Сегодня: 25 | 04 | 2024

Інструкція з охорони праці для робітників їдальні

Інструкція з охорони праці для робітників їдальні

 

1. Загальні вимоги безпеки

1.1.До роботи з обладнанням їдальні допускаються особи, які навчені по фаху, мають від

повідні посвідчення і які пройшли інструктаж по охороні праці.

1.2.При вступі на роботу вони проходять попередній мед. осмотр, в послідовні-періодичні

мед. осмотри.

1.3.Вони повинні:

-  виконувати інструкцію по роботі з обладнанням, правила внутрішнього розпорядку праці, вказівки своїх начальників;

-  не допускати на робоче місце осіб, які не мають відношення до виконуваної роботи;

-  пам’ятати, що внаслідок не виконування інструкцій при роботі, могуть виникнути небезпеки – поразка електричним струмом, опіки, травмировання;

-  вміти подавати доврачебну помощ пострадавшим.

2. Вимоги безпеки перед початком робіт

2.1. Перед початком робіт персонал, який заступає на зміну, повинен отримати інструктаж

по охороні праці.

2.2. Шляхом перевірки зовнішнім оглядом переконатися в наявності і надійності заземляю щих з’єднань обладнання (відсутність обривів, міцність контактів між корпусом обладнання, електродвигуна і заземляючим проводом) в міцності кріплення обладнання до фундаментів, підставкам, в виправленні запобіжних клапанів контрольно - вимірюючих приборів, захисних засобів, в відсутності сторонніх предметів на робочім місці, в наявності дерев’яних решіток під ногами на робочому місці, в відсутності звисаючих і оголених кінців електропроводки, в нормальній роботі механічного обладнання, пускорегулюючої апаратури і приборів ( на холостому ході).

2.3. Перевірити рівень води по контрольному кранику в пароводяній рубашці їжеварочних

котлів (при необхідності – долити), правильність установки границі регулювання тиску

по електроконтактному манометру.

3. Вимоги безпеки під час робіт

3.1. При виконанні робіт персонал повинен:

-  утримувати робоче місце в чистоті, негайно прибрати з підлоги сміття;

-  здійснювати постійний нагляд за справністю обладнання, звертати особливу увагу на стан електроприводів, запобіжних і блокировочних улаштувань;

-  знімати і установлювати змінні частини машин обережно, без великих усиль і ривків і тільки при вимкнутому і зупиненому електродвигуні;

-  надійно закріпити змінні механізмі на електроприводі;

-  вмикати обладнання у сіть сухими руками, вмикати і вимикати електродвигун тільки з допомогою кнопок “Пуск” і “Стоп”;

-  не залишати без нагляду обладнання, яке робить;

-  попередити о наступному запуску обладнання персонал, який знаходиться поруч;

-  перед завантажуванням обладнання продуктами, переконатись що приводний вал обертається в напрямку, який вказан стрілкою на корпусі;

-  відкривати вентилі, крани повільно без ривків і великих зусиль, не приймати при цьому молоток, гайочний ключ та інші предмети;

-  слідкувати щоби ножі мали гладкі і зручні ручки, при перерві у роботі складувати ножі в чохли. Не ходити з ножем у руках по приміщенню;

-  встановлювати котли з їжею на стійки підставки;

-  не загружати робочі камери машин продуктами вище встановлених норм, не превишати допустимі швидкість роботи машин;

-  доповідати начальнику, як що підвищена напруга (б’є струмом ) на корпусі машини, кожухів.

3.2.При роботі у плити:

- розташуватись на безпечної відстані при відкритті дверці камери

пароварочного апарата для запобігання опіків паром і відкривати кришки на плитному посуді з гарячою їжею обережно, рухом на себе;

-  укладати напівфабрикати на розігріти сковороди і протвені рухом від себе;

-  слідкувати за показниками манометру, не допускати тиск в пароводяній сорочці котлу вище 0,07 Мпа (0,7 кгс/см2);

-  відключати автоклав від мережі перед відкриттям кришки, випускати надлишки пару через пароповітряний кран кришки, ослабляти і відвірчувати болти при відсутності тиску в автоклаві послідовно хрест на хрест;

-  закінчувати роботу при уяві несправності манометрів, приладів автоматики і повідомлю вати при цьому свого безпосереднього начальника.

3.3. Забороняється:

-  заколювати одяг булавками, тримати в кишенях скляні та гострі предмети;

-  приступати до роботи від відсутності заземлення;

-  приторкатись до відкритих і неогородженим струмоведучих частинам, а також до оголених та погано ізольованих проводам, користуватися розбитими вимикачами та розетками;

-  знімати та встановлювати змінні механізми при крутячому електродвигуну електроприладу;

-  користуватися надплитними котлами, каструлями і іншою кухонним посудом, який має деформоване дно, не порочно прикріплені ручки або без ручок;

-  працювати з ножем, який має качаючийся клинок, оставляти ніж в сир’ї;

-  використовувати в сидінні випадкові предмети (бочки, ящики і інше);

-  переносити вантаж вище установленої норми;

-  переносити продукти в несправній тарі;

-  вмикати пароварочні апарати в роботу при відсутності води в водонапірній мережі;

-  відкривати кран рівня води і заливати воду в пароводяну сорочку нагрітого їжеварочного котла.

4. Вимоги безпеки при закінчені роботи

4.1. При роботі у плити: робити чистку та мийку тільки при вимкненому обладнані після йо го охолодження, повісити на пусковий прилад попереджувальний плакат: “НЕ ВМИКА ТИ – ПРАЦЮЮТЬ ЛЮДИ”

-  не охолоджувати водою жарочну поверхню плити, сковороди;

-  вимкнути усі електроприлади та електродвигуни;

-  розібрати овочерізальні та інші машини, які використовувалися в роботі, оберігаясь порізів ріжучими кромками ножів.

5. Вимоги безпеки при виникненні аварійної ситуації

5.1.Негайно відключити прилад від мережі і припинити роботу, попередити працівників про безпеку.

5.2.Доповісти безпосередньому начальнику і прийняти міри до допомоги постраждалим,

зберегти обстановку при якому виник нещасний випадок.