Сегодня: 23 | 04 | 2024

Збірник інструкції з охороні праці у війсково-морських силах збройних сил України (частина 5)

1.15. За невиконання вимог даної Інструкції працівники несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1 Одягнути халат так, щоб він не стискував рухів і не звисаючих кінців, що розвіваються.

2.2 Переконатися в справності устаткування, місцевого освітлення, наявності надійного заземлення, відсутності видимих ушкоджень електропроводки, розеток, у наявності і справності захисних щитків і панелей, у належному вихідному положенні перемикачів і регуляторів блоків.

2.3 Дозволяється не проводити виміру напруженості або щільності потоку енергії ЭМП у випадку, якщо установка не працює в режимі випромінювання на відкритий хвилевід, антену або інший елемент, призначений для випромінювання ЭМП у навколишнє середовище і її номінальна потужність згідно з паспортними даними не перевищує 100 мвт у діапазоні частот понад 30 Мгц до 300 Ггц.

2.4 На робочому місці, де інтенсивність НВЧ-випромінювання перевищує гранично допустимі норми, не починати роботи до проведення необхідних заходів щодо екранування. У виняткових випадках застосовувати засоби індивідуального захисту, що знижують опромінювання персоналу до рівнів, що не перевищують допустимі норми (спеціальні захисні окуляри з металізованими скельцями ОРЗ-5).

2.5 При виявленні несправностей доповісти керівнику робіт, до роботи приступати тільки після їх усунення.

2.6 Підготувати необхідний інструмент, вимірювальні прилади, увімкнути місцеве освітлення, устаткування.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

3.1 Під час роботи дотримуватися вимог інструкцій з експлуатації устаткування, порядок виконання технологічних операцій.

3.2 Постійно стежити за роботою устаткування, контрольно-вимірювальних приладів, світловою сигналізацією і сигналізацією аварійних режимів.

3.3 Захист персоналу, що працює з джерелами НВЧ – випромінювання, досягається:

-  зменшенням випромінювання безпосередньо від самого джерела випро-мінювання (працювати при мінімально можливій потужності, що задовольняє цілям експерименту, включати джерела випромінювання тільки на час, необхідний для проведення відповідних робіт);

- екрануванням джерел випромінювання;

- екрануванням робочого місця від джерела випромінювання, застосуванням в окремих випадках засобів індивідуального захисту.

3.4 Вибір способу захисту або їх комбінації визначається типом джерела випромінювання, робочим діапазоном частот і характером виконуваних робіт.

3.5 Надійне екранування при значних інтенсивностях НВЧ-полей забезпечувати суцільними металевими корпусами, постачені кришками.

3.6 Якщо за якимись причинами зменшення потужності випромінювань безпосередньо у випромінюючому пристрої або екранування його неможливе, робоче місце екранувати незамкнутим екраном.

3.7 При спрямованому випромінюванні, коли робоче місце знаходиться за випромінювачем, що екранує пристрій, покривати поглинаючим матеріалом.

3.8 Використовувати справні і перевірені за КСВ елементи НВЧ – з’єднань (кабелі, рознімання, переходи).

3.9 Заміну елементів у схемі досліджуваного об'єкта, а також підстроювання регульованих елементів, розташованих усередині корпуса, робити при вимкненому живленні.

3.10 Після зборки схеми вимірів переконатись у відсутності витоків НВЧ-енергії в місцях з’єднання елементів високочастотного тракту.

3.11 Відпрацьовування і настроювання НВЧ-вузлів поза екранованими корпусами повинні робити в тих випадках, коли потрібно безупинне візуальне спостереження за зміною параметрів вузла, що відпрацьовується, при регулюванні і настроюванні.

3.12 Не наближати в процесі роботи голову до джерела НВЧ-випромінювання на відстань менше 30 см.

3.13 При щільності потоку випромінювання більше 10 мквт/см2 використовувати захисні окуляри ОРЗ-5.

3.14 Використовуване джерело НВЧ - випромінювання розташовувати на робочому місці так, щоб у зоні максимальної інтенсивності випромінювання не знаходилися інші робочі місця.

3.15 Не допускати перебування поруч з робочим місцем працівників, не пов'язаних безпосередньо з проведеними іспитами.

3.16 Не залишати без догляду увімкнене радіоелектронне устаткування.

3.17 Уважно відноситися до виконуваної роботи, не відволікатися і не відволікати інших сторонніми розмовами або справами.

3.18 Підтримувати на робочому місці чистоту і порядок.

3.19 Про всі нещасні випадки, раптові захворювання працівників, виявлених несправностях устаткування, інструменту, пристосувань, засобів захисту і виникненні небезпечних і шкідливих виробничих факторів, що загрожують життю і здоров'ю працівників (іскріння, поява диму, відкритого вогню) негайно доповісти керівнику робіт.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1 Спеціальних заходів, проведених після закінчення роботи з джерелами НВЧ - випромінювання, не передбачено.

4.2 Вимкнути установки, вимірювальні прилади, місцеве освітлення.

4.3 Упорядкувати робоче місце.

4.4 Зняти спецодяг і скласти його в спеціально відведене місце.

4.5 Вимити руки теплою водою з милом.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

5.1 Аварійними ситуаціями вважаються: раптове вимкнення електроживлення при роботі устаткування, виникнення пожежі, ураження електричним струмом, непритомний стан або раптове захворювання виробничого персоналу, механічні і термічні травми.

5.2 При виникненні пожежі: припинити роботу, вимкнути електроустаткування, вентиляцію, залишити зону загоряння, повідомити про пожежу за телефоном 01, доповісти керівнику робіт і приступити до гасіння пожежі, використовуючи наявні засоби пожежогасіння.

5.1  При вимкненні електроенергії припинити роботу, вимкнути живлення устаткування і доповісти керівнику робіт.

5.2  При нещасних випадках надати потерпілому першу допомогу і, при необхідності, викликати швидку медичну допомогу.

5.5. Виконувати всі вказівки керівника робіт по ліквідації небезпеки

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ПРИ РОБОТІ З ЕПОКСИДНИМИ СМОЛАМИ, КОМПАУНДАМИ І КЛЕЯМИ НА ЇХ ОСНОВІ

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1 Дія Інструкції поширюється на всі органи і підрозділи ВМС ЗС України (далі – підрозділи).

1.2 Інструкція розроблена на основі ДНАОП 0.00-8.03-93 "Порядок опрацювання та затвердження власником нормативних актів про охорону праці, що діють на підприємстві", ДНАОП 0.00-4.15-98 "Положення про розробку інструкцій з охорони праці".

1.3 За невиконання вимог даної Інструкції працівники несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України.

1.4 Дійсна Інструкція застосовується при виконанні робіт, пов'язаних із застосуванням епоксидних смол, компаундів і клеїв на їхній основі.

1.5 При виконанні робіт із застосуванням епоксидних смол, компаундів і клеїв на їх основі проводити наступні операції:

- розігріти і розлити епоксидні смоли;

- готувати клеї на основі епоксидних смол з наповнювачами і без них;

- установлювати елементи на плати з використанням клеїв на основі епоксидних смол і їх компаундів;

- установлювати плати на підставу корпуса за допомогою клеїв на основі епоксидних смол і їх компаундів;

- відмивати поверхні плат і корпусів мікро зборок від залишків не відвернутих клейових композицій на основі епоксидних смол розчинниками (спиртом етиловим, спирто-нефрасовою сумішшю 1:1, ацетоном);

- здійснювати термообробку виробів поклеєних клеями на основі епоксидних смол і їх компаундів з метою отвердіння клейових композицій;

- механічно оброблювати отвердіння епоксидної смоли і клейових композицій на її основі.