Сегодня: 19 | 04 | 2024

ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ Для робітника працюючого на пропарювально - охолоджувальній машині

 

 

ІНСТРУКЦІЯ  З ОХОРОНИ ПРАЦІ Для робітника працюючого на пропарювально - охолоджувальній машині

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ.

1.1. Інструкція призначена для навчання робітника працюючого на пропарювально - охолоджувальній машині, методам безпечної роботи і дотриманню вимог з охорони праці.

1.2. До роботі на пропарювально - охолоджувальній машині, допускаються особи, що досягли 18-літнього віку, пройшли медичне обстеження і не мають медичних протипоказань, вступний інструктаж, перевірку знань з питань охорони праці, первинний інструктаж, стажування для придбання навичок безпечного ведення виробничих процесів протягом 2-15 змін (у залежності від стажу, досвіду і характеру роботи), мають І кваліфікаційну групу допуску з електробезпеки.

Під час робочого часу працівник повинен знаходитися на своєму робочому місці і виконувати доручену роботу. Про необхідність відійти будь-куди на якийсь час, обов'язково повідомити керівника або іншу посадову особу.

1.3. Робітник працюючій на пропарювально - охолоджувальній машині, зобов'язаний:

    дотримуватися зобов'язань щодо охорони праці, передбачених колективним договором (угодою, трудовим договором) і правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства;

    проходити у встановленому порядку попередні і періодичні медичні огляди;

    співробітничати з власником у справі організації безпечних і нешкідливих умов праці, особисто вживати посильних заходів для усунення будь-якої виробничої ситуації, що створює загрозу його життю або здоров'ю або людям, які його оточують і навколишньому природному середовищу, повідомляти про небезпеку своєму безпосередньому керівнику або іншій посадовій особі;

    утримувати в порядку і чистоті своє робоче місце;

    дотримувати встановленого протипожежного режиму;

    не користуватися відкритим вогнем;

    уміти надавати першу медичну допомогу потерпілим при нещасних випадках;

    уміти користуватися засобами індивідуального захисту;

    знати і виконувати вимоги даної інструкції, правила виробничої санітарії, правила поводження з устаткуванням і іншими засобами виробництва;

    не знаходитися на території в нетверезому стані, не вживати спиртні напої і наркотичні речовини;

    курити і приймати їжу тільки в спеціально відведених місцях;

Робітник працюючий на пропарювально - охолоджувальній машині, і має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація небезпечна для його життя або здоров'я, або для людей, які його оточують і навколишнього середовища.

1.4. На робітника можуть діяти небезпечні і шкідливі виробничі фактори:

    частини машин і механізмів, що рухаються й обертаються, сировина та напівфабрикати, що переміщаються; знижена температура повітря робочої зони; підвищений рівень шуму на робочому місці; підвищена вологість повітря; підвищена рухливість повітря; підвищене значення напруги в електричному ланцюзі; недостатня освітленість робочої зони; гострі крайки, шорсткість на поверхнях інструмента, устаткування, інвентарю, тари; фізичні перевантаження.

1.5. Робітник повинен бути забезпечений санітарним одягом і засобами індивідуального захисту:

    халат білий бавовняний або куртка біла бавовняна; фартух бавовняний з водовідштовхуючим просоченням, з нагрудником; нарукавники бавовняні з водовідштовхуючим просоченням; шапочка біла бавовняна; чоботи гумові

1.6. Для попередження і запобігання поширення шлунково - кишкових, паразитарних і ін. захворювань робітник зобов'язаний:

    коротко стригти нігті; старанно мити руки з милом перед початком роботи, після кожної перерви в роботі і зіткнення з забрудненими предметами, а також після відвідування туалету (бажано дезінфікуючим).

1.7. Додержуйтеся вимог особистої гігієни:

    верхній одяг, головної убір, вуличне взуття, особисті речі залишайте в спеціально відведеному приміщенні; роботу виконуйте в чистому спецодязі; приймайте їжу в спеціально відведеному приміщенні.

1.8. При одержанні травми треба негайно звернутися в медпункт і повідомити свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу про нещасний випадок, що трапився, і причини, що викликали травму. При травмі співробітників надати допомогу, повідомити у медпункт.

1.9. Необхідно знати правила користування первинними засобами пожежегасіння, протипожежним інвентарем; місця розташування цих засобів.

1.10. За порушення вимог даної інструкції працівник притягається до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної та кримінальної відповідальності згідно з законодавством України.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи.

2.1. Прийом і здавання зміни при безперервній роботі провадиться за 15 хвилин до початку зміни.

2.2. Приступаючи до роботи необхідно:

    • надійність заземлення; стан елементів управління; натяг кольчужного конвейеру, ланцюга приводу; перевірити включення системи охолоджування.
  • Надіти сан одяг і привести його в порядок, волосся сховати під головний убір. Перевірити комплектність і цілісність деталей устаткування:

    Переконатися у відсутності сторонніх предметів у середині устаткування Провести санітарну обробку устаткування. Перевірити роботу машини на холостому ходу. Перевірити наявність і справність пристосувань: шкребків, щіток, табличок "Не вмикати! Працюють люди". Прибрати сторонні предмети з робочого місця і шляхів переміщення, переконатися у відсутності речовин, що викликають ковзання. Перевірити наявність та справність первинних засобів пожежегасіння.

2.3. При виявленні несправностей і відмов устаткування, не приступайте до роботи, повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу. Не виконувати самостійно ремонт, наладку устаткування.

2.4. Перед запуском у роботу устаткування переконайтеся, що при його пуску не виникне небезпека для інших працівників, що можуть виявитися в небезпечних зонах.

3. Вимоги безпеки під час роботи.

3.1. Щоб запобігти травмуванню і виникненню травмонебезпечних ситуацій, треба додержуватися таких вимог:

    не залишайте працююче устаткування без нагляду і не допускайте до роботи на ньому сторонніх осіб, без дозволу керівника; працюйте на справному устаткуванні, при виявленні несправностей повідомте безпосереднього керівника робіт; не працюйте на устаткуванні зі знятими або не справними захисними засобами травмонебезпечних зон; не відчиняйте дверці електрошаф і не ремонтуйте електроустаткування, не наступайте на електропроводи; не включати устаткування при обірваних або видимих пошкодженнях захисного заземлення (занулення); не виконуйте роботи, які не входять у ваші обов'язки; будьте уважними до сигналів внутрішньо цехового транспорту.

3.2. При попаданні на підлогу рідин, розчинів і інших сторонніх предметів своєчасно їх збирати в спеціальну ємкість.

3.3. Про всі недоліки в роботі устаткування, нещасні випадки, що трапилися з Вами або співробітниками, факти порушення технологічного процесу повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу, зробіть відповідний запис у змінному журналі.

4. Вимоги безпеки по закінченні роботи.

4.1. Перед зачищенням і прибиранням устаткування необхідно:

Зупинити устаткування кнопкою «Стоп», зачекати поки не захолоне устаткування до

t= +45ºС.

Повісити на пускачі табличку «Не вмикати! Працюють люди!»

При необхідності використовувати для очищення тільки спеціальні шкребки.

4.2. При вологому прибиранні устаткування не допускайте попадання води в пускову апаратуру.

4.3. По закінченні очищення та прибирання установіть всі огородження, інструмент і пристосування на встановлені місця.

4.4. Прийняти душ, сан одяг скласти в шафу.

4.5. Про усі виявлені порушення в процесі роботи повідомити свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу і змінного працівника.

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. Аварійною ситуацією є обставини, розвиток яких може призвести до серйозних поломок устаткування, руйнації будівельних конструкцій, пожежам, травмуванню або загибелі людей. Такими ситуаціями на робочому місці можуть бути:

сторонні звуки, удар при роботі та механічне пошкодження устаткування, його підвищена вібрація; поява напруги на поверхні устаткування; поява диму, іскріння, загоряння обмоток електродвигунів, електропроводки, пускової апаратури, розрив шлангу оліяпостачання гідравлічного насосу.

При зазначених ознаках знеструмити устаткування і повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу.

5.2. При загорянні електроустаткування використовувати тільки вуглекислотні або порошкові вогнегасники, що знаходяться.

5.3. Для гасіння інших осередків пожежі користуватися пінними вогнегасниками.

5.4. При ситуаціях які безпосередньо загрожують життю і здоров'ю - неконтрольоване горіння, руйнація будівельних конструкцій або інші, покинути цех через евакуаційний вихід і знаходитися біля центрального входові в будівлю.

5.5. Якщо є потерпілі, надавати їм першу медичну допомогу; при необхідності, викликати "швидку допомогу".

5.6. При пожежі викликати пожежну частину і приступити до її гасіння наявними засобами пожежегасіння.

5.7. У усіх випадках виконувати указівки свого безпосереднього керівника.

Розробив __________________________

УЗГОДЖЕНО:

Інженер з охорони праці _______________