Сегодня: 27 | 04 | 2024

ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ Для оператора мийки


ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ Для оператора мийки

Загальні вимоги безпеки

1.1. До роботи оператора мийки допускаються спеціально навчені особи віком від 18 років, що пройшли медичний огляд, навчені з питань охорони праці і пожежної безпеки, що мають І кваліфікаційну групу по елетробезпеці, а також одержали інструктаж з безпечних методів роботи безпосередньо на робочому місці

Забороняється жінкам виконувати вручну мийку деталей двигуна автомобіля, що працював на етильованому бензині.

1.2. Допущений до самостійної роботи працівник проходить:

    навчання безпеки праці по діючому устаткуванню кожні 2 роки, а по новому по мірі його надходження на підприємство, але до моменту пуску цього устаткування в експлуатацію; перевірку знань по електробезпечності (при експлуатації устаткування, що працює від електричної мережі)—щорічно; періодичний медичний огляд: Повторний інструктаж з безпеки праці на робочому місці працівник повинний одержувати один раз у 3 місяці.

1.3. Усі роботи, по мийці транспортних засобів, пристроїв повинні проводитися в спеціальному одязі і спеціальному взутті.

Працівник повинен бути забезпечений санітарним одягом і засобами індивідуального захисту. Норми безкоштовної видачі, що рекомендуються, санітарного одягу, спеціального одягу й інших засобів індивідуального захисту:

·  костюм бавовняний;

·  шапочка;

·  фартух прогумований з нагрудником;

·  рукавички гумові

·  рукавички комбіновані

·  чоботи гумові

·  окуляри захисні

Винос засобів захисту за межі підприємства не допускається.

1.4. У місцях мийки транспортних засобів, агрегатів, вузлів і деталей можуть мати місце такі основні небезпечні і шкідливі виробничі фактори:

·  падіння працівників на поверхні і із висоти (кузова, буфера, сходи, естакади і т. д.), а також падіння деталей, вузлів і агрегатів;

·  наїзди транспортних засобів на працівників;

·  термічні фактори (опіки гарячою рідиною, концентрованими лужними розчинами, полум'ям);

·  наявність у повітрі робочої зони шкідливих речовин;

·  підвищена відносна вологість повітря.

1.5. Із дня установлення вагітності жінки переводяться на іншу роботу.

Вимоги безпеки перед початком робіт.

2.1. Підготувати робоче місце для безпечної роботи.

2.2. Перевірити роботу приточно-витяжної вентиляції.

2.3. При експлуатації мийної машини перевірити:

    справність вентилів на магістралях, що підводяться; відсутність підтікань у місцях з'єднань трубопроводів; справність вимикача.

2.4. Підготувати машину до роботи: заповнити бачок миючим засобом, відкрити заслінку вентиляційної системи і вентилі водопостачання.

2.5. Мийка автомобілів, агрегатів, вузлів і деталей повинна провадитися в спеціально відведених чи приміщеннях на відкритих площадках.

2.8. Для мийки і знежирення повинні застосовуватися негорючі суміші, пасти, розчинники й емульсії, а також ультразвукові й інші безпечні в пожежному відношенні установки.

2.7. Агрегати і вузли, що надходять на мийку, повинні звільнятися від олії, палива, гальмової й охолодної рідини.

2.8. Аппарелі, трапи і підлога на посадах мийки повинні мати шорсткувату (рифлену) поверхня.

2.9. Забороняється застосовувати бензин і інші легкозаймисті рідини невідомого складу для протирання автомобілів, знежирення і мийки деталей, вузлів і агрегатів.

Вимоги безпеки під час роботи.

3.1. Стандартний набір устаткування для ручної мийки :

·  апарат високого тиску з нагріванням і без нагрівання води

·  пилососи для сухого і вологого збирання транспорту

·  апарати хімічного чищення текстильних покрить автомобіля

·  системи очищення і рециркуляції води.

3.2. При мийці автомобілів необхідно обов'язково дотримувати наступні вимоги:

·  робоче місце машиніста мийних машин при механізованій мийці автомобілів повинне розташовуватися у водонепроникній кабіні;

·  перед в'їздом у приміщення механізованої мийки повинна бути обладнана світлова сигналізація, що повідомляє, що дозволяється в'їзд автомобілів на пост;

·  при роботі механізованої мийки забороняється знаходитися на шляху руху автомобілів;

·  пост відкритої шлангової (ручний) мийки повинен розміщатися в зоні, ізольованої від відкритих струмоведучих провідників і устаткування, що знаходяться під напругою.

3.3, . При мийці автомобільних агрегатів, вузлів і деталей необхідно дотримувати наступних вимог:

·  мийку деталей паливної апаратури і двигунів, що працюють на этилированном бензині, варто здійснювати тільки після попередньої нейтралізації відкладень тетраетилсвинцю гасом чи іншими нейтралізуючими розчинами;

·  на робочому місці повинна бути таблиця з указівкою складу, концентрації і температури миючого розчину;

·  концентрація лужних розчинів повинна бути не більш 2-5%;

·  після мийки лужними розчинами необхідне обов'язкове промивання гарячою водою;

·  деталі, вузли й агрегати необхідно доставляти на пост мийки і завантажувати в мийні установки механізованим способом;

·  мийні ванни з гасом і іншими миючими засобами, передбаченими технологією, після закінчення мийки необхідно закривати.

3.4. Під час роботи мийної машини постійно стежити за показаннями приладів автоматики і світлових покажчиків режиму роботи машини.

3.5. Під час роботи на машині не допускається:

    знімати запобіжні щитки і кожухи; відкривати дверцята миючої й ополаскивающей камер, шафи електроарматури; виймати для очищення лотки-фільтри і насадки миючих і душів, що обполіскують; зливати забруднену воду з ванни.

3.6. Припинити експлуатацію машини, якщо:

    припинено подачу води, електроенергії; при включенні автоматичного вимикача лампочка "мережа" не загоряється; при натисканні на кнопку "пуск" машина (програмний механізм) не включається; не подається вода, що обполіскує, утруднений підйом кожуха; зменшилося надходження води через форсунки;

Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.

4.1. Працівник, що знайшов порушення вимог дійсної інструкції й правил по охороні  праці або помітив несправність, що представляє небезпеку для людей зобов'язаний сповістити про це безпосереднього керівника.

У тих випадках, коли несправність становить загрозливу небезпеку для людей або автомобіля, водій зобов'язаний ужити заходів по припиненню дії працюючих приладів і устаткування, а потім сповістити керівника.

4.2. Якщо під час роботи стався нещасливий випадок необхідно негайно:

зробити першу медичну допомогу, доповісти про те, що трапилося, начальника і вжити заходів для збереження обстановки нещасливого випадку, якщо це не сполучено з небезпекою для життя й здоров'я людей.

4.3. При поразці електричним струмом необхідно якомога швидше звільнити потерпілого від струму, дотримуючи техніки безпеки.

4.4. При пожежі в технічному приміщенні варто негайно приступити до його гасіння наявними засобами і викликати пожежну частину.

4.5. Припинити роботу при одержанні хоча б незначного опіку рук миючим розчином (з домішкою хімікатів) і звернутися по медичною допомогу

Вимоги безпеки по закінченні роботи.

5.1. Відключити мийну машину, пилосос від електричної мережі (відключити автоматичний вимикач).

5.2. Перекрити видаткові і живильні вентилі на водопровідних магістралях.

5.3. Злити воду з ванн

5.4. Відкрити і закріпити у верхнім положенні фіксаторам дверцята машини.

5.5. Зробити санітарну обробку устаткування й інвентарю

5.6. Щітки і мочалки промити в миючому розчині і просушити.

5.7. Упорядкувати робоче місце, інструмент.

5.8. Повідомити змінника (старшому зміни) про всі несправності, замічені під час роботи.

5.9. Спецодяг забрати в спеціально відведене місце.

5.10. На території забороняється захаращувати ворота, проїзди, доступ до ємностей з водою, до пожежних щитів, безладно зберігати агрегати, вузли й матеріали біля будинків і огорож.

Розробив __________________________

УЗГОДЖЕНО:

 Інженер з охорони праці _______________