Сегодня: 26 | 04 | 2024

МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОГО АУДИТУ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ. ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ

1.2.4.1 Перехресна перевірка енергозбережень

Після визначення можливостей потенціалу енергозбереження для об'єкта дослідження, енергоаудитор повинен ретельно перевірити ще раз всі розрахунки перед тим, як занести їх до звіту з дослідження. Повторний огляд даних необхідний для того, щоб переконатися, що економія узгоджується з загальним використанням енергії на об'єкті. Найбільш часто використовуються наступні прийоми перехресної перевірки:

Заощаджена енергія як відсоток первинного енергоспоживання

Нормалізовані показники роботи

Аналіз потоків енергії

Взаємне виключення

Зменшене граничне повернення

Особливо важливо переконатися в реальності заощадження енергії, щоб уникнути ситуації, коли ви проголосите, що можете заощадити більше енергії, чим об'єкт споживає в даний час. Також важливо позначити ВЗАЄМОВИКЛЮЧНІ рекомендації з заощадження енергії, тобто можливість впровадження тільки однієї рекомендації з двох. Наприклад, вам належить АБО полагодити систему паророзподілу, АБО децентралізувати паророзподільне устаткування. У подібному випадку консультант повинен пояснити, яку з позицій він вважає найбільш прийнятною. Звівши в таблицю всі рекомендації по проекту, найменш прийнятні з взаємовиключних категорій варто узяти в дужки і виключити з загального списку потенційних заощаджень.

Концепція “Зменшених Граничних Повернень” добре знайома економістам, однак та ж сама концепція в ряді випадків застосовна до заходів з енергозбереження. Вона використовується, коли величина потенційного енергозбереження, отримана в результаті однієї дії, скорочується, якщо інша дія по економії енергії зроблена раніше.

1.2.4.2 Життєздатність проекту

Одне з найбільш частих заперечень персоналу щодо рекомендацій енергоаудитора це те, що рекомендації в запропонованому проекті не врахували інші життєво важливі питання, що не стосуються енергозбереження.

Приклади зауважень по життєздатності проекту:

· Ефективність енергозбережень

· Аналіз цінової чутливості

· Робочі угоди

· Вплив на виробничий процес

· Вимоги по техніці безпеки

· Законодавство про охорону навколишнього середовища

· Вимоги простору

· Естетичні вимоги

· Недоступність устаткування (і комплектуючих)

· Необхідність у додатковому навчанні персоналу

1.2.4.3 Гранична вартість енергії

Для звіту з енергоаудиту, звичайно ж, природно показувати економію енергії як економію грошей. Однак, середня вартість палива – не завжди найкращий, придатний для перетворення, критерій. Необхідно враховувати наступні фактори при перетворенні енергозбережень у фінансові заощадження:

Структура вартості енергії: Необхідно розраховувати фінансові заощадження, виходячи з тих елементів цінової структури енергії (денна і нічна вартість одиниці енергії, вартість при максимальному попиті і т. д.), на які впливають запропоновані енергозбереження.

Неенергетичні заощадження витрат: Заходи по збереженню енергії часто впливають на зміну неенергетичних витрат, таких, як наприклад, витрати на ремонт виробничого устаткування. Цей вплив може бути і позитивним, і негативним, тому необхідно приймати до уваги вартість цих змін.

Зниження/підвищення цін: Природно при встановленні цін на енергію керуватися раніше сформованими в аудиті тарифами, або відомими поточними ціновими даними. Однак, іноді можна виходити з розрахованих чи відомих майбутніх цін на паливо.

Зниження викидів у навколишнє середовище: Зменшення споживання енергії призводить до зниження її виробництва, що у свою чергу призводить до зменшення викидів шкідливих речовин. При нормалізованій економічній ситуації в країні це повинно заохочуватися системою бонусів.