Сегодня: 20 | 04 | 2024

Збірник інструкції з охороні праці у війсково-морських силах збройних сил України (частина 3)

Електричний струм при замиканні його на корпус електроустаткування, арматури, обірвані проводи тощо;

Підвищений рівень концентрації парів бензину;

Небезпека падіння з висоти;

Гострі ребра обладнання, інструменту;

Небезпека наїзду транспортних засобів.

Вказані фактори виробничого середовища можуть призвести до травмування, отруєння, захворювання.

1.12. У відповідності до загальнодержавних Типових галузевих норм та на підставі колективного договору прибиральнику видається такий спецодяг, спецвзуття, та інші засоби індивідуального захисту:

Халат бавовняний – на 12-ть місяців,

Рукавиці комбіновані – на 2-а місяці.

При митті підлоги і місць загального користування:

Чоботи гумові – на 12-ть місяців,

Рукавиці гумові – на 6-ть місяців.

1.13. Прибиральник повинен використовувати за призначенням та дбайливо відноситися до виданого спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту, а також виконувати правила користування ними.

Засоби індивідуального захисту є майном підприємства і підлягають обов‘язковому поверненню при звільненні, переводі на іншу роботу, де ці засоби не передбачені нормами, а також по закінченні строку носки замість отриманих нових.

У разі пропажі засобів індивідуального захисту у встановлених місцях їх зберігання або псування з причин, що не залежать від працівника, йому видається інший, придатний для використання комплект спецодягу, спецвзуття тощо.

1.14. Під час роботи прибиральник повинен дотримуватися санітарних норм і правил особистої гігієни, забороняється забруднювати навколишнє середовище.

Переодягатися і залишати особисті речі та одяг треба в побутових приміщеннях. Не можна мити руки бензином, гасом, емульсією. Воду для пиття вживати з спеціально обладнаних місць. Їжу необхідно приймати в спеціально обладнаних приміщеннях (їдальні, буфеті, кімнаті прийому їжі).

1.15. За невиконання вимог даної Інструкції прибиральник виробничих приміщень несе відповідальність згідно з чинним законодавством України.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Одягнути спецодяг і спецвзуття.

2.2. Підготувати необхідні для роботи матеріали, засоби та інвентар, перевірити їх придатність та справність.

2.3. Ознайомитись із зоною проведення прибирання, упевнитись у достатній її освітленості, відсутності предметів, що можуть становити загрозу життю або здоров’ю.

2.4. Про всі відхилення і порушення, що встановлені перед початком роботи, необхідно повідомити свого безпосереднього керівника і не приступати до роботи до їх усунення або вжиття визначених керівником запобіжних заходів.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

3.1. При прибиранні необхідно впевнитися, що:

Прилади, машини та механізми вимкнені;

Машини і механізми, що ремонтуються, стоять стійко;

Штабеля, матеріали, конструкції на складах стоять стійко.

3.2. Прибирання підлог і сміття в приміщеннях, де працюють механізми, необхідно виконувати тільки при наявності огорож небезпечних зон.

3.3. В приміщеннях треба проводити вологе прибирання, після миття підлогу витерти насухо.

3.4. Під час роботи дотримуватися такої послідовності: змочивши невелику ділянку підлоги, вимити її, витерти, а потім продовжувати прибирання. Не рекомендується мочити великі площі відразу.

3.5. Зону прибирання необхідно огороджувати щитами або попереджувальними стрічками для запобігання знаходження та можливого травмування працівників при падінні на мокрій підлозі.

3.6. Ганчірки, папір та інші відходи, просочені бензином, гасом, змивно-мастильними речовинами, фарбою тощо слід складати в металеві ящики, які щільно закриваються. Після закінчення роботи прибрати їх з приміщення.

3.7. При роботі необхідно користуватися тільки справним пристосуванням (драбиною, візком, тачкою та ін.).

3.8. Під час миття вікон не можна ставати на підвіконня, треба користуватися для цього спеціальною драбиною.

Драбина повинна бути справною, мати щаблі, вправлені в тятиву, а не прибиті цвяхами. На кінцях драбини повинні бути гумові башмаки або загострені металеві наконечники, що запобігають ковзанню її по підлозі. Не допускається користуватися замість драбини випадковими предметами.

3.9. Роботу на висоті 1,3 м і більше від підлоги треба виконувати тільки за нарядом-допуском.

3.10. Прибирання місць загального користування (туалети, умивальники тощо) треба проводити у гумових чоботях та рукавицях, а при хлоруванні і обробці унітазів – в респіраторі.

3.11. Мити підлогу в місцях загального користування слід з застосуванням розчину хлорного вапна з розрахунку дві столові ложки на відро води. Не дозволяється залишати розведене (кашоподібне) хлорне вапно в закритому приміщенні, а також заливати його гарячою водою, щоб уникнути інтенсивного утворення шкідливих парів. Готувати розчин хлорного вапна необхідно тільки в гумових рукавичках, зберігати – в закритій посудині та в спеціальному переносному ящику.

3.12. Раковини умивальників і унітазів необхідно мити гарячою водою з милом, спеціальними миючими розчинами або кальцинованою содою. Готувати розчин кальцинованої соди треба з розрахунку 60–80 г на відро води. Роботу виконувати в гумових рукавичках.

3.13. Гарячу воду для миття підлоги слід переносити у закритій посудині. У виняткових випадках при перенесенні гарячої води в відрах без кришки, наповнювати їх треба не більше ніж на три чверті місткості.

3.14. При переміщенні столів, стільців, шаф та іншого інвентаря і меблів, треба зняти з їх поверхні предмети, які можуть впасти.

3.15. При прибиранні пролитих мастил, рідини тощо необхідно попередньо посипати їх піском.

3.16. Прибирати випадково розбите скло слід за допомогою щітки і тільки в рукавицях, а ганчірки, якими прибирались місця з осколками скла, складати в окремий ящик.

3.17. Протирати електрошафи, пускові апарати та інше електроустаткування дозволяється тільки після зняття напруги.

3.18. При виявленні електричного струму на радіаторах, трубах та різного роду апаратах, неізольованих або пошкоджених електропроводів, несправних вимикачів, штепсельних розеток та інших несправностей або порушень, негайно припинити роботу та повідомити адміністрацію.

3.19. Під час прибирання не дозволяється:

Проводити прибирання під працюючим устаткуванням або в безпосередній близькості від рухомих механізмів;

Зупиняти або пускати на робочий хід устаткування, а також витирати його під час роботи;

Класти на обладнання, електроустаткування і нагрівальні пристрої та залишати в проходах, проїздах ганчірки, мітли, швабри та інші предмети;

Витирати рубильники та інші вимикачі струму, лагодити електропроводку, вимикачі, штепсельні розетки;

Користуватися для прибирання пожежним обладнанням;

Прибирати приміщення із застосуванням бензину, гасу та інших легкозаймистих та горючих рідин;

Прибирати металеву стружку без рукавиць;

Розкидати й залишати неприбраними промаслені обтирочні матеріали. Їх необхідно прибирати в металеві ящики, щільно закривати кришками і видаляти з приміщення у спеціально відведені за межами будівлі місця, що забезпечені негорючими збірниками з кришками, які щільно закриваються;

Збирати в один ящик ганчірки, папір і промаслене дрантя. Все сміття повинно зберігатися в спеціальних ящиках у відведеному місці;

Спалювати сміття на території підприємства.

3.20. При роботі необхідно уникати протягів, бути уважним та слідкувати за станом маршових сходів, проходів.

3.21. Прибиральник зобов’язаний виконувати вимоги встановлених знаків безпеки. Забороняючий знак безпеки з надписом “Не вмикати! Працюють люди!” має право зняти тільки той, хто його встановив. Забороняється вмикати в роботу устаткування, якщо на пульті управління встановлено знак “Не вмикати! Працюють люди!”.

3.22. Під час руху на території необхідно ходити тільки тротуарами чи пішохідними доріжками, при виході з будинку переконатися у відсутності рухомого транспорту.

3.23. Про кожен нещасний випадок, що стався з ним самим, або свідком якого він був, про аварію, пожежу необхідно негайно повідомити безпосереднього керівника робіт чи іншу посадову особу і вжити заходів до надання першої допомоги потерпілому, ліквідації аварії та гасінню пожежі.

До розслідування нещасного випадку необхідно зберегти обстановку на робочому місці та устаткування у такому стані, в якому вони були на момент події, якщо це не загрожує життю і здоров’ю інших працівників і не призведе до більш тяжких наслідків.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1. Необхідно усі приладдя, інструменти, драбини і інші речі прибрати у відведене місце.

4.2. Повідомити керівника технологічної дільниці, де проводилось прибирання, або безпосереднього керівника про закінчення роботи.

4.3. Зняти спецодяг і прибрати його у відведене місце.

4.4. Вимити руки і обличчя з милом або прийняти душ.