Сегодня: 19 | 04 | 2024

Збірник інструкції з охороні праці у війсково-морських силах збройних сил України (частина 3)

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1.Одягнути спецодяг, спецвзуття, а при необхідності засоби індивідуального захисту (окуляри, рукавиці та інше).

2.2.Оглянути робоче місце прибрати з-під ніг все, що заважає ро­боті. Якщо підлога слизька (облита водою, мастилом та інше) необхідно її витерти, або посипати піском, тирсою.

2.3.Перевірити справність вантажозахоплюючих пристроїв, наявність на них ярликів, або клейма перевірити на ньому інвентарний номер, вантажопідйомність, дату випробування та наявність обривів окремих дро­тиків, спрацювання та корозії поверх встановлених норм для стропів ви­готовлених із сталевих канатів; наявність витяжки та спрацювання більше 10% діаметра кільця ланцюга.

2.4.Перевірити справність основних деталей та вузлів ванта­жопідіймальної машини - надійність кріплення захисного заземлення до кнопки керування; відсутність заїдання кнопок управління в гніздах; стан гака /спрацювання зіва не більше 10% первинної висоти вертикального перерізу гака, відсутність тріщин та надривів на поверхні, наявність шплінта гайки та легкість обертання гайки в гайковій обоймі, роботу гальм контрольним вантажем, або вантажем близьким до вантажопідіймальності механізму підіймання даної машини шляхом підіймання на висоту 200-300 мм з наступною витримкою в такому положенні продовж 10 хвилин; роботу обмежника висоти підіймання гака; справність освітлення місця роботи.

При виявленні несправності вантажопідіймальної машини або вантажозахоплюючих пристроїв, а також при закінченні строку чергового випробування, необхідно негайно повідомити про це керівникові робіт і без його вказівок до роботи не приступати.

Ліквідовувати самому несправності механізмів та електрообладнання забороняється.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ.

З.1. Користування тільки тими вантажопідіймальними машинами, на яких дозволено робити після одержання інструктажу.

З.2. Під час роботи бути уважним, не відхилятися на сторонні справи та розмови, не відвертати увагу інших робітників.

З.3. Обв'язку та зачіпку вантажу проводити тільки згідно з схемами, які повинні бути вивішені на місці виконання робіт.

З.4. Для обв'язки підйомного вантажу необхідно застосовувати стропи, які відповідають масі підйомного вантажу, з урахуванням числа скруток каната або ланцюга та кута їх нахилу.

Довжина каната та ланцюгів повинна бути такою, щоб кут між ними не перевищував 90 градусів.

З.5. Забороняється піднімати вантаж, маса якого перевищує вантажопідйомність машини, яка вказана на трафареті.

З.6. Не допускати підйому гака вантажопідйомної машини до обмежни­ка висоти підйому (обмежник висоти підйому гака призначений для аварійних цілей).

З.7. При обв'язці вантажу, який має гострі ребра /кути/, необхідно мати підкладки для запобігання ушкодження стропів.

З.8.Дрібноштучні вантажі (поковки, відливки, заготівки готові де­талі та інше/ необхідно переміщати в спеціальній тарі, при цьому запов­нення її повинно бути не вище бортів. Тара повинна бути справною та мати маркування /номер, вантажопідйомність, власну вагу та призначення).

З.9. При підійманні та опусканні вантажу, встановленого поблизу стіни, колони, штабеля, залізничного вагону, верстата або іншого обладнання не знаходитись самому і слідкувати за тим, щоб інші особи не знаходились між вантажем і вказаними частинами будівлі або обладнання.

З.10. Забороняється піднімати вантаж, що засипаний землею або примерз до землі, закладений іншими вантажами закріпленими болтами або залитий бетоном, а також метал і шлак, який захолонув у печі або приварився після зливу.

3.11. При підійманні вантажу близького по масі до дозволеної вантажопідйомності його необхідно попередньо підняти на висоту 200-300 мм та перевірити надійність дії гальма.

В усіх випадках перед підійманням вантажу необхідно впевнитись в тому, що вантаж надійно закріплений і не зможе випасти або розсипатись під час його транспортування.

3.12. При виявленні неправильної або ненадійного закріплення, зачеплення вантажу, його необхідно опустити і провести строповку знову. Необхідно пам’ятати, що утримувати стропи, які сповзають з вантажу при його підйомі чи транспортуванні, а також направляти його ударами молотка чи лома забороняється.

3.13. При переміщенні вантажу в горизонтальному напрямку він повинен бути піднятим не менше ніж на 0,5м вище зустрічних на шляху предметів. Вантаж необхідно піднімати плавно без ривків і розкачування.

Під час переміщення вантажу в горизонтальному напрямку необхідно знаходитись від нього на безпечній відстані, не проходити в стисних місцях та по захаращених проходах.

3.14. При перекосі вантажу не виправляти його масою свого тіла. Для розвороту, а також запобігання самовільного розвороту довгих та громіздких вантажів під час їх підйому та переміщенні, необхідно застосувати витяжки /канати та інше/.

З.15. На місце установлення вантажу повинні бути попередньо покладені відповідної міцності підкладки для того, щоб стропи або ланцюги могли бути легко і без перешкод витягнути з-під вантажу.

3.16. Не переміщувати вантаж по землі, підлозі чи рейкам при косому натягу вантажного канату вантажопідіймальної машини. Для цього необхідно встановлювати спеціальні блоки, які забезпечують вертикальне положення вантажного канату.

З.17. Перед опусканням вантажу оглянути місце, на яке вантаж необхідно опускати, і впевнитись, що виключена можливість його падіння, перекидання або сповзання на землю.

3.18. При перервах в роботі та закінченні її не залишати вантаж в підвішеному стані.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1 . Підняти гак вантажопідіймальної машини, вимкнути електричну напругу.

4.2 . Вантажозахоплюючі пристрої скласти у відведене для них місце.

4.3 . Привести в порядок робоче місце - скласти у відведене місце матеріали, деталі, прибрати сміття.

4.4 Вимити руки, обличчя теплою водою з милом, при можливості прийняти душ.

4.5 . Повідомити керівника робіт про всі недоліки, які виявлені під час роботи та про вжиті заходи по їх усуненню.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

5.1 . Негайно припинити роботу, вимкнути струм, не допускати сторонніх осіб до небезпечного місця.

5.2 . Попередити про аварійну ситуацію керівника робіт і робити все можливе по усуненню наслідків аварії.

5.3 . Якщо є потерпілі надавати їм першу медичну допомогу, викликати швидку медичну допомогу.

5.4 Якщо сталася пожежа викликати пожежну охорону, доповісти керівнику робіт та приступити до гасіння пожежі первинними засобами пожежогасіння.

ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ ПРИ РОБОТАХ НА МАШИНАХ

КОНТАКТНОГО (ТОЧКОВОГО) ЗВАРЮВАННЯ

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Дія Інструкції поширюється на всі органи і підрозділи ВМС ЗС України (далі підрозділи).

1.2. Інструкція розроблена на основі ДНАОП 0.00-8.03-93 "Порядок опрацювання та затвердження власником нормативних актів про охорону праці, що діють на підприємстві", ДНАОП 0.00-4.15-98 "Положення про розробку інструкцій з охорони праці".

1.3. Дійсна Інструкція застосовується при виконанні робіт на машинах контактного (точкового) зварювання.

1.4.До самостійної роботи на машинах контактного (точкового) зварювання допускати осіб, які пройшли медичний огляд, навчання за професією, вступний інструктаж, інструктаж з охорони праці і виробничої санітарії на робочому місці, що засвоїли безпечні методи, прийоми виконання робіт.

1.5. Особи, які працюють на машинах контактного зварювання, повинні мати другу кваліфікаційну групу по електробезпеці.

1.6. При виконанні робіт діють основні небезпечні та шкідливі виробничі фактори:

Ультрафіолетове та інфрачервоне випромінювання;

Підвищена загазованість;

Недостатня освітленість робочої зони;

Незахищені струмоведучі частини електрообладнання;

Шкідливі компоненти в складі матеріалів, які діють через шкіру, органи дихання, шлунковий тракт та слизові оболонки органів зору та нюху.

1.7. Виконувати роботу, доручену керівником робіт.

1.8. При виконанні роботи будьте уважні, не відволікатися сторонніми справами і не відволікати інших.

1.9. Роботу проводити на справному устаткуванні, користуватися справними інструментами і пристосуваннями їх прямим призначенням.

1.10. У приміщенні, де проводяться зварювальні роботи, не приймати їжу, не палити, не зберігати особисті речі.

1.11. Гранична норма перенесення вантажів вручну на одну людину (при чергуванні з іншою роботою) не повинна перевищувати: 15 кг - для жінок і 50 кг - для чоловіків.

1.12 На території та у виробничих приміщеннях дотримуватися правил пересування і поводження, що діють в підрозділі.

1.13. Помітивши порушення вимог інструкцій ким-небудь із працюючих не залишатися до цього байдужим, а попередити його про необхідність дотримання вимог правил охорони праці.

1.14. У випадку захворювання чи одержання травми припинити роботу; особисто або через помічника по роботі сповістити про це майстра, звернутися до медпункту (лікарні).

1.15. Особовий склад забезпечувати спецодягом:

Костюмом брезентовим;

Черевиками шкіряними;

Рукавицями брезентовими;

Засобами індивідуального захисту.

1.16. За невиконання даної Інструкції працівник несе відповідальність згідно з чинним законодавством України.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1 Одягнути робочий одяг так, щоб він не стискував ваших дій, ретельно його заправити, брезентову куртку і брюки одягнути на випуск.

2.2 Перевірити наявність і справність індивідуальних засобів захисту.

2.3 Уважно оглянути робоче місце і привести його в порядок:

Забрати зайві предмети, пальне і легкозаймисті матеріали, звільнити проходи;

Переконатися в надійності захисного заземлення й огородження;

Справні інструменти і пристосування розташувати в зручному і безпечному місці;