Сегодня: 25 | 04 | 2024

Правила пожежної безпеки у збройних силах України 2004 р. (частина 3)

 

10.1.43. Не дозволяється:

Проводити у фарбоприготувальному відділенні будь-які роботи, крім приготування фарби;

Об'єднувати між собою спільною витяжною системою місцеві відсмоктувачі повітря від фарбувальних камер, ванн занурення та іншого технологічного фарбувального устатковання, а також вентиляційні системи фарбувальних приміщень та фарбоприготувальних відділень (між собою та з вентиляційними системами інших виробництв);

Захаращувати фарбоприготувальні відділення та фарбувальні камери бідонами, відрами з фарбою та розчинниками, обтиральним ганчір'ям тощо;

Залишати працювати фарбувальні установки без нагляду;

Готувати фарби і лаки безпосередньо на робочому місці;

Застосовувати лакофарбові матеріали та розчинники невідомого складу, а також речовини й матеріали, на які відсутні характеристики їх пожежної небезпеки.

10.2. Деревообробні цехи, ділянки, майстерні

10.2.1. Технологічне обладнання деревообробних виробництв, прилади опалення і електрообладнання треба очищати від пилу, стружки та інших горючих матеріалів кожної зміни, а будівельні конструкції і світильники - не рідше ніж один раз на два тижні.

10.2.2. Для вилучення відходів деревообробні верстати повинні обладнуватися місцевими відсмоктувачами. Робота верстатів за відключених систем вентиляції забороняється. Місця виділення деревного пилу повинні бути закриті кожухами, підключеними до місцевих вентиляційних відсмоктувачів. Повітря з деревинним пилом перед випуском в атмосферу повинно бути очищене за допомогою циклону.

10.2.3. Камери для збирання пилу і циклони повинні бути постійно закритими, а зібрані в них відходи деревини вчасно видалятися. Не можна допускати перевантаження циклонів та забруднення відходами виробництва території в місцях їх розміщення.

10.2.4. Деревообробні та шліфувальні верстати повинні бути надійно заземлені для відведення зарядів статичної електрики. Необхідно слідкувати за тим, щоб частини верстатів, які труться, не нагрівалися до температури займання деревного пилу (+2250С). Ганчір’я, використане для обтирання верстатів, слід складати в металеві ящики з кришками й у міру накопичення видаляти з приміщення.

10.2.5. Під час експлуатації та обслуговування устатковання повинні вживатися заходи для унеможливлення підтікання і розливання масла та просочення ним дерев'яних конструкцій.

10.2.6. Необхідно дотримуватися термінів змащування частин устатковання і підшипників.

10.2.7. Розігрівати клей необхідно парою або електроприладами з водяною "банею". Клеєварки необхідно розміщувати в ізольованому приміщенні або у відведеному для цього безпечному місці. Клей на основі синтетичних смол та горючих розчинників необхідно зберігати в негорючих ящиках.

10.2.8. Приміщення з петролатумними ваннами необхідно обладнувати припливно-витяжною вентиляцією, а ванни – місцевими відсмоктувачами.

10.2.9. Для кожної сушарки треба встановлювати гранично допустиму норму завантаження матеріалами і температурний режим роботи.

В усіх сушарках терморадіаційного типу з безупинним рухом матеріалів (виробів) необхідно передбачати автоматичне відключення системи обігрівання у разі раптової зупинки конвеєра.

10.2.10. Під час сушіння деревини електричним струмом високої частоти в сушилках електроди повинні бути справними та забезпечувати добре приєднання їх до деревини, щоб уникнути іскріння.

10.2.11. Сушилки лісоматеріалів потрібно обладнувати стаціонарними установками парогасіння або дренчерними системами.

10.2.12. У деревообробних майстернях забороняється:

Зберігати лісоматеріали в кількості, яка перевищує змінну потребу;

Залишати по закінченні роботи не прибрану продукцію, стружки, тирсу, пил деревини, масло, оліфу, лаки, клей та інші горючі речовини і матеріали;

Експлуатувати лісопильні рами, круглопильні, фрезерні та інші верстати й агрегати в разі торкання пилами огорож, перекосу рами, ослаблення і неправильної підгонки повзунів, несправних систем охолодження та змащення, нагрівання підшипників понад +700С, вимкнення систем місцевої вентиляції або за їхньої відсутності, а також у разі порушення герметичності повітроводів;

Залишати електроустановки під напругою без нагляду.

10.3. Цехи, ділянки механічної обробки металів та механоскладальних робіт

10.3.1. Розміщення верстатів й устатковання повинно відповідати проекту і забезпечувати безпечну евакуацію людей у разі пожежі.

10.3.2. Планово-запобіжний ремонт і технічне обслуговування повинно проводитися у встановлені терміни. Робота на несправних верстатах й устаткованні за наявності підтікання масла з систем гідроприводу, змащення й охолодження не дозволяється.

10.3.3. Промивання гідробаків, фільтрів та інших вузлів і деталей в органічних розчинниках допускається у ваннах, які вміщено в шафах з витяжною вентиляцією.

Заміна масла в гідробаках здійснюється пересувними насосами в герметичну тару. Пролите масло повинно бути прибране, а система гідроприводу перевірена на герметичність.

10.3.4. Ступінь захисту корпусів електродвигунів, приладів, шаф та електричних світильників повинен відповідати класу П-1а по ПУЕ, а кабелі та проводи - мати оболонку з матеріалів, які не поширюють горіння. Застосування неізольованих проводів забороняється.

10.3.5. Верстати, які містять масла, повинні обладнуватися піддонами, що можуть умістити весь об’єм масла, а приміщення цехів - засобами пожежогасіння згідно з чинними нормами.