Сегодня: 25 | 04 | 2024

Конспект по пожежно-профілактичній піготовці

Закривати перехідні тамбурні двері на заглушки на шляху прямування;

Палити у невстановлених місцях;

Викидати з вагона під час руху сміття.

Під час експлуатації електричного обладнання забороняється:

Включати силову й освітлювальну мережу за наявності несправного електрообладнання;

Експлуатувати кабелі і проводи з пошкодженою ізоляцією;

Експлуатувати силову і освітлювальну мережу у разі нагрівання приладів або окремих місць на електрощиті;

Залишати під напругою кабелі та проводи з неізольованими струмовідними жилами;

Користуватися пошкодженими розетками та вимикачами;

Залишати електрообладнання, що працює, без нагляду;

Користуватися нагрівальними приладами та іншими споживачами електроенергії, не передбаченими схемою вагона та технічною документацією заводу, на якому вагон був побудований або пройшов капітально-відновлювальний ремонт;

Використовувати електрообладнання в умовах, які не відповідають рекомендаціям підприємств-виробників;

Застосовувати електрообладнання, потужність якого вища від встановленої підприємством-виробником та схемою енергопостачання;

Зберігати сторонні предмети в нішах з електроапаратурою,

Складати горючі матеріали поблизу приладів опалення, світильників та ін.;

Встановлювати електричні лампи, потужність яких перевищує встановлену технічною документацією.

Для приготування їжі забороняється :

Застосовувати гасниці, примуси, спиртові пальники, газові прилади, електрочайники та електроплитки, інші електроприлади, не передбачені конструкцією вагона або його модернізацією;

Експлуатувати польові кухні, кухонні плити на рідкому паливі за наявності течі паливопроводу і тріщин у паливному баці, несправностей або відсутності протипожежних фільтрів у витратному й основному паливних баках, тріщин та відколів на чавунних плитах жарової поверхні, колосникових решітках і конфорках, несправностях регуляторів та заслонок димоходів, духовок, у плитках та водонагрівачах;

Застосовувати для розпалювання котлів, печей, плит та кип'ятильників легкозаймисті і горючі рідини, а також спалювати в них паливо, яке не відповідає експлуатаційній документації на них;

Залишати без нагляду діючі опалювальні прилади;

Викидати на перегонах і на станціях у невстановлених місцях шлак чи золу, а також чистити котел за відкритих тамбурних дверей під час руху вагона.

Для куріння у вагонах повинні бути визначені спеціальні місця, обладнані надійно закріпленими урнами з водою.

Рухомий склад, який подається під завантаження, повинен бути очищений від горючого сміття і залишків раніше перевезених вантажів.

Під час перевезення озброєння та військової техніки необхідно виконувати технічні умови навантаження і кріплення вантажів та правил пожежної безпеки.

Вантажовідправник ОВТ зобов'язаний підготувати її таким чином, щоб забезпечити безпеку руху поїздів і збереження її під час перевезення.

Під час навантаження й супроводу ОВТ забороняється:

Користуватися свічками, факелами та іншими джерелами відкритого вогню, курити і використовувати різноманітні нагрівальні прилади;

Залишати паливні баки з відкритими горловинами;

Заводити двигуни, заправляти автотракторну техніку паливом і підключати різні джерела споживання до акумуляторної батареї під час перевезення;

Перевозити в машинах ЛЗР і ГР;

Використовувати бензин та інші ГР для промивання кузова і деталей;

Захаращувати кабіни, кузови техніки і рухомий склад обтиральними матеріалами, папером та іншими горючими матеріалами;

Приймати до перевезення машини з підтіканням бензину, дизельного пального, масла й електроліту.

Протипожежні вимоги під час пересування військ автомобільним транспортом

Командир (начальник) військової частини (підрозділу) під час підготовки до пересування (маршу) автомобільним транспортом зобов’язаний:

Організувати розвідку маршруту перевезення та пожежної обстановки на шляху пересування, особливо у місцях привалів;

Забезпечити підготовку і приведення у працездатний стан засобів зв’язку, первинних засобів пожежогасіння;

Встановити й забезпечити під час перевезення (маршу) протипожежний режим з урахуванням вимог цих Правил. У разі необхідності розробити додаткові вимоги до забезпечення пожежної безпеки під час перевезення;

Організувати протипожежний інструктаж посадових осіб та вивчення усім особовим складом інструкцій про заходи пожежної безпеки під час перевезення (здійснення маршу).

До виходу транспортних засобів у рейс необхідно переконатись у справності гальм, відсутності підтікання палива, мастил, електроліту, надійності кріплення вантажів та брезенту, наявності й справності засобів пожежогасіння, а в разі перевезення боєприпасів – у правильності їх укладання і надійності кріплення.

Під час перевезення особового складу у кожному транспортному засобі призначається старший, який стежить за дотриманням особовим складом вимог пожежної безпеки.

Під час пересування військ автомобільним транспортом забороняється :

Перевозити в кузовах автомобілів з особовим складом, боєприпасами, майном пально-мастильні матеріали;

Курити в транспортних засобах, запалювати в них вогонь;

Використовувати відкрите полум’я для полегшення запуску двигуна.

Для привалів слід обирати найбільш безпечні у пожежному відношенні місця поблизу джерел води. Під час привалів виставляється пожежний пост з засобами пожежогасіння. Розводити багаття дозволяється з навітреного боку від машин, на відстані не меншій ніж 40 м від машин. Перед початком руху всі багаття повинні бути загашені водою та засипані ґрунтом.

Під час заправлення (дозаправлення) транспортних засобів машини встановлюються на заправлення не ближче ніж 2 м від паливозаправника (колонки). Чергова машина має перебувати на відстані не ближче ніж 10 м від машини, яка заправляється. Забороняється заправляти машини з особовим складом у кузові.

Під час масового заправлення виставляється пожежний пост з засобами пожежогасіння.

Курити дозволяється у спеціально визначених місцях, не ближче 40 м від транспортних засобів.

Вимоги пожежної безпеки до полігонів, танкодромів, тирів, стрільбищ

На кожному полігоні, танкодромі (автодромі), тирі, стрільбищі повинні бути розроблені план пожежної безпеки й інструкція щодо заходів пожежної безпеки з урахуванням місцевих особливостей та вимог цих Правил і Положення зі служби полігонів Сухопутних військ Збройних Сил України.

Дільниці місцевості, на яких проводяться стрільби (пуски ракет), заняття з водіння бойових машин і автомобілів, повинні бути очищені від сухостою, висохлого чагарника, сухої трави, тополевого пуху, легкозаймистих предметів.

Для запобігання поширення вогню на лісові масиви по периметру лісових масивів, які є на території полігону (стрільбища, автодрому, танкодрому) або безпосередньо примикають до неї, створюється протипожежна смуга ґрунту, очищеного до мінералізованого шару, шириною не менше ніж 2 м. За необхідності на території полігону (стрільбища, автодрому, танкодрому) створюється система протипожежних траншей та смуг проораного ґрунту.

У день проведення стрільб, навчань, занять на полігоні, танкодромі (автодромі), стрільбищі повинен чергувати наряд пожежної команди з пожежним автомобілем.

На полігоні для виконання робіт щодо ліквідації можливих пожеж повинні бути створені та підготовлені з числа особового складу полігона (у кожній військової частині, що знаходиться на полігоні) позаштатні пожежні команди, забезпечені засобами гасіння пожежі та необхідним автотранспортом.

У тирі на час проведення стрільб виставляється пожежний пост з засобами пожежогасіння (вогнегасниками).

До проведення занять (стрільб, пусків ракет, водіння бойових машин) допускаються тільки технічно справна військова техніка і озброєння. Категорично забороняється експлуатація бойових машин і транспортних засобів з підтіканням палива, мастил або технічних рідин, з несправними глушниками.

Весь особовий склад перед початком занять (стрільб, пусків ракет) повинен бути проінструктований щодо правил пожежної безпеки, порядку дій у разі виникнення пожежі і під час її гасіння. Особи, які не засвоїли правил безпеки, до проведення занять не допускаються.

У разі виникнення пожежі на території полігона (стрільбища, автодрому, танкодрому) всі заняття (стрільби, пуски ракет, водіння машин) негайно припиняються. Начальник полігона (стрільбища, автодрому, танкодрому) повинен вжити заходів щодо ліквідації пожежі, для цього залучаються всі сили та засоби, що є в наявності, а також військові частини (підрозділи), які знаходяться на полігоні, а у разі необхідності – через військового коменданта гарнізону чергові підрозділи гарнізону, що розташований поблизу полігона, а також пожежні підрозділи МНС України. Загальне керівництво гасінням пожежі до прибуття керівників пожежного підрозділу МНС покладається на начальника полігона.

У стрілецькому тирі підлога, стеля і стіни (за винятком кулеуловлювача) повинні бути з негорючих матеріалів, усі освітлювальні прилади повинні бути захищені від влучення куль.

Куріння, розведення відкритого вогню дозволяється тільки у спеціально відведених та обладнаних місцях.

Приготування і розливання запалювальних сумішей повинно здійснюватись на спеціально призначених та обладнаних майданчиках із засобами пожежогасіння. Під час виготовлення запалювальних сумішей забороняється використовувати металеві інструменти і приладдя, які можуть утворювати іскри.

Резервуари, цистерни, бочки, інші ємкості з горючими та вибуховими речовинами повинні зберігатися в погребах, траншеях, котлованах, які укриті брезентом з вогнезахисними просочуванням і обсипані ґрунтом. Не дозволяється курити, користуватися відкритим вогнем ближче ніж 100 м від майданчика для приготування запалювальних сумішей.

Забороняється:

Вести стрільбу поблизу сховищ боєприпасів, вибухових речовин і пально-мастильних матеріалів, дерев’яних будівель (споруд) та інших легкозаймистих предметів, а також розташовувати поблизу них танки, бойові машини, бронетранспортери, трактори та автомашини;

Проводити вибухові (підривні) роботи, використовувати імітаційні і димові заряди, вести стрільбу з використанням трассируючих боєприпасів, холостих артилерійських пострілів, кидати вибухові пакети на ділянках місцевості з сухою рослинністю або торфом;

Вести стрільбу поза межами встановленого сектору стрільби;

Кидати імітаційні та димові боєприпаси, вибухові пакети на озброєння і техніку, військове майно, горючі речовини;

Під час проведення стрільб з ручних протитанкових гранатометів перебувати людям і розташовувати боєприпаси, вибухові й горючі речовини позаду гранатомета у секторі 90о ближче ніж за 30 м;

Використовувати для миття і чищення озброєння, військової техніки, обмундирування і спорядження ГР і ЛЗР;

Використовувати для освітлення прилади з відкритим вогнем (свічки, саморобні світильники тощо).