Сегодня: 19 | 04 | 2024

ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ Для слюсарів будівельних

ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ Для слюсарів будівельних

Слюсарі будівельні (далі — «слюсарі») при провадженні робіт відповідно до наявної кваліфікації зобов'язані виконувати вимоги безпеки, викладені в «Типовій інструкції з охорони праці для працівників будівництва, промисловості будівельних матеріалів і житлово-комунального господарства», даної інструкції, розробленої з урахуванням будівельних норм і правил, а також вимоги інструкцій заводів-виготовлювачів по експлуатації механізованого інструменту й устаткування, застосовуваного в процесі роботи.

Вимоги безпеки перед початком роботи

Перед початком роботи слюсарі зобов'язані:

    а) пред'явити керівнику робіт посвідчення про перевірку знань безпечних методів робіт, одержати завдання в чи бригадира керівника робіт і пройти інструктаж на робочому місці по специфіці виконуваних робіт; б) надягти спецодяг, спецвзуття і каску встановленого зразка; в) підготувати необхідні засоби індивідуального захисту (захисні окуляри при роботі на точильно-шлифовальных верстатах, з зубилом або паяльною лампою; захисні окуляри зі світлофільтрами при роботі разом з електрогазозварником; запобіжний пояс при роботі поблизу необгороджених перепадів по висоті).

Після одержання завдання в чи бригадира керівника робіт слюсарі зобов'язані:

    а) перевірити робоче місце і підходи до нього на відповідність вимогам безпеки праці; б) підготувати інструмент, устаткування і технологічне оснащення, необхідні при виконанні роботи, перевірити їхню справність і відповідність вимогам безпеки; в) при наявності електропривода на ремонтируемом устаткуванні вивісити плакат «Не включати — працюють люди!», виключити двигун комутаційним пристроєм і вийняти плавкі вставки в ланцюзі живлення електродвигуна; г) при газоелектрозварювальних роботах по ремонту машин і механізмів із двигунами внутрішнього згоряння (насос, компресор, електрогенератор) злити паливо відповідно до інструкції заводу-виготовлювача.

Слюсарі не повинні приступати до виконання робіт при наступних порушеннях вимог безпеки:

    а) наявності дефектів ручного інструменту (ушкоджень дерев'яних рукояток молотків, напилків, поганого їхнього закріплення, ушкоджень робочих кінців інструментів ударної дії і т. п.); б) несправностях металообробних верстатів і ручного механізованого інструменту, зазначених в інструкціях заводів-виготовлювачів, при яких не допускається їхнє застосування; в) сполученні слюсарних робіт з однієї вертикалі з іншими будівельно-монтажними роботами; г) недостатньої освітленості і при захаращеності робочих місць і підходів до них; д) відсутності огороджень робочих місць, розташованих на висоті 1,3 м і більш, і обладнаних систем доступу до них; е) відсутності необхідних засобів механізації і вантажозахватних пристроїв при монтажі, демонтажі і ремонті ковзного опалублення (у тому числі з гідродомкратами), начіпних і виносних площадок, площадок для сигнальників, захисних огороджень. струбцин і т. п.; ж) виконанні робіт підвищеної небезпеки без наряду-допуску.

Виявлені порушення вимог безпеки повинні бути усунуті власними силами до початку робіт, а при неможливості зробити це слюсарі зобов'язані повідомити бригадиру або керівнику робіт.

Вимоги безпеки під час роботи

Під час роботи слюсарі зобов'язані;

    а) підбирати і застосовувати справний слюсарний інструмент. Забороняється використовувати додаткові важелі для нарощування зусилля на гайки або голівки болтів; б) користатися захисними окулярами при роботі зубилом або іншим інструментом, що рубає; в) складувати і переносити інструмент, а також дрібні деталі до робочого місця в спеціальних шухлядах або сумках; г) перевіряти при зборці вузлів і елементів конструкцій збіг отворів за допомогою конусного оправлення або спеціального ломика; д) промивати деталі гасом і бензином, обдувати їх стисненим повітрям у спеціально відведених місцях, під витяжною вентиляцією з дотриманням правил пожежної безпеки; е) використовувати для проходу на робоче місце передбачені для цього системи доступу (сходи, трапи, містки); ж) застосовувати при виконанні роботи на висоті запобіжні пояси з кріпленням у місцях, зазначених бригадиром або керівником робіт.

Слюсарі, що здійснюють стропування і переміщення вантажу кранами, повинні мати посвідчення стропальників і виконувати вимоги «Типової інструкції з охорони праці для стропальників».

При виконанні робіт із застосуванням ручних електричних і пневматичних машин слюсарі зобов'язані:

    а) роботи на висоті виконувати з засобів підкладання, а приставні сходи застосовувати для проходу на робоче місце; б) користатися, як правило, ручними електричними машинами з подвійною ізоляцією; в) не допускати натяги і перегинання шлангів і кабелів ручних пневматичних і електромашин, перетинання їхній із тросами, електрокабелями й електрозварювальними проводами, що знаходяться під напругою, а також зі шлангами для подачі кисню, ацетилену й інших газів: г) перевіряти перед включенням ручних електричних машин відповідність напруги струму мережі напрузі струму електродвигуна, зазначеного на табличці, прикріпленої до корпусу машини. д) для підключення або відключення допоміжного устаткування (понижуючого трансформатора, перетворювача частоти струму, захисно-відключаючого пристрою), а також усунення несправностей устаткування з електроприводом запрошувати чергового електрослюсаря.

При виконанні робіт паяльною лампою слюсарі зобов'язані виконувати наступні вимоги:

    а) застосовувати пальну рідину, призначену для даної лампи; б) не заливати пальне поблизу відкритого вогню або в палаючу лампу; в) не заливати пальне більш 3/4 місткості бачка лампи.

При роботі на заточувальному верстаті слюсарю необхідно перевірити наявність кожуха абразивного кола і захисного прозорого екрана, а також правильність установки упора. Забороняється при обробці деталей на точильно-шлифовальном верстаті працювати в рукавицях.

При роботі на свердлильному верстаті слюсарю необхідно надягти захисні окуляри і стежити, щоб змінний різальний інструмент був надійно укріплений у патроні, а оброблювані вироби — у лещатах. Забороняється виконувати роботу на свердлильному верстаті в рукавицях.

При свердлінні потрібно стежити за тим, щоб не утворювалася довга стружка. Видаляти стружку необхідно гаком, металевий пил змітати металевою щіткою.

Під час роботи свердлильного верстата забороняється:

    а) охолоджувати обертове свердел вологим дрантям; б) зміцнювати, розмічати або вимірювати оброблювану деталь; в) видаляти стружку з отворів, що просвердлюються. г) торкатися частин верстата, що рухаються; д) тримати оброблювану деталь руками; е) зупиняти свердло натиском руки на шпиндель, патрон або приводний ремінь.

При роботі разом зі зварником слюсарю варто надягати окуляри з захисними світлофільтрами.

Слюсарю забороняється робити ремонт навантаженого оснащення, заповненої тари, вантажозахватних пристроїв на вантажному гаку крана.

Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

При втраті стійкості елементів опалубки, конструкцій або окремих вузлів устаткування в процесі їхнього монтажу, обслуговування і ремонту роботи необхідно призупинити, залишити робоче місце і докласти про те, що трапилося, бригадиру або керівнику робіт.

У випадку поломки електрифікованого інструменту або устаткування необхідно його відключити і спробувати усунути несправність власними силами. При неможливості це зробити необхідно повідомити бригадиру або керівнику робіт.

Вимоги безпеки по закінченні роботи

По закінченні роботи слюсарі зобов'язані:

    а) відключити електрифікований інструмент і устаткування б) упорядкувати робоче місце, забрати інструмент, матеріали, засоби захисту в призначені для цього місця збереження; в) про всі порушення, що мали місце в процесі роботи, повідомити бригадиру або керівнику робіт.

Розробив __________________________

УЗГОДЖЕНО:

 Начальник 
 служби охорони праці _______________ 

 Начальник
 юридичного відділу __________________