Сегодня: 24 | 04 | 2024

Курсовий проект «Облік реалізації продукції, робіт і послуг в НДППЗ ім. Фрунзе НАУ Сакського району Кримської області»

У такий спосіб зіставлення чистих доходів від реалізації, які відображені на рахунку 70 “Доходи від реалізації” і собівартості реалізованої продукції, що відображається на рахунку 90 “Собівартість реалізації” дає можливість визначити валовий фінансовий результат (прибуток або збиток), що показується окремо статтею у Звіті про фінансові результати.

Аналітичний облік реалізованої продукції ведуть по видах, а для більшої деталізації по напрямках реалізації. По кожному аналітичному рахунку поруч із вартісними показниками відображають реалізовану продукцію в натуральних вимірниках.

У господарстві облік операцій по відвантаженню продукції, виконаних робіт і наданих послуг і розцінки з покупцями й замовниками здійснюють у єдиній системі запису, для чого кожний документ відображають в окремому рядку, у якій показують і суму оплати по кожному документі.

Синтетичний і аналітичний облік реалізації продукції, робіт і послуг у даному господарстві відповідає вимогам.

Для обліку формування доходів і результатів діяльності використається Журнал - ордер № 11 с.-г. , де відображаються операції з рахунками: 36 “Розрахунки з покупцями й замовниками”, 70 “Доходи від реалізації”, 71 “Інший операційний дохід”, 72 “Дохід від участі в капіталі”, 73 “Інші фінансові доходи”, 74 “Інші доходи”, 75 “Надзвичайні доходи”, 79 “Фінансові результати”.

Для обліку витрат діяльності використається Журнал - ордер № 15 с.-г. , де відображають операції з рахунками : 17 “Відстрочені податкові активи”, 54 “Відстрочені податкові зобов'язання”, 90 “Собівартість реалізації”, 94 “Інші витрати операційної діяльності”, 95 “Фінансові витрати”, 96 “Витрати від участі в капіталі”, 97 “Інші витрати”, 98 “Податки на прибуток”, 99 “Надзвичайні витрати”.

Для ведення аналітичного обліку використають реєстри документів по реалізації, а саме : “Реєстр документів по реалізації готової продукції” (ф. № 11.1 с.-г. ) ; “Реєстр документів по реалізації товарів, виробничих запасів, робіт і послуг” (ф. № 11.2 с.-г.) ; “Реєстр документів щодо реалізації продукції, матеріалів, робіт і послуг за готівку ( за цінами реалізації)” (ф. № 11.3 с.-г. ) і “Реєстр документів про реалізації продукції, матеріалів, робіт і послуг за готівку ( за обліковими цінами )” ( ф. № 11.3а с.-г. ). Підсумкові дані цих реєстрів переносяться в “Відомість аналітичного обліку реалізації продукції, матеріалів, робіт і послуг” , ( ф. № 11.4 с.-г.), що передбачає ведення протягом місяця аналітичного обліку реалізації за кількістю й вартістю окремих видів реалізованої продукції, виконаних робіт і наданих послуг на сторону, а також за напрямками реалізації. Для впорядкованості аналітичного обліку реалізації продукції рослинництва, тваринництва й т. д. ведуть на окремих сторінках відомості.

2.4. Розрахунок фінансових результатів від реалізації продукції, робіт і послуг.

Ціль господарської діяльності сільськогосподарських підприємств - одержання прибутку. Від розміру отриманого прибутку залежить формування власних оборотних коштів, виконання зобов'язань перед бюджетом, фінансування капітальних вкладень, а також платоспроможність підприємства.

Маса прибутку, рівень прибутковості в ринкових умовах залежить не тільки від раціональної виробничої діяльності, і від результатів основної фази відтворення, який є виробництво, але й від ступеня результативності на таких фазах, як реалізація й споживання.

Отже, основну масу прибутку підприємства одержують від реалізації продукції, робіт і послуг. У міру реалізації продукції в оборот підприємства входить і сума прибутку.

Кінцевий фінансовий результат (прибуток або збиток) складається з фінансового результату від реалізації продукції, робіт і послуг, основних засобів, нематеріальних активів і іншого майна підприємства й доходів від позареалізаційних операцій, зменшених на суму витрат на них.

На сільськогосподарських підприємствах використають метод нарахування при певні обсягу реалізованої продукції, робіт і послуг, що передбачає включення в обсяг реалізації продукції після передачі замовникові оформлених відповідних розрахункових документів без обов'язковості надходження грошей.

Право власності на відвантажену продукцію переходять від постачальника до покупця з моменту її передачі (відвантаження).

В обліку й звітності заборгованість за відвантажену продукцію показується за цінами реалізації, тобто із прибутком, податком на додану вартість і витратами на виробництво. Виторг підприємства від реалізації обчислюють за вартістю відвантаженої продукції що вказана в оформлені для оплати покупцем розрахункових документах, а при розрахунках готівкою - за надходженням засобів у касу.

Прибуток або збиток визначають по кожному виді реалізованої продукції, робіт і послуг окремо. Для цього становлять Бухгалтерську довідку, у якій відзначають перелік реалізованої продукції, її кількість, повна собівартість, виторг від реалізації.

Для визначення фінансового результату від діяльності підприємства Планом рахунків передбачені використати рахунок “Фінансові результати”. Він має такі субрахунки:

791 “Фінансові результати від основної діяльності”;

792 “Фінансові результати від фінансових операцій”;

793 “Фінансові результати іншої звичайної діяльності”;

794 “Фінансові результати від надзвичайних обставин”.

По кредиту рахунку 79 “Фінансові результати” відображають суму в порядку закриття рахунків обліку доходів, по дебету суми в порядку закриття рахунків обліку витрат, також належна сума нарахованого ПДВ.