукцією робоче місце, проходи.

3.2. Заправку верхньої та нижньої нитки, заміну голки – виконуйте при виключеному електродвигуні знаходженні голководія в крайньому верхньому положенні, зніміть ногу з приводного важеля машини.

3.3. Для уникнення захвату волосся та удару ниткопритягувателем – не нагинайтесь низько до машини. При порушеннях зору – використовуйте індивідуально підібрані корегуючі окуляри.

3.4. Інструменти, ножиці зберігати в спеціально відведеному місці, не допускати їх знаходження біля частих машини що обертаються, ременей, на краю столу. .

3.5. Відпрацьовані та зламані голки та інші гострі предмети не кидайте в місця збирання відходів тканини та на підлогу, збирайте та виносьте їх у спеціальні урни для металобрухту.

3.6. Перед початком кожного шову, придержуючи лівою рукою кінці ниток із задньої частини прижимної лапки, опустіть лапку на шов, правою рукою, прокручуючи привідний шків, опустіть голку на тканину й тільки після цього, придержуючи деталь виробу двома руками з обох сторін від голки, для запобігання попадання пальців рук під голку, плавно натискуйте на важіль машини.

3.7. Щоб уникнути ламання голки та травмування очей її уламками, стиште хід машини на ділянках, які мають стики швів та інші стовщення, які сприяють збільшенню щільності шва, забороняється вести шов по ходу рядка, при цьому голка ламається об голкову пластину, уламок може попасти в око.

3.8. Не допускається гальмувати шків руками під час роботи машини, після вимикання двигуна, а також одночасно натискуючи на важіль машини та на шків рукою, із метою прискорення зупинки двигуна. Це може привести до травми долоні руки.

3.9. Нитки, клаптики тканини, що випадково потрапили в привідний механізм та човниковий комплект – доставати при виключеному електродвигуні та знятій нозі з важела машини.

3.10. Для усунення утвореного замину або іншого дефекту шову, рядка виконайте наступні безпечні заходи роботи:

·  зупиніть машину, зніміть ногу з привідного важеля;

·  прокручуючи шків машини вручну, вийміть голку із тканини шову, підніміть лапку, зробіть виправлення і тільки після цього продовжуйте роботу.

3.11. При любих несправностях – запаху горіння, незрозумілих шумів, поколювання рук при доторканні до корпусу машини – негайно вимкніть машину, викличте ремонтників, повідомте майстру або іншому керівнику підрозділу.

3.12. Після усунення несправності запускайте машину тільки з дозволу ремонтника або майстра.

3.13. При любих перервах у роботі – вимикайте швейну машину.

3.15. У випадку припинення подачі електроенергії – вимкніть машину, при відновленні подачі електроенергії – запускайте машину самостійно.

3.16. При роботі на крає обметувальній, сточувальнообметувальній машинах та інших, які працюють на великих швидкостях – небезпечні невеликі уламки зламаних голок. Для попередження травми очей слідкуйте та своєчасно замінюйте тупі, зігнуті голки, не нахиляйтесь близько до голки, стишуйте хід машини на стовщених швах.

3.17. В петельних, заклепувальних та інших спеціальних машинах слідкуйте за справністю та наявністю огородження небезпечних зон.

3.18. Виконуйте технологічні вимоги, слідкуйте за безпечним положенням рук по відношенню до робочих органів машини.

3.19. При роботі на ґудзиковій машині виконуйте наступні правила:

·  перевіряйте якість ґудзиків (правильна форма, відсутність напливів, наявність отворів та симетричність їх, розміщення);

·  браковані ґудзики не використовувати, здавайте їх на обмін;

·  слідкуйте за вірним розміщенням ґудзиків у гудзикотримателі машини, щоб отвори ґудзиків відповідали настройці проколів голки;

·  наладку на новий вид ґудзиків виконує механік;

·  слідкуйте за правильним положенням рук, за наявністю огородження на шківах машин та за наявністю огородження від поразки очей (користуйтесь захисними окулярами на ґудзикових машинах).

3.20. Прибирання виконуйте при повному відключенні електрообладнання від мережі.

3.21. Для прибирання відходів тканини зі столу швейної машини, вимкніть машину, дождіться повної й виконайте прибирання щіткою або віником.

3.22. Не допускайте до роботи на машині сторонніх осіб, не відволікайтесь на розмови, інші роботи, не дозволяйте відволікати вас.

3.23. Тримайте в чистоті та порядку робоче місце, не загромаджуйте проходи, регулярно прибирайте його (робоче місце), слідкуйте за чистотою покриття столу.

4. Вимоги безпеки по закінченні роботи.

4.1. Вимкніть машину, дождіться повної зупинки, почистіть, змастіть машину.

4.2. Приберіть інструмент, пристосування та матеріали у відповідне місце.

4.3. Ретельно прибрати робоче місце й винести сміття з цеху, здати зміннику.

4.4. Про всі зауваження й несправності обладнання доповісти майстру або іншій посадовій особі.

4.5. Зняти спеціальний одяг (фартух бавовняний ), виконати заходи особистої гігієни.

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. Негайно зупиніть роботу, не допускайте в небезпечну зону сторонніх осіб.

5.2. При відчутті дії електроструму в любій частині устаткування – вимкніть її від мережі, повідомте майстра, викличте електрика.

5.3. Знати місце розташування загального вимикача загальної електромережі цеху, дільниці, уміти вимикати в аварійній ситуації й у випадку поразки електрострумом працівника цеху.

5.4 При порятунку потерпілого від дії електричного струму не допускається торкатися відкритих частин тіла без засобів захисту, Дозволяється брати потерпілого за сухий одяг, використовувати захисні ізолюючі засоби, сухий матеріал, вироби.

5.5. Якщо є потерпілі, зробіть їм першу медичну допомогу, а в разі необхідності – викличте швидку медичну допомогу. тлф.- 03

5.4.При загоранні електропроводки гасіть її використовуючи сухий пісок, порошковий або вуглекислотний вогнегасник.

Гасити водою електроустановки Забороняється із-за можливості поразки електрострумом!

5.5. При виникненні пожежі

·  негайно повідомити про це телефоном пожежну охорону тлф.- 01 . При цьому необхідно назвати адресу об'єкта, вказати кількість поверхів будівлі, місце виникнення пожежі, обстановку на пожежі, наявність людей, а також повідомити своє прізвище;

·  ужити (по можливості) заходів до евакуації людей, гасіння (локалізації) пожежі та збереження матеріальних цінностей;

·  повідомити про неї керівника чи відповідну компетентну посадову особу та (або) чергового по об'єкту;

·  у разі необхідності викликати інші аварійно-рятувальні служби (медичну, газорятувальну тощо).

Полум'я варто гасити вуглекислотними вогнегасниками, азбестовими покривалами й піском.

Розробив __________________________

УЗГОДЖЕНО:

 Начальник 
 служби охорони праці _______________ 

 Начальник
 юридичного відділу __________________