Сегодня: 19 | 04 | 2024

ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ АКУМУЛЯТОРНИКА

 

ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ АКУМУЛЯТОРНИКА

1. Загальні вимоги безпеки

1.1. До роботі з зарядки й обслуговування акумуляторних батарей допускаються особи віком від 18 років, що пройшли медичний огляд, вступний інструктаж з охорони праці, інструктаж на робочому місці, що опанували практичні навички безпечного виконання робіт і пройшли перевірку отриманих при інструктажі знань і навичок.

1.2. Акумуляторники в процесі роботи зобов'язані дотримувати правила внутрішнього трудового розпорядку підприємства.

Курити дозволяється в спеціально відведених для цієї мети місцях, забезпечених засобами пожежегасіння.

1.3. Необхідно утримувати робоче місце в порядку і чистоті, складати сировину, заготівки, вироби і відходи виробництва у відведених місцях, не захаращувати проходи і проїзди.

1.4. На працівника можуть впливати небезпечні і шкідливі виробничі фактори (рухомі машини і механізми, що переміщаються вантажі, виробничий мікроклімат, підвищена вибухонебезпечна концентрація водню, їдкі кислоти і луги).

1.5. Акумуляторник повинний бути забезпечений спецодягом і засобами індивідуального захисту:

Костюмом бавовняним з кислотозахистним просоченням;

Напівчоботями гумовими;

Рукавичками гумовими;

Фартухом гумовим;

Окулярами захисними.

1.6. Працюючі по зарядці акумуляторних батарей повинні строго дотримувати вимоги безпеки при роботі з кислотами і їдкими лугами, що при неправильному поводженні можуть викликати хімічні опіки, а при підвищеній концентрації парів у повітрі - отруєння.

1.7. При зарядці акумуляторних батарей виділяється водень, що вносить у повітря дрібні бризи електроліту. Водень при скупченні може досягти вибухонебезпечної концентрації, тому без вентиляції зарядку акумуляторів робити не можна.

1.8. Необхідно дотримувати правила електробезпеки при приєднанні акумуляторних батарей.

1.9. Особи, зайняті на зарядці акумуляторів, повинні добре знати і строго виконувати усі вимоги, викладені в даній інструкції, а адміністрація підприємства зобов'язана створити нормальні умови праці і забезпечити робоче місце акумуляторника всім необхідним для безпечного виконання дорученої йому роботи, а також засобами першої допомоги для попередження хімічних опіків електролітом (проточною водопровідною водою для змивання бризів кислоти або луги; 1-% розчином борної кислоти для нейтралізації лугу).

1.10. Аккумуляторники повинні знати і дотримувати правила особистої гігієни.

1.11. Аккумуляторники повинні вміти надати першу допомогу потерпілому при нещасному випадку.

1.12. Інструкції з охорони праці повинні видаватися всім акумуляторникам під розписку.

1.13. Навчені і проінструктовані акумуляторники несуть повну відповідальність за порушення вимог інструкції з охорони праці відповідно до діючого законодавства.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Надягти справний спецодяг, гумові чоботи і підготувати індивідуальні засоби захисту (прогумовані нарукавники, гумові рукавички і захисні окуляри), застебнути обшлаги рукавів, штани кислотостійкого костюму надягти поверх халяв чобіт, надягти гумовий фартух (нижній край його повинен бути нижче верхнього краю халяв чобіт), заправити одяг так, щоб не було кінців, волосся підібрати під щільно облягаючий головний убір.

2.2. Уважно оглянути робоче місце, привести його в порядок, забрати всі предмети, що заважають роботі. Робочий інструмент, пристосування і допоміжні матеріали розташувати в зручному для користування порядку і перевірити їхню справність.

2.3. Перевірити і переконатися в справній роботі приточно-вытяжної вентиляції і місцевої вентиляції;

Перевірити достатність освітлення робочого місця;

Переконатися у відсутності сторонніх осіб у приміщенні.

3. Вимоги безпеки під час роботи

3.1. У приміщенні для зарядки акумуляторів не допускати запалювання вогню, паління, іскріння електроапаратури й іншого устаткування.

3.2. Приєднання клем акумуляторів на зарядку і від'єднання їх після зарядки робити тільки при виключеному устаткуванні зарядного місця.

3.3. При огляді батарей користуватися переносною лампою безпечної напруги 12 В.

Перед включенням переносної електролампи в мережу щоб уникнути іскріння спочатку вставити в штепсельну розетку, а потім уключити рубильник; при вимиканні електролампи колись виключити рубильник, а потім вийняти вилку.

3.4. Не стосуватися одночасно двох клем акумуляторів металевими предметами щоб уникнути короткого замикання й іскріння.

3.5. Перевірку напруги акумуляторних батарей робити тільки вольтметром.

3.6. При знятті й установці акумуляторів на електрокару стежити, щоб не відбулося замикання їх з металевими частинами електрокара.

3.7. Приєднання батарей до електромережі постійного струму і з'єднання акумуляторів між собою робити в гумових рукавичках і гумовому взутті.

3.8. Не доторкатися руками без гумових рукавичок до струмоведучих частин (клемам, контактам, електропроводів). У разі потреби застосування інструменту користуватися інструментом з ізольованими рукоятками.

3.9. При роботі з кислотою, кислотним і лужним електролітом і готуванні електроліту дотримувати наступні вимоги:

Кислоту слід зберігати в суліях із закритими притертими пробками в спеціальних рештуваннях, в окремих провітрюваних приміщеннях. Сулії з кислотою повинні бути встановлені на підлозі в один ряд. Порожні сулії з-під кислоти варто зберігати в аналогічних умовах;

На всіх посудинах з електролітом, дистильованою водою, содовим розчином або розчином борної кислоти, суліях з кислотою повинні бути нанесені чіткі написи (найменування) рідини;

Перенос сулій повинний провадитися двома особами за допомогою спеціальних носилок, на яких сулія надійно закріплена. Попередньо перевірити справність носилок;

Розлив кислоти із сулій повинний провадитися з примусовим нахилом за допомогою спеціальних пристроїв для закріплення сулій. Допускається розлив кислоти з використанням спеціальних сифонів;

Готування електроліту робити тільки в спеціально відведеному приміщенні;

При готуванні електроліту необхідно лити тонким струменем сірчану кислоту в дистильовану воду, увесь час помішуючи електроліт;

Забороняється лити дистильовану воду в сірчану кислоту, тому що вода в зіткненні з кислотою швидко нагрівається, скипає і, розприскуючи, може нанести опіки;

Готування електроліту робити тільки у свинцевій, фаянсовій або ебонітовій ваннах. Готування електроліту в скляному посуді забороняється, тому що від різкого розігріву вона може лопнути;

Забороняється працювати з кислотою без захисних окулярів, гумових рукавичок, чобіт і гумового фартуха, що охороняють від можливого влучення крапель кислоти на тіло або в очі працюючих;

Дроблення шматків їдкого лугу повинне провадитися з застосуванням спеціальних совків, щипців, пінцетів і мішковини. Працюючий повинен бути захищений гумовим фартухом, гумовими рукавичками і захисними окулярами;

Не перемішувати електроліт у ванні шляхом вдмухування повітря через гумовий шланг.

3.10. При зарядці батарей не нахилятися близько до акумуляторів щоб уникнути опіку бризами кислоти, що вилітають з отвору акумулятора.

3.11. Акумуляторні батареї перевозити в спеціальних візках із гніздами по розміру батарей. Перенесення акумуляторних батарей вручну, незалежно від їхньої кількості, не робити, крім перестановок.

3.12. Не стосуватися нагрітих спіралей опорів.

3.13. Строго дотримувати запобіжного заходу: приймати їжу тільки у відведеному для цієї мети приміщенні. Перед їжею вимити руки й лице з милом і прополоскати рот водою. Не зберігати їжу і питну воду в акумуляторному приміщенні;

Щодня робити прибирання столів і верстатів, протираючи їх ганчіркою, змоченої в содовому розчині, а раз у тиждень робити чищення стін, шаф і вікон.

4. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

4.1. У випадку влучення сірчаної кислоти на шкіру або в очі негайно змити її рясним струменем води, потім промити 1-% розчином питної соди і доповісти майстрові.

У випадку ознак отруєння від підвищеної концентрації сірчаної кислоти в повітрі вийти на свіже повітря, випити молока і питної соди і доповісти майстрові.

4.2. У випадку влучення лугу (їдкого калію або їдкого натру) на шкіру або в очі негайно змити її рясним струменем води і промити 3%-м розчином борної кислоти.

У випадку ознак отруєння від підвищеної концентрації лугу в повітрі вийти на свіже повітря, випити молока і докласти майстрові.

4.3. При поразці електричним струмом необхідно:

Звільнити потерпілого від дії електричного струму;

Звільнити від його одягу, що стискує;

Забезпечити доступ чистого повітря до потерпілого, для чого відкрити вікно і двері або винести потерпілого з приміщення і робити штучне дихання;

Викликати лікаря.

4.4. При виникненні пожежі викликати пожежну охорону, сповістити адміністрацію підприємства і приступити до його гасіння наявними засобами.

5. Вимоги безпеки по закінченні роботи

5.1. Упорядкувати робоче місце.

Інструмент і пристосування протерти і скласти на відведене для них місце.

5.2. Надійно закрити крани ємностей з кислотою й електролітом.

5.3. Повідомити майстрові або змінникові про всі несправності і недоліки, замічених під час роботи, і про вжиті заходи до їх усунення.

5.4. Зняти і здати на зберігання у встановленому порядку спецодяг, засоби індивідуального захисту.

5.5. Вимити руки й лице теплою водою з милом, добре прополоскати рот або прийняти душ.

_____________________ _____________________ _____________________
 (посада керівника (особистий підпис) (прізвище, ініціали)
 - розробника)

УЗГОДЖЕНО:

Керівник (спеціаліст)
Служби охорони праці
Підприємства __________________ ________________________
(особистий підпис) (прізвище, ініціали)

Юрисконсульт __________________ ________________________
(особистий підпис) (прізвище, ініціали)

Головний технолог __________________ ________________________

(особистий підпис) (прізвище, ініціали).