Дипломная робота «Сальмонельоз перепелів в господарствах Севастопольської області»
Страница 10 из 12
В комплексі заходів направлених на зниження захворюваності, травматизму велике значення мають попередні профілактичні медичні огляди робітників. В подальшому робітники 1 раз в квартал проходять профілактичний медогляд і 1-2 рази на рік – диспансерний з обстеженням на туберкульоз і бруцельоз. Всі робітники ферми повинні регулярно проходити обстеження на захворювання гельмінтозами. Від робот усуваються особи, що не мають документів на медогляд або хворі. На фермі повинні бути обладнанні роздягальні з індивідуальними шафами, душова, кімната для відпочинку, вбиральня, умивальня. Працівники мають бути забезпечені спецодягом і санітарним одягом, який носити до дому забороняється, а прати і дезінфікувати і дезінфікувати його треба не рідше 1 разу на 10 днів, він зберігається у спеціальних шафах. При проведенні ветеринарних заходів працівники повинні додержуватись правил особистої гігієни. При догляді за хворою птицею надівати рукавички, стежити за цілісністю шкіри рук, після роботи мити і знезаражувати руки (0,5% розчином хлораміну). Особливо старанно слід дотримуватися правил особистої профілактики під час забою, обскубування і розбирання тушок птиці. Доцільно використовувати респіратори і захисні окуляри, а після роботи обов’язково приймати душ.
Структурно-логічна схема небезпек при проведенні виробничих та ветеринарно-санітарних заходів на птахофермах Севастопольськой області.
Технологіч-на операція
|
Небезпеч-ний фактор
|
Небезпеч-на дія
|
Небезпечна ситуація
|
Можливий варіант насдідку
|
Заходи по покращеню умов праці
|
1.Вилов птиці
|
Робота без спецодягу
|
Вилов птиці
|
Травмуван-ня птицею
|
Травма, подряпина
|
Забезпечен-ня персоналу спецодягом
|
2.Вилов птиці
|
Слизька підлога
|
Вилов птиці
|
Падіння працівника
|
Травма
|
Привести до санітарних норм виробничі приміщення
|
3.Вилов птиці
|
Робота без респірато-ру
|
Вилов птиці
|
Підвищення вмісту пилу в приміщенні
|
Захворю-вання органів дихання
|
Забезпечен-ня персоналу належними засобами безпеки
|
4.Роздача корму
|
Засипан - ня корму у кормороздавач
|
Годівля птиці
|
Травмуван-ня працю-ючим механізмом
|
Травма, поріз
|
Проведен-ня інструкта-жу з техніки безпеки
|
5.Роздача корму
|
Робота без респірато-ру
|
Годівля птиці
|
Підвищення вмісту пилу в приміщенні
|
Захворю - вання органів дихання
|
Забезпечен-ня персоналу належними засобами безпеки
|
6.Роздача корму
|
Слизька підлога
|
Годівля птиці
|
Падіння працівника
|
Травма
|
Привести до санітарних норм виробничі приміщення
|
7.Проведен-ня щеплення
|
Робота без спецодягу
|
Щеплення птиці
|
Травмуван-ня птицею
|
Травма, подряпина
|
Забезпечен-ня персоналу спецодягом
|
8.Проведення щеплення
|
Робота без респірато-ру
|
Щеплення птиці
|
Підвищення вмісту пилу в приміщенні
|
Захворю-вання органів дихання
|
Забезпечен-ня персоналу належними засобами безпеки
|
9.Збирання яєць
|
Доставан-ня яєць з механіч-ного транспор-теру
|
Збирання яєць
|
Травмуван-ня працю-ючим механізмом
|
Травма, поріз
|
Проведен-ня інструкта-жу з техніки безпеки
|
10.Проведення дезінфекції пташника
|
Робота без спецодягу
|
Проведен-ня дезін-фекції
|
Потраплян-ня дезінфе-куючих засобів на шкіру
|
Опіки
|
Забезпечен-ня персоналу спецодягом, проведення інструкта-жу з техніки безпеки
|
Аналізуючи таблицю видно, що при дотриманні правил внутрішнього розпорядку, виконання інструкцій, правил та норм з техніки безпеки та виробничої санітарії знижує виробничий травматизм до мінімуму.
На основі наведеного матеріалу можна зробити висновок про те, що у ЗАТ «Сиваш - Термінал» м. Красноперекопськ і ПП «Власова О. П.» створюються умови для дотримання вимог з охорони праці та попередженню нещасних випадків і профілактики захворювань.
Пропонуємо поліпшити умови праці в ЗАТ «Сиваш - Термінал» м. Красноперекопськ і ПП «Власова О. П.» м. Армянськ :
• Поновити куточок з охорони праці.
• Забезпечити всіх працівників спецодягом згідно з нормами.
• Забезпечити кожне робоче місце інструкцією.
• Забезпечити водонагрівачем.
• Перевірити справність вогнегасника.