Сегодня: 19 | 04 | 2024

Збірник інструкції з охороні праці у війсково-морських силах збройних сил України (частина 3)

Товари, які користуються комплексним попитом, розміщуються поряд.

2.2. Перед початком експлуатації устаткування необхідно впевнитись в його справності:

Перевірити міцність кріплення на фундаменті;

Перевірити наявність та надійність кріплення та справність огорожі на рухомих частинах машин (зубчаті та ремінні передачі та інше);

Перевірити наявність та справність захисного заземлення.

2.3. Перед експлуатацією обладнання для нарізки гастрономічних продуктів необхідно перевірити якість заточування ножа, надійність кріплення ножа і захисного щитка.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

3.1. Під час виконання роботи необхідно:

Утримувати робоче місце в чистоті та порядку, не захаращувати проходи і підходи тарою та іншими речами;

Для відкриття тари використовувати відповідний інструмент (цвяходери, кліщі, молоток та інше);

Розкривання ящиків виконувати тільки з торцевого боку;

З відкритої тари необхідно зразу видалити з дощок цвяхи, а кінці металевої окантовки загнути всередину тари (забороняється залишати в порожній тарі бите скло);

Для зняття товарів з верхніх полиць необхідно користуватися переносними драбинами, драбинами - стрем’янками (на нижніх кінцях сходів повинні бути гострі металеві - для дерев’яних та подібних підлог, чи гумові - для бетонних і кам’яних підлог, наконечники);

Користуватися зламаними драбинами забороняється;

Застосування драбин, збитих на цвяхах, без урізання сходин в тятиви забороняється;

Не користуватися замість драбин випадковими предметами (бочками, ящиками та інше);

Банки з консервованою продукцією необхідно відкривати спеціальним ключем;

Відкривати пляшки необхідно штопором або ключем;

Тару необхідно укладати в стопи висотою не вище 2 м;

Не укладати тару на сходах та у проходах;

Під час перенесення товарів в жорсткій упаковці необхідно користуватися рукавицями;

Пролитий на підлогу жир, продукти, які впали, треба негайно прибрати;

Під час роботи з ножем необхідно бути обережним, правильно тримати його при різці продуктів (ніж необхідно тримати лезом від себе). Зберігати ножі слід в спеціальних чохлах;

Працювати на підйомних механізмах дозволяється тільки особам, закріпленими за ними та які пройшли спеціальне навчання безпечним методам праці.

3.2. Під час роботи на обладнанні для нарізки гастрономічних продуктів забороняється:

Експлуатація машини без огороджувального щитка ножа і заточувального пристрою;

Експлуатація заточувального пристрою без блокувального пристрою.

Перевіряти гостроту ріжучих кромок ножа рукою.

Підтримувати продукт в лотку під час роботи машини.

Перевіряти зазори на працюючій машині.

Знімати решту продуктів з ножа рукою.

3.3. Очищати ніж від засмальцювання необхідно за допомогою виделки-лопатки та чистої серветки.

3.4. У випадку необхідності відлучитися з робочого місця устаткування слід вимкнути.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1. Все обладнання повинно бути переведено в положення, яке виключає можливість їх пуску сторонніми особами.

4.2. Вимкнути обладнання від електромережі.

4.3. Після вимкнення від електромережі зробити санітарну обробку та чистку обладнання.

4.4. Зовнішні поверхні обладнання необхідно протерти насухо.

4.5. Вимкнути холодильне устаткування, якщо воно не заповнене продуктами.

4.6. Прибрати робоче місце від залишків продуктів, помити інвентар і скласти його у відповідне місце.

4.7. Зняти спецодяг, спецвзуття, покласти його у відповідне місце.

4.8. Помити обличчя, руки з милом. При можливості прийняти душ.

4.9. Доповісти керівникові про всі помічені недоліки під час роботи.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

5.1. Негайно зупинити обладнання, вимкнути його від електромережі в таких випадках:

При перерві подачі електричної напруги;

При спалахуванні електродвигуна та дротів і за наявності запаху горілої гуми;

Спостерігається іскріння на електричних приборах машин і механізмів;

Появі мастильних плям в місцях з’єднання трубок, а також інших частинах холодильного устаткування.

5.2. Аварійна ситуація, що може призвести до нещасного випадку, може статися також при ураженні електричним струмом, падінні на слизькій підлозі, пораненні інвентарем та інше.

5.3. При виникненні аварійної ситуації необхідно негайно вимкнути обладнання.

5.4. Огородити небезпечне місце та не допускати до нього сторонніх осіб.

5.5. Повідомити про те, що сталося, керівника робіт.

5.6. Якщо є потерпілі, необхідно їм надати першу медичну допомогу, а при необхідності викликати швидку медичну допомогу.

5.7. Якщо сталася пожежа, приступити до її гасіння наявними засобами пожежогасіння. При необхідності викликати пожежну частину.

5.8. Виконувати всі вказівки керівника робіт по усуненню аварійної ситуації.

ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ РЕДАКТОРІВ, КОРЕКТОРІВ ТА ПРОГРАМІСТІВ

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Дія Інструкції поширюється на всі органи і підрозділи ВМС ЗС України (далі – підрозділи).

1.2. Інструкція розроблена на основі ДНАОП 8.7.10-1.01-96 “Правил охорони праці для видавництв і редакцій”, ДНАОП 0.00-1.31-99 “Правила охорони праці під час експлуатації електронно-обчислювальних машин”

1.3. До самостійної роботи допускаються особи, які прой­шли медичний огляд, вступний інструктаж з охорони праці та первинний інструктаж з охорони праці на робочому місці. В подальшому вони проходять повторні інструктажі на ро­бочому місці один раз на півріччя, періодичні медичні огля­ди - один раз в два роки.

1.4. Працівники видавництв під час редагування (літера­турного, технічного, художнього), перекладу, коректування, виконання художньо-графічних робіт і складання комп'ютер­них програм повинні дотримуватися вимог загальної та да­ної Інструкцій з охорони праці.

1.5. За невиконання вимог даної Інструкції винні несуть відповідальність відповідно до чинного законодавства України.

1.6. Під час виконання робіт редакторами, коректорами, програмістами мають місце такі небезпечні та шкідливі фак­тори, а саме: Психофізіологічні - Статичні перевантаження, нервово-психічні перевантаження.

1.7. Освітлення робочого місця має бути рівномірним. Світловий потік має падати на робочу поверхню зліва та зверху. При штучному освітленні слід застосовувати світиль­ники розсіяного світла. Для роботи з кольоровими оригі­налами слід користуватися люмінесцентними лампами типу ЛДЦ.

1.8. Книги, оригінали та довідкові матеріали потрібно зберігати в шафах чи на спеціальних полицях.

1.6. Особисті речі та верхній одяг необхідно зберігати в шафах або спеціально відведених місцях.

1.9. Різальні інструменти слід тримати тільки в спеціаль­них футлярах. Забороняється класти їх в кишені, закріплю­вати гострою частиною на столі, підвіконні та ін.