Сегодня: 20 | 04 | 2024

Правила пожежної безпеки у збройних силах України 2004 р. (частина 2)

Стисла пам'ятка для мешканців про правила пожежної безпеки.

8.5.26. Число місць у житлових корпусах санаторіїв І і ІІ ступенів вогнестійкості не повинно перевищувати 1000; ІІІ ступені вогнестійкості – 150; ІІІа, ІІІб, ІV і V ступенів вогнестійкості – 50.

8.5.27. На період проведення у будівлях санаторіїв комплексних капітальних ремонтів, пов'язаних з переплануванням, проведенням вогневих та інших пожежонебезпечних робіт, мешканці повинні відселятися.

8.5.28. Не дозволяється розміщувати під і над житловими приміщеннями і приміщеннями культурно-масового призначення будинків санаторіїв комори та інші пожежонебезпечні приміщення.

8.5.29. У санаторіях повинно бути організовано цілодобове чергування персоналу обслуги. Черговий персонал обслуги зобов'язаний мати при собі комплект ключів від дверей евакуаційних виходів, електричний ліхтар, знати порядок виклику аварійно-рятувальної служби МНС України та порядок дій у разі виникнення пожежі.

У нічний час черговому персоналу обслуги забороняється спати та відлучатися за межі закладу.

8.5.30. Черговий персонал санаторіїв з будівлями висотою у 2 поверхи і вище та кількістю місць для проживання 50 осіб та більше має бути забезпечений індивідуальними засобами захисту органів дихання для організації евакуації людей у разі виникнення пожежі.

8.5.31. У санаторіях не допускається користуватися безпосередньо в спальних приміщеннях санаторіїв різноманітними електронагрівними приладами: електрочайниками, кип'ятильниками, електроплитами, прасками тощо. Для цієї мети адміністрацією повинні бути обладнані спеціальні місця.

8.6. Дитячі дошкільні заклади

8.6.1. У дитячих дошкільних закладах повинні бути розроблені конкретна інструкція щодо заходів пожежної безпеки та план евакуації дітей на випадок пожежі. План встановлює порядок оповіщення, обов’язки і дії персоналу обслуги на випадок виникнення пожежі. Практичні заняття щодо відпрацювання плану евакуації проводяться не рідше ніж один раз на півріччя.

8.6.2. Навчання та перевірка знань з питань пожежної безпеки персоналу обслуги повинне проводитися один раз на рік. Порядок організації навчання визначається НАПБ Б.02.005 - 94 та додатком 1 до цих Правил.

8.6.3. Стоянка автотранспорту на території дитячих дошкільних закладів дозволяється на відстані не меншій ніж 10 м від будівель за умови забезпечення вільних проїздів і проходів до споруд.

8.6.4. Не дозволяється залишати на території дитячих дошкільних закладів, а також поблизу будівель і споруд бочки з легкозаймистими і горючими рідинами, балони із зрідженими і стисненими газами, порожні бочки та балони, спалювати відходи, влаштовувати відкриті кухонні печи.

8.6.5. Розміщення дітей у будівлях дитячих дошкільних закладів слід здійснювати з таким розрахунком, щоб діти, молодші за віком, були на нижчих поверхах.

Наповнюваність приміщень має виповідати встановленим нормам.

8.6.6. У приміщеннях, пов'язаних з перебуванням дітей, килими, паласи, килимові доріжки та інші покриття необхідно жорстко прикріплювати до підлоги.

8.6.7. Меблі та обладнання в приміщеннях слід розміщувати так, щоб вони не перешкоджали евакуації.

8.6.8. Двері сходових кліток, коридори, тамбури і сходи повинні мати ухилення у стулках, бути обладнанні пристроями для самозакривання, які мають постійно бути у справному стані.

У період перебування дітей у будівлях допускається замикати двері евакуаційних виходів лише зсередини за допомогою запорів (засувів, крючків тощо), які легко (без ключів) відмикаються.

8.6.9. Будівлі дитячих дошкільних закладів повинні бути обладнанні засобами оповіщення про пожежу.

8.6.10. У будівлях дитячих дошкільних закладів, розрахованих на 120 місць та менше, допускається влаштування житла для персоналу за наявності окремого виходу з житлової частини назовні та її відокремлення від приміщень дошкільного закладу протипожежними перегородками 1-го типу та перекриттями 3-го типу (без отворів).

8.6.11. Дитячі дошкільні заклади мають бути забезпечені електричними ліхтарями на випадок вимкнення електроенергії.

8.6.12. У дитячих дошкільних закладах з цілодобовим режимом роботи повинно бути встановлене цілодобове чергування персоналу обслуги без права спати в нічний час. Приміщення для розміщення чергових має бути забезпечене телефонним зв'язком. Черговий зобов'язаний мати при собі комплект ключів від дверей евакуаційних виходів, ручний електричний ліхтар, знати скільки дітей залишається на ніч, місця їх розміщення.

8.6.13. У будівлях діючих дитячих закладів не дозволяється:

Здавання приміщень в оренду для використання їх в якості складів, лабораторій, майстерень, інших виробничих та подібного призначення об'єктів;

Влаштовувати кухні, пральні у дерев'яних (горючих) будівлях;

Розміщувати дітей у мансардних приміщеннях, а також у поверхах (будівлях), не забезпечених двома евакуаційними виходами;

Влаштовувати покриття (покрівлі) з горючих матеріалів (соломи, комишу, трісок тощо);

Розміщувати акумуляторні, зберігати бензин, гас та інші ЛЗР та ГР, балони з газами та киснем;

Проводити вогневі (у тому числі зварювальні) та інші пожежонебезпечні роботи за наявності у приміщеннях дітей;

Використовувати електроплитки, кип'ятильники, електрочайники, праски, за винятком спеціально обладнаних приміщень;

Користуватися для опалення приміщень електронагрівними пристроями, електрокамінами тощо;

Застосовувати для освітлення свічки, гасові лампи і ліхтарі;

Встановлювати грати, жалюзі та подібні до них незнімні пристрої на вікна приміщень, де перебувають діти, сходових клітках, у коридорах, холах.

8.7. Військові Навчальні заклади і наукові (проектні) установи, учбові класи, лабораторії, конференц-зали, інші учбові приміщення