Сегодня: 25 | 04 | 2024

Збірник інструкції з охороні праці у війсково-морських силах збройних сил України (частина 5)

- прострочений термін перевірки;

- стрілка манометра при його вимиканні не повертається на нульову відмітку шкали;

- розбите скло чи є інші ушкодження, що можуть відбитися на правильності його показань.

3.16 Під час пуску газу в редуктор вентиль варто відкривати вручну, плавно, щоб тиск у камері редуктора різко не зростав.

3.17 Перед пуском газу з балона в технологічну лінію (лабораторний прилад) необхідно перевірити герметичність з'єднань балона з газовою системою. Герметичність з'єднань кисневого балона з газовою системою перевіряти змочуванням водою. Герметичність газової системи перевіряти обпресуванням інертним газом.

3.18 Не дозволяти підтягування нарізних сполучень балона і газової системи при наявності в них тиску.

3.19 Оберігати кисневі балони від улучення на них олій і жирів. Не працювати з балонами у замасленому спецодязі і рукавицях.

3.20 Не спрацьовувати повністю газ, який знаходиться в балонах. Залишковий тиск газу в балоні повинен бути не менше 0,05 Мпа (0,5 кгс/див2).

3.21 Після випуску газу з балона до залишкового тиску, закрити щільно вентиль, продути газову систему, зняти редуктор і навернути ковпак. На балоні нанести крейдою напис "Порожній" і відправити на склад.

3.22 Усі операції при роботі з балонами, під час яких можливе обмороження рук і вплив газів на очі, виконувати в рукавицях і захисних окулярах.

3.23 Доповісти начальнику підрозділу про всі нещасні випадки, раптові захворювання, виявлені несправності балонів, арматури, приладів, інструмента, засобів захисту і виникненні небезпечні і шкідливі виробничі фактори, що загрожують життя і здоров'ю працівників.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1 Закрити усі вентилі балона.

4.2 Зробити продувку газової системи.

4.3 Упорядкувати робоче місце, забрати у встановлене місце інструмент і пристосування.

4.4 Вимкнути вентиляцію.

4.5 Зняти спецодяг і засоби індивідуального захисту і покласти у відведене для них місце.

4.6 Вимити руки теплою водою з милом.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

5.1 При роботі з балонами можуть виникнути наступні аварійні ситуації: пожежа, несподіване вимкнення електроенергії і вентиляції, розгерметизація балонів, розрив трубопроводів газопостачання, нещасні випадки з працюючими.

5.2 При виникненні пожежі діяти відповідно до встановленого в підрозділі порядку: припинити роботу, закрити усі вентилі, залишити зону загоряння,

Доповісти керівнику робіт, повідомити про виникнення пожежі і приступити до гасіння пожежі, використовуючи наявні засоби пожежогасіння.

5.3 При несподіваному вимкненні електроенергії і вентиляції закрити запірні вентилі на балонах і доповісти керівнику робіт.

5.4 При розгерметизації балонів чи розриві трубопроводів з газом, надягнути протигаз і вжити заходів до додаткової вентиляції приміщення.

Про те, що трапилося, доповісти керівнику робіт. Входити у загазоване приміщення до повного видалення газу з приміщення не дозволяється.

5.5. Якщо є потерпілі, надати їм першу медичну допомогу; а в разі потреби викликати швидку медичну допомогу;

5.6. Виконувати всі вказівки керівника робіт по ліквідації небезпеки

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ПРИ РОБОТІ З ДЖЕРЕЛАМИ НВЧ - ВИПРОМІНЮВАННЯ

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Дія Інструкції поширюється на всі органи і підрозділи ВМС ЗС України (далі – підрозділи).

1.2. Інструкція розроблена на основі ДНАОП 0.00-8.03-93 "Порядок опрацювання та затвердження власником нормативних актів про охорону праці, що діють на підприємстві", ДНАОП 0.00-4.15-98 "Положення про розробку інструкцій з охорони праці".

1.3. Інструкція діє протягом 3-х років з дня затвердження.

1.4. До самостійного виконання робіт із джерелами НВЧ - випромінювання допускати осіб не молодше 18 років, які пройшли медичний огляд, інструктаж з охорони праці на робочому місці, які засвоїли методи і прийоми виконання робіт зі НВЧ - апаратурою і мають відповідну групу з електробезпеки.

Періодичну перевірку знань працівників з електробезпеки проводити щорічно.

1.5. Інтенсивність опромінювання в діапазоні (від 300 Мгц і вище) оцінюється величиною щільності потоку потужності і виміряється в мікроватах, міліватах, ватах на квадратний сантиметр (мквт/см2, мвт/см2, вт/см2).

1.6. Для осіб, що працюють із джерелами НВЧ - випромінювання, дозволяється робота зі Свч - апаратурою протягом усієї робочої зміни при інтенсивності опромінювання до 10 мквт/см2. При інтенсивності опромінювання 100 мквт/см2 допускається працювати не більше 2-х годин у день за умови обов'язкового застосування захисних засобів.

1.7. Працівники, допущені до виконання робіт, зобов'язані дотримуватися правил внутрішнього трудового розпорядку, вимог технологічних інструкцій на проведення робіт, інструкцій з експлуатації устаткування.

1.8. На робочому місці не дозволяти занять сторонньою роботою, прийом їжі, вживання спиртних напоїв, паління.

1.9. При проведенні роботи в приміщенні повинно знаходитися не менше 2-х працівників.

1.10. Корпуса устаткування повинні бути заземлені (занулені).

1.11. При виконанні робіт із джерелами НВЧ - енергії небезпечними виробничими факторами вважається:

- підвищене значення напруги електричного ланцюга, замикання якого може відбутися через тіло людини;

- підвищене значення інтенсивності опромінювання НВЧ - енергії. Ці фактори можуть призвести до ураження людей електричним струмом, опромінюванню НВЧ-енергією.

1.12. Працівник, що виконує роботу з джерелами НВЧ - випромінювання повинен забезпечуватися халатом типу А ДСТ12.4.131-83 або ДСТ12.4.132-83, окулярами захисними ОРЗ-5 ТУ64-1-2717-81.

1.13. На ділянці, де виконуються роботи з джерелами НВЧ – випромінювання, повинен бути вуглекислотний або порошковий вогнегасник, укомплектована медична аптечка.

1.14. Працівник повинен дотримуватися правил особистої гігієни. Перед прийомом їжі і палінням мити руки з милом. Приймати їжу та палити в спеціально відведених для цього місцях.