Сегодня: 23 | 04 | 2024

Пам’ятка працівникові державного пожежного нагляду (частина 2)

Пам’ятка працівникові державного пожежного нагляду (частина 2)

4. НАСЛІДКИ ПОЖЕЖІ

23. Виявлено загиблих на місці пожежі

У кодовій частині позиції 23 (до коми) проставляється загальна кількість загиблих, виявлених на місці пожежі, незалежно від причини смерті, а після коми – з них дітей та підлітків віком до 16 років.

24. Загинуло внаслідок пожежі

У текстовій частині позиції 24 вказується прізвище, ім’я та по батькові загиблих, смерть яких має прямий причинний зв’язок з пожежею (від телесних ушкоджень, травм, що отримані внаслідок впливу небезпечних факторів пожежі, а також вторинних проявів небезпечних факторів пожежі), встановлений за результатами судово-медичного або лікарського дослідження. У кодовій частині (до коми) проставляється загальна кількість загиблих внаслідок пожежі, а після коми – з них дітей та підлітків віком до 16 років.

25, 26. Вік загиблих. Стать загиблих

У позиції 25 вказується вік загиблих внаслідок пожежі. При загибелі більше 5 (п¢яти) осіб складається додаткова картка. У позиції 26 вказується стать загиблих внаслідок пожежі.

27. Соціальний стан загиблих

У текстовій і кодовій частинах позиції 27 картки записується відповідний код соціального стану загиблих внаслідок пожежі згідно з табл. 10.

Таблиця 10

П/п

Соціальний стан

Код

1

Робітник

1

2

Член КСГП, КСП, селянської спілки, фермер

2

3

Службовець

3

4

Військовослужбовець, співробітник МВС, МНС, СБУ та інших силових структур

4

5

Пенсіонер

5

6

Домогосподарка

6

7

Студент

7

8

Дитина дошкільного віку

8

9

Дитина молодшого шкільного віку

9

10

Дитина середнього та старшого шкільного віку

10

11

Без певного роду занять (безробітний)

11

12

Спецконтингент

12

13

Не встановлений

13

28. Травмовано осіб

У позиції 28 (до коми) проставляється загальна кількість травмованих людей, а після коми – з них дітей та підлітків віком до 16 років.

29. Умови, що спричинили загибель (травмування) людей

У текстовій частині позиції 29 картки записуються основні умови (до трьох), що спричинили загибель (травмування) людей, а в кодовій частині проставляється код згідно з табл. 11.

Таблиця 11

П/п

Умови, що спричинили загибель

( травмування ) людей

Код

1

Стан алкогольного (наркотичного) сп'яніння

01

2

Залишення дітей без догляду

02

3

Хвороба

03

4

Стан сну

04

5

Інтенсивне розповсюдження вогню, висока температура

05

6

Паніка

06

7

Невідповідність шляхів евакуації протипожежним нормам

07

8

Помилкові дії при евакуації

08

9

Літній вік

10

10

Інвалідність

11

11

Обвал конструкцій будівлі

12

12

Падіння з висоти

13

13

Ураження електричним струмом

14

14

Неправильні дії потерпілого при спробі ліквідації пожежі

15

15

Отруєння токсичними продуктами

16

16

Опіки

17

17

Інші

09

30, 31. Збиток від пожежі прямий. Збиток від пожежі побічний

У позиції 30 записується прямий, а у позиції 31 – побічний збиток від пожежі, у кодових частинах проставляються їх відповідні значення. І прямий, і побічний збитки обчислюються в Тисячах гривень.

Облік збитків, завданих пожежами, ведеться на підставі довідок про завдані збитки, складених відповідно до документів бухгалтерського обліку, а також відомостей страхових організацій, витягів з рішень судових органів, документів чи письмових заяв власників особистого майна.

Відповідальність за достовірність відомостей про збитки несуть особи, що підписали відповідні документи.

Дані про прямі та побічні збитки подаються до У(В)ДПО після їх визначення в термін, передбачений в п. 2 цієї Інструкції.

32 – 39. Знищено та пошкоджено

У позиціях 32—39 записується кількість знищених і по­шкоджених будівель (од.), автотракторної та іншої техніки (од.), зернових та технічних культур (т), хліба на корені та у валках (га), кормів (т), тварин (голів), птиці (шт.), а також додаткова інформація, яка не ввійшла до переліку, щодо знищеного чи пошкодженого в результаті пожежі майна.

Знищеними вважаються будівлі та споруди, які повністю згоріли або втратили в результаті пожежі 75 і більше відсотків своєї вартості.

Автомобілі, трактори, комбайни та інші рухомі агрегати, а також виробниче устаткування враховуються як знищені, якщо вони приведені пожежею в непридатний для відновлення стан.

Автомобілі, трактори, комбайни та інші рухомі агрегати, а також виробниче устаткування, які після пожежі вимагають поточного або капітального ремонту, вважаються пошкодженими.

5. ВРЯТОВАНО

У позиціях 40-47 вказується кількість врятованих під час пожежі людей, у т. ч. дітей та підлітків віком до 16 років, тварин (голів), птиці (шт.), будівель, споруд (од.), автотракторної та іншої техніки (од.), зернових та технічних культур (т), хліба на корені та у валках (га), кормів (т), додаткова інформація, яка не ввійшла до переліку, щодо врятованого внаслідок пожежі майна.

Врятованими під час пожежі вважаються особи, яким була подана допомога під час евакуації з об'єкта пожежі.

У позиції 48 вказуються цінності, врятовані при гасінні пожежі, які не включають позицій 40-47.

У позиції 49 записується сума врятованих при гасінні пожежі матеріальних цінностей в Тисячах гривень.

Основні фонди, будівлі та інше майно підприємств, установ, закладів, організацій і громадян вважаються врятованими, якщо вони були в зоні горіння або в зоні можливого розповсюдження пожежі і після її ліквідації можуть бути використані за призначенням.