Сегодня: 19 | 04 | 2024

Правила пожежної безпеки у збройних силах України 2004 р. (частина 3)

Правила пожежної безпеки у збройних силах України 2004 р. (частина 3)

9. Вимоги пожежної безпеки до об'єктів зберігання військового майна

9.1. Загальні вимоги

9.1.1. На території складу повинні постійно підтримуватися порядок і чистота. Виробничі відходи і сміття вивозяться з території щодня після закінчення роботи.

Трава на території складів (сховищ) своєчасно викошується й прибирається. Сушіння трави на території складів (сховищ) та її випалювання не допускається.

Для збору горючого сміття і відходів відводяться і позначаються спеціальні місця не ближче ніж 30 м від сховищ і будинків.

9.1.2. Біля сховищ, ближче ніж 20 м від них і в розривах між ними забороняється складати будівельні матеріали або інше майно, а також порожню тару й пакування та зберігати в загальних сховищах ЛЗР і ГР.

9.1.3. При розташуванні складу в лісі вся територія, а також зовнішня зона на глибину 50 м від огородження цілком очищаються від хмизу, сухостою і дрібної порослі.

По периметру огородження технічної території складу грунт оборюється і влаштовуються смуги мінералізованого ґрунту шириною не менш ніж 5 м.

9.1.4. Розлите на території складу (сховища) пальне негайно засипається піском, який потім виноситься за межі території.

9.1.5. Курити і користуватися відкритим вогнем на технічній території забороняється. Місця для паління призначаються й обладнаються поза технічною територією. Допуск військовослужбовців та обслуговуючого персоналу на технічну територію складів (сховищ) із сірниками та запалювальними речами заборонено.

9.1.6. Вхід до вогненебезпечних (вибухонебезпечних) сховищ із вогнепальною й холодною зброєю, запалювальними та освітлювальними пристроями, крім акумуляторних ліхтарів, а також у взутті, не визначеному відповідними інструкціями, забороняється.

9.1.7. Для розміщення первинних засобів пожежогасіння у складських та допоміжних приміщеннях, будівлях, спорудах, а також на території складів і сховищ установлюють спеціальні пожежні щити (стенди).

Вогнегасники слід установлювати в легкодоступних і помітних місцях (біля входів, або виходів з приміщень тощо) де неможливе попадання на них прямих сонячних променів, а також у пожежонебезпечних місцях з врахуванням норм оснащення наведених в додатку №7 до цих Правил.

9.1.8. Проведення робіт на технічній території із застосуванням відкритого вогню допускається лише у виняткових випадках з дозволу начальника складу і при обов'язковому виставлянні пожежного посту із засобами пожежогасіння.

Пожежний пост знімається після повного припинення вогневих робіт і ретельного огляду місця їхнього проведення.

9.1.9. Під час проведення масових вантажно-розвантажувальних робіт з вогненебезпечним майном у місцях робіт виставляється пожежний пост із засобами пожежогасіння.

9.1.10. У сховищах дозволяється зберігати тільки ті види майна, для яких вони призначені, з дотриманням правил сумісного зберігання.

Зберігання в складських приміщеннях хімікатів, легкозаймистих і горючих рідин, оліфи, карбіду кальцію, кіноплівки й інших вогненебезпечних матеріалів разом з іншим майном не допускається. Забороняється захаращувати у складах (сховищах) проходи й виходи, оббивати стелажі й затемнювати вікна папером, картоном, плівкою із полімерних матеріалів, тканинами, не обробленими вогнезахисною сумішшю.

9.1.11. При розміщенні в одному сховищі матеріалів і виробів, що вимагають різних засобів пожежегасіння, сховище розділяється на відсіки протипожежними стінами. Площа відсіку не повинна перевищувати 700 м2.

9.1.12. Дверні прорізи в протипожежних стінах, що розділяють сховища на окремі відсіки, повинні мати протипожежні двері з межею вогнестійкості не менш ніж 1,5 год.

9.1.13. Забороняється улаштування перегородок у сховищах виконаних з горючих чи важкогорючих матеріалів для поділу їх на відсіки чи з метою улаштування конторок для завідувачів сховищами (комірників).

9.1.14. Ворота і двері в складських приміщеннях повинні утримуватися в постійній справності, відкриватися тільки назовні, легко, без важільних чи ударних пристосувань і закриватися на запори тільки зовні.

Щоб запобігти розгойдуванню стулок воріт від вітру, допускається закріплювати одну стулку воріт, які розкриваються, зсередини на гак чи засувку. Місце закріплення стулки воріт позначається білою незмивною фарбою на зовнішній стороні стулки воріт стрілкою з написом “ЗАМКНЕНО ЗСЕРЕДИНИ”.

9.1.15. Опалення сховищ, необхідне для збереження спеціальних видів майна, повинне бути центральне водяне. Трубопроводи і радіатори опалювальної системи потрібно постійно очищати від пилу.

9.1.16. Дозвіл на використання пічного опалення надається в кожному окремому випадку посадовими особами органів пожежної охорони ЗС України. У разі пічного опалення печі влаштовують у футляри з листової сталі, а топки виносяться в спеціальні тамбури. Печі в сховищах повинні бути обгороджені від можливості зіткнення майна з поверхнею печей; мінімальна відстань огородження від поверхні печі повинна бути не менше 0,5 м. Майно в сховищах розміщається не ближче ніж 1 м від печей та 0,5 м від радіаторів і труб центрального опалення.

Топки та затулкові отвори печей установлюються поза складами (сховищами), а димарі обладнуються іскровловлювачами. За дві години до закриття складів опалення печей повністю закінчується, всі печі оглядаються і зачиняються.

9.1.17. Сховища обладнаються блискавкозахисними пристроями відповідно до ВСН 57-87/МО.

9.1.18. Штучне освітлення в сховищах допускається тільки електричне, стаціонарне чи за допомогою акумуляторних ліхтарів. Для освітлення приміщень, в яких зберігаються легкозаймисті рідини, горючі гази, вибухові речовини (ВР) і боєприпаси, застосовуються світильники, переносні лампи й акумуляторні ліхтарі у вибухозахищеному виконанні.

Силові й освітлювальні електроустановки в сховищах виконуються відповідно до вимог ПУЕ з урахуванням характеристики матеріалів та виробів, що зберігаються і класу приміщень.

Магістральні, розгалужувальні силові та освітлювальні лінії прокладаються уздовж транспортних і оглядових проходів не ближче ніж 0,5 м від стелажів з майном.

Світильники встановлюються закритого типу (із скляними ковпаками).

Електророзподільні щити розташовуються на зовнішніх стінах будинків, що виконані з негорючих матеріалів або на окремих опорах і влаштовуються у металеві ящики, які щільно закриваються.

Для зняття напруги у внутрішніх електричних мережах на зовнішніх негорючих стінах будинку або на кінцевих опорах перед уведеннями встановлюються загальні рубильники.

Рубильники повинні знаходитися в металевих ящиках, які щільно закриваються, із пристосуваннями для опломбування.

Понижуючі трансформатори встановлюються зовні приміщення або на сходових клітках (у багатоповерхових сховищах). У сховищах, що не мають електроосвітлення, при роботах у нічний час освітлення допускається акумуляторними ліхтарями або фарами автомобілів.