Сегодня: 25 | 04 | 2024

Збірник інструкції з охороні праці у війсково-морських силах збройних сил України (частина 5)

Під дією галогенів (брому, йоду) гумові пробки стають крихкими, гублять еластичність. Такі реактиви краще закупорювати скляними притертими пробками.

Луг не можна закупорювати притертими пробками, тому, що внутрішня поверхня горла посудини змочується лугом, а потім під дією вуглекислого газу між пробкою та горлом утворюються карбонати, які щільно закріплюють пробку.

3.10.38.Якщо реактив чутливий до дії світла (бромисте срібло, азотнокисле срібло, перекис водню та інші) його зберігають в банках з оранжевого скла.

Банку з світлого скла можна загорнути в темний папір і поставити в шафу, непроникну для світла.

3.10.39.Переганяти і нагрівати вогненебезпечні речовини (ацетон, ефір, спирти та інше) необхідно в кругло донних колбах, виготовлених з тугоплавкого скла на банях, заповнених відповідними теплоносіями (водою, маслом) в залежності від температури кипіння даної речовини.

Забороняється опускати колбу з легкозаймистою рідиною в гарячу воду без попереднього повільного підігріву.

3.10.40.Роботу з легкозаймистими речовинами і горючими рідинами повинна проводитись в витяжній шафі з закритими дверцями і при працюючій вентиляції, при виключених газових пальниках і електроприладах.

3.10.41.Щоб уникнути «перекидання» рідини, яка пере ганяється в колбу поміщають скляні капіляри чи шматочки прокип'яченої та висушеної пемзи.

3.10.42.Перед перегонкою горючих речовин пускають холодну воду в холодильник.

Коли потік води встановиться, включають нагрівання. Колбу приймача поміщають на металевий підніс з піском.

Залишати прилад без нагляду забороняється.

3.10.43.При збиранні приладу для перегонки слід дотримуватись наступних правил:

3.10.43.1 .Не користуватись тонкостінними скляними трубками.

3.10.43.2.Різання скляних трубок невеликого діаметра виконувати напилком роблять надріз в потрібному місці, потім беруть трубку в обидві руки так, щоб нігті великих пальців розташовувались під міткою.

Згинаючи і в той же час розтягуючи трубку, розламують її в місці надрізу.

3.10.43.3.Кінці трубок оплавляють.

3.10.43.4.Руки обертають рушником, щоб уникнути порізів.

3.10.43.5.При встановленні скляної трубки в гумову пробку діаметр отвору в пробці повинен бути трохи менше діаметра трубки.

3.10.43.6.Беруть свердло з діаметром трохи меншим, ніж діаметр трубки.

Свердло правою рукою обертають в обидві сторони, попередньо відцентрувавши.

Після того, як половина пробки просвердлена, свердло обережно виймають і свердлять пробку з другого кінця. Свердло повинно бути перпендикулярним до основи пробки.

При свердленні гумових пробок рекомендується місце входу свердла в пробку змастити гліцерином.

3.10.43.7.Трубки і внутрішню поверхню пробки необхідно змащувати водою, гліцерином чи вазеліновим маслом.

3.10.43.8.Пробку слід тримати пальцями і не опирати на долоню руки.

3.10.44.Для отримання газів з одної рідкої і одної твердої речовини застосовують апарат Киппа. В апараті Киппа не можна отримати гази, які утворюються з великим виділенням тепла, тому, що цей апарат товстостінний скляний і перегріву не витримує.

3.10.45.В тих випадках, коли речовини необхідно дуже нагрівати, проколювати, випаровувати чи отримати сплав, застосовують більш стійку до високих температур фарфоровий посуд - фарфорові чашки, фарфорові тиглі та інше.

3.10.46.Посудини, в яких виконувались роботи з горючими та вибухонебезпечними рідинами, необхідно промити зразу після закінчення досліджень.

3.10.47.Скляний посуд миють різними способами. Очищають механічним шляхом за допомогою йоржів. Йорж не повинен дряпати стінки і дно.

Після механічної обробки, посуд оброблюють хімічним шляхом: занурюють в мильний розчин, змішаний з розчином соди чи тринатрійфосфату, якщо речовина в посуді не вступає в реакцію з милом і не утворює при цьому нерозчинних, осідаючих на стінках речовин, які важко відмивати.

3.10.48.Перед миттям посуду хромовою сумішшю її необхідно промити водою, щоб уникнути вибуху і викиду.

При митті піпеток хромову суміш в них набирають при допомозі гумової груші.

В деяких випадках посуд можна мити концентрованою кислотою чи лугом, які легко відмивають масляні плями і смолисте забруднення.

Заходи безпеки при митті посуду такі ж як при роботі з кислотами і лугами.

3.10.49.Після миття посуд необхідно прополоскати великою кількістю води, тому, що миючі розчини можуть давати при змішуванні небезпечні з'єднання.

3.10.50.Лабороторний посуд, який вмішує розчини їдких речовин, щоб уникнути опіків пальців слід мити в гумових рукавичках.

3.10.51.Отрутні, сильнодіючі, вибухонебезпечні та вогненебезпечні речовини і розчини повинні доставлятися в робоче приміщення в кількості, необхідної для поточної роботи.

3.10.52.На робочому місці дозволяється мати вогненебезпечні речовини, в необхідній кількості для виконання в даний момент необхідної операції.

3.10.53.Забороняється сумісне зберігання легкозаймистих вогне - і вибухонебезпечних речовин з кислотами і лугами.

3.10.54.Відпрацьовані горючі рідини збирають в спеціальну герметичну тару і передають для регенерації чи знищення. Спускати їх в каналізацію забороняється.

Використані кислоти і луги слід збирати окремо в спеціально призначений посуд.

Невелику кількість їдких речовин можна виливати в раковину тільки після сильного розведення їх водою.

3.10.55.Для злива відходів летючих речовин, які поширюють різкий, неприємний запах, необхідно передбачити раковину в витяжній шафі з підводом до неї водопровідного крану.

3.10.56.Відповідальність за збереження та облік сильнодіючих, вибухонебезпечних та вогненебезпечних речовин і розчинників в лабораторії покладається наказом на завідувача лабораторії (при його відсутності на особу, яка виконує його функції).

3.11.Робота з інфікованим матеріалом.

3.11.1.При розпакуванні інфікованого матеріалу, який доставили в лабораторію для дослідження, банки і пробірки, в яких знаходяться матеріали, обтирають дезінфекційним розчином і ставлять на металеві підноси, кювети чи в штативи.

3.11.2.При проведенні бактеріологічних досліджень з інфекційним матеріалом необхідно дотримуватись наступних правил:

3.11.2.1.Перед роботою ретельно перевірити цілісність скляного посуду, прохідність голок і поршнів шприців.

3.11.2.2.Забороняється торкатися до досліджуваного матеріалу та до конденсату води в засіяних чашках руками.

Роботу з інфекційним матеріалом слід виконувати за допомогою інструментів (пінцетів, голок, петель, корнцангів та інше).

3.11.2.3.Посів в пробірки і чашки Петрі проводити тільки біля запаленого пальника з обпаленням петлі, шпателя та країв пробірки.

3.11.2.4.Переливання інфекційних рідин з посуду в посуд через краї не допускається.

3.11.2.5.При посіві інфекційного матеріалу на пробірках, чашках, колбах, флаконах та іншому посуді роблять написи з указанням назви матеріалу, номера та дати посіву.

3.11.2.6.В кімнаті, яка призначена для обробки і посіву інфекційного матеріалу, забороняється проводити інші види робіт.

3.11.2.7.В процесі роботи і після закінчення роботи використане предметне скло, піпетки, шпателі занурюють на одну добу в банки з дезінфекційним розчином, а потім миють та кип'ятять.

3,11.2.8.Посуд з використаним живлячим середовищем, калом, сечею та іншими матеріалами узятими від інфекційних хворих, збирають в баки і знезаражують автоклавуванням обробляють дезінфекційним розчином чи кип'ятінням.

3.11.2.9.Забороняється залишати на столах нефіксовані мазки, чашки Петрі, пробірки та інший посуд з інфекційними матеріалами.

3.11.2.10.Поверхню робочих столів оброблюють дезінфекційним розчином, руки обмивають дезінфекційним розчином, а потім миють в теплій воді з милом, як після закінчення роботи, так і при перервах в роботі; при виході з приміщення.

3.11.2.11 .Дезінфекційні роботи повинні виконуватись в гумових рукавицях.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1.Вимкнути від електромережі електроприлади та електрообладнання.

4.2.Здати, якщо залишились хімікати, реактиви та інші матеріали з якими довелося працювати, дотримуючись встановлених правил.

4.3.Колби, піпетки та інші лабораторні прилади помити, продезінфікувати, дотримуючись правил вказаних в Ш розділі і поставити у відведене для них місце.

4.4.Прибрати робоче місце, в приміщенні помити підлогу з застосуванням дезінфекційного розчину; стіни, двері, полики, підвіконники, вікна, шафи та інше протерти дезінфекційним розчином.