Сегодня: 20 | 04 | 2024

Конспект по пожежно - технічній підготовці

В умовах пожежі створюються умови, що різко відрізняються від звичайних умові роботи людей. Ці відмінності обумовлені високими температурами, наявністю диму, токсичних речовин і т. і,

При повному згорянні органічних речовин утворяться вуглекислий газ і вода, однак на пожежі часто спостерігається неповне згоряння через придуху. У цьому випадку, крім того, утворяться окис вуглецю і складні органічні сполуки: спирти, кислоти, кетони, альдегіди. Частки і пари цих речовин разом з частками незгорілого вуглецю утворять дим. Наявність диму є причиною погіршення видимості. Вдихання повітря з концентрацією кисню нижче 16% викликає кисневе голодування організму, що може супроводжуватися частішанням подиху й пульсу, утратою свідомості. Наявність у димі різних токсичних речовин по-різному діє на органи людини в залежності від їхньої природи, концентрації і тривалості впливу.

При вдиханні повітря, що містить 0,1% окису вуглецю, протягом години спостерігаються сильний головний біль, нудота, м'язова слабість, судороги, утрата свідомості. Вдихання повітря м змістом 0,5% окису вуглецю протягом 20—30 хв. приводить до смерті. Вдихання повітря, що містить 4—6% вуглекислого газу, викликає загальне нездужання, головний біль, запаморочення, а при концентрації 10% може наступити смерть.

Для забезпечення безпечної й ефективної роботи пожежних підрозділів на пожежах і при аваріях у військових частинах широко використовуються такі газодимозахисні засоби, як фільтруючі протигази з гопкалітовими патронами, киснево-ізолюючі протигази, апарати на стисненому повітрі.

Ізолюючі апарати на стиснутому повітрі

1. Призначення і будова

1.1. Призначення.

Апарат АСВ-2 призначається для захисту органів дихання людини при роботі в атмосфері, не придатній для дихання, а також при роботі під водою на глибині до 20 м.

Апарат застосовується:

А) в газорятівній службі;

Б) в пожежних частинах при гасінні пожеж в задимлених приміщеннях;

В) на флоті як газозахисний апарат і для виконання суднових підводних робіт.

Апарат за бажанням замовника може поставлятися в трьох варіантах:

А) з легеневим автоматом тип I і тип II;

Б) з легеневим автоматом тип II;

В) з легеневим автоматом тип III.

Легеневий автомат тип I із загубником, носовим затиском і гарнітуром дозволяє проводити роботи під водою і в отруєному газоподібному середовищі при позитивній температурі.

Легеневий автомат тип II з лицьовою частиною промислового протигаза дозволяє проводити роботи в токсичному і безкисневому газовому середовищі при температурі від мінус 30°С до плюс 50°С.

Легеневий автомат тип III, створюючий під лицьовою частиною панорамної маски надмірний тиск, дозволяє проводити роботи в атмосфері, не придатній для дихання, у вказаному вище діапазоні температур.

1.2. Описання апарату.

Апарат відноситься до типу резервуарних апаратів із запасом стислого повітря і відкритою схемою дихання.

Перевагами апарату на стислому повітрі в порівнянні з кисневими дихальними апаратами є:

А) неможливість скупчення в апаратурі вуглекислоти;

Б) відсутність небезпеки виникнення гіпоксії (кисневого голодування);

В) можливість застосування апарату під водою;

Г) низька вартість експлуатації.

Апарат (мал.1) складається з 2-х балонів із стислим повітрям 1 і 2, що з'єднуються в одну місткість за допомогою колектора 3, запірного вентиля 4 з вмикачем резерву 5, фіксатором вмикача резерву 6, манометра 7, зарядного штуцера із заглушкою 8, редуктора 9, легеневого автомата 10 (тип I) із загубником, носовим затиском і гарнітуром 11 або легеневим автоматом (тип II) з лицьовою частиною промислового протигаза 12, або легеневим автоматом (тип III) з панорамною маскою 13.

Балони з'єднуються двома хомутами: верхнім 14 і нижнім 15. Нижній хомут 15 має рухомі кронштейни, до яких кріпляться нижні кінці натяжних ременів 17 і поясний ремінь 18 з швидкорозмикаємою пряжкою 19.

Нижній хомут 15 має запобіжні дуги, захищаючі вузли апарату від пошкодження при роботі в тісних приміщеннях.

До верхнього хомута 14 за допомогою рухомої сережки 20 прикріплені верхні кінці плечових ременів 21. Плечові ремені забезпечені підкладками 22 і регулювальними пряжками 23.