Сегодня: 20 | 04 | 2024

Книга Пожежна Безпека Рожков частина 3

Інтенсивність руху (питома пропускна здатність) характеризує кількість людей, що проходять через 1 м ширини шляху або проходу в одиницю часу, й також залежить від щільності потоку. Для дверних прорізів при щільностях людського потоку, близьких до граничних (Dгр ≥ 9 люд•м-2), інтенсивність руху не є сталою величиною, яка залежить від ширини прорізу (рис. 7.1).

Інтенсивність руху є експериментальною величиною, для кожного виду шляхів та дверних прорізів визначається за формулою

(7.2)

Де Q – пропускна здатність ділянки шляху; δ – ширина ділянки або проходу.


Рис. 7.1. Залежність інтенсивності руху від ширини дверного прорізу

Пропускна здатність ділянки шляху в м2•хв-1 характеризує кількість людей (середня площа горизонтальної проекції людини F складає: для дорослого в зимовому одязі – 0,125 м2•люд-1, для дорослого в домашньому одязі –0,1 м2•люд-1, для підлітка – 0,07 м2•люд-1), яку вона здатна пропустити за одиницю часу, та визначається як добуток інтенсивності руху на ширину ділянки:


(7.3)

Використовуючи поняття пропускної здатності ділянки шляху, можна отримати формули для розрахунку інтенсивності руху та часу затримки руху при злитті людських потоків.


Якщо виникає злиття декількох людських потоків (рис. 7.2), то при безперешкодному русі повинна виконуватися умова:

(7.4)


або

(7.5)

Звідки


(7.6)

Затримка руху людей на початку І-Ої ділянки спостерігається при


(7.7)

Час затримки визначається як різниця часу евакуації з урахуванням пропускної здатності ділянок шляху:


(7.8)


Рис. 7.2. Схема злиття людських потоків

Час евакуації людей по І–й ділянці при кількості людей NI; та граничній пропускній здатності ділянки шляху QГр визначають за формулою


(7.9)

Де QГр – інтенсивність руху людей при граничної щільності
(D ≥ 0,9) м•хв-2.

Аналогічно


(7.10)

Отже,


(7.11)

Вивчення специфіки та використання параметрів руху людей дозволяє прогнозувати процес евакуації та передбачати необхідні умови безпеки при проектуванні будівель та споруд, особливо з масовим перебуванням людей.

§ 48. Евакуаційні шляхи та виходи

Евакуація людей із будівель та споруд здійснюється по шляхах евакуації через евакуаційні виходи.

ШЛЯХ ЕВАКУАЦІЇ – безпечний для руху людей шлях, який веде до евакуаційного виходу.

ЕВАКУАЦІЙНИЙ ВИХІД – це вихід із будинку (споруди), безпосередньо назовні або вихід із приміщення, що веде назовні, до коридору чи сходової клітки безпосередньо або через суміжне приміщення.

Виходи вважаються евакуаційними, якщо вони ведуть із приміщень:

Першого поверху безпосередньо назовні або через коридор, вестибюль, сходову клітку;

Будь-якого поверху, окрім першого, до коридору, що веде на сходову клітку або безпосередньо у сходову клітку (в тому числі через хол). При цьому сходові клітки повинні мати вихід назовні безпосередньо або крізь вестибюль, що відокремлений від прилеглих коридорів перегородками з дверима;

До сусіднього приміщення на тому ж поверсі, яке забезпечене вже згаданими виходами, за винятком випадків, зазначених у СНиП (рис. 7.3, 7.4).

При улаштуванні евакуаційних виходів з двох сходових кліток крізь спільний вестибюль одна з сходових кліток крім виходу в вестибюль повинна мати вихід безпосередньо назовні.

Виходи назовні допускається передбачати через тамбури.


Рис. 7.3. Евакуаційні виходи з приміщень першого поверху:

1– вихід з приміщення в коридор, який веде крізь вестибюль або сходову клітку безпосередньо назовні; 2 – вихід із сходової клітки крізь вестибюль назовні; 3 – вихід з приміщення безпосередньо назовні; 4 – вихід із сходової клітки безпосередньо назовні


Рис. 7.4. Евакуаційні виходи з приміщень другого поверху та вищерозташованих поверхів:

1– вихід з приміщення в коридор, який веде до сходової клітки, що має безпосередньо вихід назовні; 2 – вихід у сусіднє приміщення; 3 – вихід з приміщення в коридор, який веде до сходової клітки, що має вихід через вестибюль, відокремлений від коридору перегородкою з дверима

Евакуаційні виходи повинні розташовуватися розосереджено. Мінімальну відстань – L між найбільш віддаленими один від одного евакуаційними виходами з –зміщення можні, означати за формулою


(7.12)

Де П – периметр приміщення.

Досягнення нормального ритму руху забезпечується виконанням вимог до кількості, розмірів та розміщення евакуаційних шляхів та виходів, виключення перешкод (порогів, забіжних східців, звужень, розрізних майданчиків тощо) на шляхах евакуації, дотримання вимог щодо напрямку відчинення дверей.

Ширина евакуаційних виходів також впливає на процес евакуації та в ряді випадків може викликати затримку руху. При граничних щільностях потоку має місце якісна зміна руху крізь проріз. Стиснені тіла людей, що затрималися перед ним, утворюють так звану «арку», крутизна якої тим більше, чим менше ширина прорізу (рис. 7.5).



Рис. 7.5. Схема утворення арки:

А – в прорізах невеликої ширини; б – в прорізах значної ширини

Дослідження свідчать, що рух людей при ширині дверного прорізу 0,8 м та менше може призупинятися як результат утворення «арки», яку через її значну крутизну неможливо протиснути. При ширині прорізів від 0,8 до 1,2 м рух має пульсуючий характер: прориви людей через «арки» чергуються з періодами по декілька секунд, протягом яких рух відсутній. Якщо ширина прорізу 1,2 м, «арка» руйнується, рух має місце зі змінною інтенсивністю, але без зупинення. При ширині прорізу 1,5–1,6 м рух відбувається рівномірно, «арка» зовсім не утворюється. Така ж ситуація спостерігається при збільшенні ширини дверних прорізів до 2,4 м. У той же час, при ширині прорізів та сходів більше 2,4 м рух носить нестійкий характер і може супроводжуватися падінням людей. Отже, не слід робити двері надто вузькими або занадто широкими, бо при цьому порушуються вимоги безпеки.

Ширина шляхів евакуації в світлі повинна бути не менше 1 м, дверей – не менше за 0,8 м. Висота проходу на шляхах евакуації повинна бути не менше 2 м.

Улаштування розсувних та підйомних дверей та воріт, а також дверей та турнікетів, що обертаються, на шляхах евакуації людей не дозволяється (рис. 7.6,в, г, д, є).

Двері на шляхах евакуації повинні відчинятися в напрямку виходу з будівель (приміщень).

ДОПУСКАЄТЬСЯ влаштування дверей з відчиненням усередину приміщення:

На балкони та лоджії (за винятком дверей, що ведуть у повітряну зону незадимлюваних сходових кліток 1–го типу);

На площадки зовнішніх евакуаційних сходів;

У разі одночасного перебування в ньому не більше 15 чоловік;

У комори площею не більше 200 м2;