15 | 12 | 2017

Інструкція з охорони праці lля кухаря

 

Інструкція з охорони праці  Для кухаря

 

1. Загальні вимоги безпеки

1.1.До роботи поваром допускаються чоловіки та жінки фізично здорові, які пройшли медичний огляд (попередній) перед прийомом на роботу, періодичний в процесі роботи у їдальні, згідно установлених термінів, а також технічний мінімум і мають відповідне посвідчення на право експлуатації цього обладнання.

1.2. За роботу в неспритних умовах праці повару надаються таки пільги:

-  додаткова відпустка на 6 робочих днів на рік за роботу у плити;

-  безкоштовна видача санітарно - гігієнічного одягу і взуття.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Надіти сан. спецодяг, волосся убрати під головний убір, рукава одягу підгорнути до ліктю. Не закалуй голками спец одяг, не тримай в карманах одягу в якому працюєш, булавок; голок, скляних та інших бьющихся і гострих предметів.

2.2. Привести до порядку робоче місце, не загроможджати прохід.

2.3. Оглянути інвентар, переконатися в його справності. Вимагай у адміністрації

Заміну неприродного інвентарю та посуду.

2.4. При огляді обладнання: перевір:

- справність обладнання;

- наявність та справність огорожі;

- наявність та справність заземлення.

2.5.При виявленні яких-небудь неполадок або несправностей в обладнанні заяви негайно завідуючому виробництвом або адміністрації підприємства і до усунення їх до роботи не приступай.

2.6.Без дозволу адміністрації не можливо самому проводити який-небудь ремонт об ладнання.

3.Вимоги безпеки під час роботи

3.1.Під час роботи повар повинен утримувати своє робоче місце в чистоті.

3.2.Знімати та встановлювати з’ємні частини машин обережно і тільки при виключеному та зупиненому електродвигуні.

3.3.Не оставляти без нагляду працююче обладнання.

3.4.Встановлювати котли з їжею на стійки підставки.

3.5.Не загружати робочі камери продуктами вище встановлених норм, не перевищу вати допустиму швидкість роботи машин.

3.6. Не працюй на машинах і апаратах, пристрої яких не знаєш і на яких тобі не до ручено працювати.

3.7. Для проштовхування м'яса на шнек машини користуйся дерев'яним пестиком. Не проштовхуй м'ясо руками.

3.8. При використанні машинами універсального приводу насадку к кріпленню їх виконувати при включеному моторі.

4. Вимоги безпеки по закінченню роботи

4.1. Робити чистку і помивку тільки при виключеному обладнанні, після його остиган ні, повісив на пускове обладнання плакат:”Не включати - працюють люди”

4.2. Не охолоджувати водою жарочну поверхню плити, сковороди, жаровні.

4.3. Оберігатись порізів ріжучими кромками ножів при розбори овочерізательних ма - шин

4.4.Закрити спільний кран, крани горілок, шибер гасових апаратів.

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1.Негайно припинити роботу, не допускати в небезпечну зону сторонніх осіб.

5.2.Про те, що сталося повідомляти керівника.

5.3.Якщо стався нещасний випадок і є потерпілі, надати їм першу медичну допомогу, а

в разі потреби викликати швидку допомогу.

5.4. При виникненні пожежі, негайно приступити до ії ліквідації підручними засобами,

використовуючи вогнегасники, а в разі потреби викликати пожежну охорону.

5.5.У всіх випадках виконувати вказівку керівника.

5.6. За невиконання даної інструкції робітник несе дисциплінарну відповідальність згідно з внутрішнім трудовим розпорядком Центру, а також адміністративну, матеріальну відповідальність згідно з чинним законодавством України.