Сегодня: 19 | 04 | 2024

ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ САНІТАРКИ


ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ САНІТАРКИ

1. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ БЕЗПЕКИ

1.1. До самостійної роботи допускаються особи, що пройшлиі попередній медичний огляд, вступний інструктаж з охорони праці і пожежної безпеки, а також первинний інструктаж на робочому місці.

1.2. Щорічно необхідно пройти медичний огляд в обсязі і терміни, затверджені наказом головного лікаря лікарні.

1.3. Два рази в рік згідно наказу головного лікаря лікарні санітарка повинна пройти повторний інструктаж з охорони праці і пожежної безпеки.

1.4. Необхідно дотримувати правила внутрішнього трудового розпорядку.

1.5. Робота повинна провадитися на визначеній ділянці за вказівкою старшого лаборанта.

1.6. Санітарка повинна бути забезпечена санітарно-гігієнічним одягом і взуттям, спец. одягом і іншими засобами індивідуального захисту (ЗІЗ) відповідно до діючого типовому галузевому нормами і використовувати їх по призначенню.

1.7. Необхідно чітко знати і дотримувати правила пожежної безпеки, не допускати дій, що можуть привести до вибуху чи пожежі.

1.8. Необхідно дотримувати правила користування ліфтами.

1.9. Персонал повинний знати правила надання першої медичної допомоги при поразці електричним струмом і іншими нещасними випадками і, зобов'язаний при необхідності її робити.

1.10. Про кожен нещасний випадок сповістити завідувача лабораторією. Завідувач лабораторією зобов'язаний терміново організувати першу допомогу потерпілому, повідомити головному лікарю лікарні, інженеру по охороні праці й у профспілковий комітет про те, що трапилося,, зберегти для розслідування, обстановку на робочому місці і стан устаткування таким, якої воно було на момент події, якщо це не загрожує життю і здоров'ю навколишніх працівників і не приводить до аварії. Комісією проводиться розслідування нещасливого випадку протягом трьох доби з моменту події і складається акт за формою H-I.

1.11. При виявленні несправного інвентарю чи устаткування (сантехнічного, освітлювального, вентиляційного й ін.) чи засобів індивідуального захисту повідомити завідувачому лабораторією.

1.12. Забороняється використовувати прилади з відкритими нагрівальними елементами.

1.13. Санітарка зобов'язана дотримувати правила особистої гігієни, санітарно-гігієнічний і протиепідемічний режим.

1.14 Особи, що допустили невиконання чи порушення інструкцій з охорони праці, піддаються дисциплінарному стягненню.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Перед початком роботи надягти спецодяг (халат, косинку, рукавички).

2.2. Забороняється зберігати в кишенях шпильки, скляні, що ріжуть, колючі предмети).

2.3. Перед експлуатацією електроустаткування (електричних плит, пилососів і ін.):

2.3.1. Прочитайте інструкцію з експлуатації заводу-виготовлювача.

2.3.2. Перевірте справність електроустаткування, штепсельних рознімань і шнурів, наявність заземлення. Уникайте використання довгих шнурів і численних переходников.

2.3.3. При виявленні несправностей повідомите завідувачеві лабораторією.

2.4. Збиральний інвентар (швабри, цебра, щітки, драбини, сходи й ін.) повинний бути в справному стані. Швабри повинні бути закріплені без хитання на ручках довжиною не більш 1,3 м, цебра мати справні ручки. Драбини, сход повинні мати фіксатори верхньої платформи, усі сходинки повинні бути міцно закріплені і не мати тріщин.

2.5. Перед початком роботи з протирання вікон необхідно перевірити міцність закріплення стекол і рам, відсутність тріщин на стеклах, рами не повинні мати задирок і цвяхів, що стирчать; перевірити відсутність поблизу зони миття проводів під напругою.

2.6. Миття вікон у глухих плетіннях, ліхтарях і фрамугах робити зсередини приміщення з застосуванням запобіжного пояса, прив'язаного до міцних конструкцій будинку.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ

3.1. При роботі необхідно застосовувати призначені засоби індивідуального захисту. Щоб уникнути травм не носити взуття на високому каблуці і ковзній підошві.

3.2. При експлуатації електромедичних виробів і іншого електроустаткування:

3.2.1. Дотримуйте інструкції заводу-виготовлювача по експлуатації.

3.2.2. Не залишайте включене електроустаткування без догляду.

3.2.3. Забороняється працювати на несправному устаткуванні з ушкодженими розніманнями і шнурами.

3.2.4. Забороняється самим робити ремонт електромедичних виробів і іншого електроустаткування: відкривати корпус, заміняти лампи і запобіжники, рознімання, шнури й ін. Ремонт повинний провадитися фахівцями.

3.2.5. Забороняється використовувати електроустаткування для непризначених для нього робіт чи у невідповідних умовах.

3.2.6. Забороняється доторкатися вологими руками до включеного устаткування, протирати його вологими ганчірками.

3.2.7. Не висмикувати вилку за шнур.

3.2.8. Не ставити на устаткування ємності з рідинами чи препаратами.

3.2.9. Устаткування повинне бути стійко установлено.

3.3. Під час роботи необхідно дотримувати всі міри санітарно-гігієнічного і протиепідемічного режиму, асептики й антисептики, профілактики вірусного гепатиту "В" і Віл-інфекції.

3.4. Забороняється обробляти скляний посуд, що має тріщини чи відбиті краї.

3.5. При митті вікон забороняється:

3.5.1. Протирати зовнішні площини стекол з відкритих кватирок і фрамуг.

3.5.2. Уставати на віконний відлив.

3.5.3. Мити вікна, що мають тріщини. Сила торкання до скла повинна рівномірної, без різких поштовхів і натискань.

3.5.4. Перелазити через огородження і сідати на них при виконанні робіт.

3.5.5. Доторкатися руками, інструментом, інвентарем до зовнішньої проводки.

3.5.6. Користатися замість драбини випадковими предметами (шухлядами, табуретами, стільцями, тумбами й ін.).

3.6. Забороняється переносити більш 10 кг жінкам і неповнолітнім, більш 50 кг - чоловікам.

3.7. При роботі в приміщенні не можна створювати протяги.

3.8. Забороняється залишати інструменти (сходи, цебра, ганчірки, швабри й ін.) у проходах і коридорах - це заважає вільному проходу.

3.9. Робити миття підлог необхідно розділивши приміщення (коридор) на праву і ліву частини, звільняючи по черзі одну суху сторону для безпечного проходу.

3.10. Розчини для нейтралізації концентрованих кислот і лугів знаходяться на стелажі в стінній шафі протягом усього робочого часу.

3.11. При митті посуду з-під хімічних реактивів:

3.11.1. Скляний посуд миють різними способами. Очищають механічно за допомогою йоржів. Йорж не повинний дряпати стінки. Після механічної обробки посуд обробляють хімічним шляхом: занурюють у мильний розчин, змішаний з розчином соди і тринатрийфосфата, якщо речовини в посуді не вступають у реакцію з милом і не утворять при цьому нерозчинні, осідаючі речовини, що важко відмивати. Миючий розчин повинний бути гарячим.

3.11.2. Перед миттям посуду хромовою сумішшю її необхідно промити водою щоб уникнути вибуху і викидання. При митті піпеток хромову суміш у них набирають за допомогою гумової груші.

3.11.3. Після миття посуду, її необхідно прополоскати великою кількістю води, тому що миючі розчини можуть давати при змішуванні небезпечні з'єднання.

3.11.4. Лабораторний посуд, що містить розчини їдких речовин, варто мити в гумових рукавичках щоб уникнути опіків пальців рук.
Оброблені горючі рідини збирають у спеціальну герметично закривається тару і передають старшому лаборанту для чи регенерації знищення. Спуск у каналізацію забороняється. Використані кислоти і луги варто зібрати порізно в спеціально призначений посуд. Невелика кількість їдких речовин можна вилити в раковину лише після попереднього сильного їхнього розведення.
Для зливу відходів летучих речовин, що поширюють різкий неприємний запах, необхідно передбачити раковину у витяжній шафі з підведеним до неї водопровідним краном.
Відповідальність за збереження й облік сильнодіючих, вибухонебезпечних і вогненебезпечних речовин у лабораторії покладається наказом директора на завідувача лабораторією.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

4.1. При припиненні подачі електроенергії виключити усе включене в мережу електроустаткування.

4.2. З раптовою появою на корпусі електроприладу електричного струму необхідно його негайно виключити і повідомити завідувачеві лабораторією.

4.3. При нещасливому випадку, раптовому захворюванні, отруєнні, травмі негайно повідомити зав. лабораторією.

4.4. При пожежі діяти відповідно до інструкції.

При проливанні неотруйних розчинів досить витерти поверхню столу ганчіркою, тримаючи її гумовими рукавичками, після чого добре прополоскати ганчірку, вимити водою стіл і рукавички.
Якщо пролитий луг: луг засипати піском чи обпилюваннями, пісок чи обпилювання видалити і це місце залити сильно розведеною соляною чи оцтовою кислотою. Кислоту видалити ганчіркою, оброблюване місце і рукавички вимити водою.

4.7. Якщо пролита кислота: кислоту засипати піском (обпилюваннями засипати не можна), видалити просочений пісок лопаткою і засипати содою. Соду видалити ганчіркою, оброблюване місце промити великою кількістю води.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПО ЗАКІНЧЕННІ РОБОТИ

5.1. Після закінчення роботи весь збиральний інвентар промити, просушити, забрати в спеціальне місце для збереження. Швабри повинні зберігатися у вертикальному положенні щіткою нагору.

5.2. Перевірити й упорядкувати своє робоче місце, забрати на місце засобу індивідуального захисту і санітарно-гігієнічний одяг, закрити вікна, перевірити водопровідні крани, виключити вентиляцію, світло.

5.3. Про всі недоліки і несправності, виявлених під час роботи, повідомити зав. лабораторією.

Розробив __________________________

УЗГОДЖЕНО:

 Інженер з охорони праці _______________