Сегодня: 27 | 04 | 2024

Правила пожежної безпеки у збройних силах України 2004 р. (частина 3)

 

10.3.6. Горючі матеріали, необхідні для роботи, повинні зберігатися в цеху в кількості не більшій ніж добова потреба.

10.3.7. Горючі матеріали, металева стружки, інші відходи виробництва, ганчір’я повинні зберігатись у закритих металевих ящиках і видалятись з приміщення в кінці кожної зміни.

10.3.8. Забороняється захаращувати проходи, виходи з приміщень та підступи до засобів пожежогасіння.

10.4. Цехи, ділянки гарячої обробки металів

10.4.1. Баки з ПММ у цехах гарячої обробки металів дозволяється встановлювати в спеціальних окремих приміщеннях з негорючими обгороджувальними конструкціями або на відкритому повітрі із зовнішньої стіни цеху на спеціальних опорах або кронштейнах.

10.4.2. Усі приміщення, в яких використовуються ГР і ЛЗР, повинні бути обладнані примусовою припливно-витяжною вентиляцією.

Всі ємкості з ПММ, масляні ванни для загартовування виробів з металу обладнуються аварійними спускними трубами для зливання ЛЗР і ГР в аварійні ємкості. Аварійні ємкості розміщуються поза будівлею на відстані не меншій ніж 1 м від глухої стіни та не меншій ніж 5 м від стіни з отворами.

Масляні ванни повинні бути обладнані місцевими відсмоктувачами.

10.4.3. В цехах гарячої обробки металів забороняється:

Прокладати трубопроводи для ЛЗР, ГР по стінах;

Прокладати незахищені трубопроводи для ЛЗР, ГР по підлозі;

Зберігати будь-які горючі матеріали.

Протиральне ганчір’я виноситься із приміщень негайно після його використання

10.4.4. Не допускається експлуатація масляних загартувальних ванн, нагрітих до температури, вищої за температуру спалаху масел, які використовуються, та соляних ванн, нагрітих до температури вище ніж +550 0С.

10.4.5. У ливарних цехах (ділянках) приміщення для приготування суспензії з попереднім гідролізом етилсилікату (або суміщеним способом) належать до вибухопожежонебезпечних і повинні розміщуватись біля зовнішньої стіни будов з приляганням до них найбільш довгої сторони приміщення. Виходи з цих приміщень в інші приміщення, що відносяться за пожежною небезпекою до категорії Г, повинні передбачатись через тамбури-шлюзи з протипожежними дверима.

10.4.6. Технологічні джерела шкідливих виділень (обладнання для приготування вогнетривкої суспензії, обсипання та обмазування моделей) повинні бути герметизовані, а у разі неможливості герметизації забезпечені місцевими відсмоктувачами.

10.4.7. Над ділянками цехів з печами і ємностями з розплавленими металами, соляними загартовувальними ваннами забороняється улаштовувати пристрій внутрішнього відведення води з покриття.

10.4.8. Приміщення для загартовування металів у масляних і соляних ваннах відокремлюються одне від одного та від інших приміщень стінами виконаними із негорючих матеріалів

10.5. Друкарні, картографічні виробництва

10.5.1. Столи і шафки (тумбочки) у відділеннях машинного набору повинні бути покриті листовою нержавіючою чи оцинкованою сталлю чи термостійкою пластмасою.

10.5.2. Чистити магазини, матриці і клини за допомогою ЛЗР і ГР необхідно в ізольованому приміщенні, обладнаному відповідною вентиляцією.

В окремих випадках допускається чищення безпосередньо в лінотипному відділенні в спеціальній негорючій шафі, обладнаній вентиляційними відсмоктувачами.

10.5.3. Забороняється:

Підвішувати на металлоподавач відливних машин вологі зливки;

Завантажувати відливний казан набірними матеріалами, забрудненими фарбами і горючими речовинами;

Залишати на складальних машинах чи зберігати біля них ГР, які використовуються для миття, і масельнички з мастильними маслами;

Підходити до відливального апарата і працювати на машині в спецодязі, просоченому ГР;

Користуватися для змивання набору і форм бензином, бензолом, ацетоном і скипидаром.

10.5.4. Підлоги в гартоплавильных відділеннях повинні бути з негорючих вогнестійких матеріалів.

10.5.5. Поливати матричний матеріал (вініпласт, воскову масу, свинець) розчином каучуку в бензині і просочувати фільтрувальний картон бакелітовим лаком дозволяється тількі на спеціальних негорючих столах, обладнаних бортовими відсмоктувачами, чи в негорючій шафі з верхнім і нижнім відсмоктувачами.

10.5.6. Температура в термостаті під час розігрівання воскової композиції не повинна перевищувати +80°С.

10.5.7. Графітування матричного матеріалу необхідно робити в спеціальному закритому апараті за включеної витяжної вентиляції.

10.5.8. Не дозволяється поливати матричний матеріал розчином каучуку в бензині, графітувати відкритим способом на тралері преса чи на тралері нагрівального пристрою, а також сушити його над опалювальними і нагрівальними приладами.

10.5.9. Обрізки фотоплівки необхідно збирати в негорючі ящики з кришками, які щільно закриваються.

10.5.10. По закінченні роботи у фотолабораторіях і приміщеннях із проявними установками проявлені плівки необхідно здавати на збереження в архів. Дозволяється зберігати плівку в кількості до 10 кг у негорючій шафі.

10.5.11. Настільні ліхтарі монтажних столів і ретушерських пультів повинні мати подвійне засклення. Не допускається працювати на монтажних столах із розбитим матовим склом і заміняти його на звичайне прозоре з паперовим розсіювачем.