Сегодня: 20 | 04 | 2024

Звіт Про проходження виробничої практики в Навчально-дослідному племінному птахівничному заводу ім. Фрунзе

 

- здійснювати технологічний супровід продукту, що включатиме такі операції:

А) - оцінка готовності підприємства до роботи з птицею Хайсекс;

Б) - видача рекомендацій по технології вирощування, утримання та годівлі птиці Хайсекс;

В) - контроль за розвитком і станом птиці, рівнем її продуктивності;

Г) - навчання персоналу підприємства роботі з птицею Хайсекс.

- широка рекламна компанія птиці кросів Хайсекс шляхом:

а) - участі у різного роду виставках, тренінгах, виступів з рекламними повідомленнями чи доповідями на конференціях по птахівництву та семінарах;

Б) - публікацій в пресі;

В) - виготовлення і показ на виставках спеціальних стендів, що відображають роботу господарства, як племінного;

Г) - підготовка, виготовлення і розповсюдження рекламних листівок, буклетів;

- організація технічних тренінгів, які проводть компанія Хендрікс Поултрі Брідерс.

Проведенням маркетингових досліджень і заходів будуть займатись: відділ маркетингу, що працює в господарстві та “Торговий дім НД ППЗ ім. Фрунзе“ в м. Сімферополі.

Перспективи розвитку господарства в плані зовнішньоекономічних зв’язків з іноземним контрагентом

В період 2003-2005 рр. в господарстві розводили прабатьківські і батьківські стада кросів “Хайсекс білий“ і “Хайсекс коричневий“. Прабатьківські форми кросу “Хайсекс білий“ завозили в господарство із Голландії 2 рази у вигляді добового молодняку сортованого за статтю: 30.08.2003 і 22.09.2004 рр. в комплекті в який входили у певних пропорціях півники ліній А і С і курочки ліній В і Д. У вересні 2004 р. були вперше завезені в господарство прабатьківські форми кросу “Хайсекс коричневий“. Батьківські стада кросів завозили по 1 разу, у серпні 2003 року - “Хайсекс білий“, а у вересні 2004 року “Хайсекс коричневий“. У 2004 та 2005 роках батьківське стадо кросів відводили від власного сформованого із завезеного молодняка прабатьківського стада.

В серпні 2003 року (перша поставка) в ППЗ ім. Фрунзе було завезено прабатьківські і батьківські форми кросу “Хайсекс білий“ у вигляді добового молодняка сортованого за статтю. Як прабатьківські, так і батьківські форми були завезені з Голландії комплектами з певним співвідношенням ліній і батьківських форм. В комплекті прабатьківського стада було:

- 10000 курочок лінії Д

- 1500 півників лінії С

- 1500 курочок лінії В

- 225 півників лінії А

- можливі транспортні втрати (2% кожної лінії) 265

Добових курчат для комплектування батьківського стада було закуплено 34272 голів. Із них:

- курочок материнської форми СД 30000 голів

- півників батьківської форми АВ 3600 голів

- можливі транспортні втрати (2% ) 672 голів

З вирощеного молодняка було укомплектовано доросле стадо для одержання племінної продукції у вигляді батьківських форм кросу і фінальних гібридів, а саме:

- 11790 голів прабатьківського стада, в тому числі 10830 несучок;

- 30820 голів батьківського стада, в складі яких було 28289 голів несучок.

Від створеного власного прабатьківського стада кросу “Хайсекс білий“ у 2004 році було укомплектоване власне батьківське стадо із загальною кількістю несучок 85 тис. голів.

Оскільки на ринку зріс попит на яйця з коричневою шкаралупою господарство у 2004 року завезло з компанії ЕйчПіБі племінний добовий молодняк прабатьківських і батьківських форм кросу “Хайсекс коричневий“. Оскільки, як прабатьківські, так і батьківські форми кросів можуть використовуватись лише 1 рік, для продовження роботи з кросом “Хайсекс білий“ у вересні 2004 року було повторно завезено прабатьківські форми цього кросу, а батьківські форми були одержані шляхом відтворення від прабатьківського стада попереднього завозу.

Таким чином, у 2005 році в господарстві розводились прабатьківські і батьківські стада двох кросів “Хайсекс білий“ і “Хайсекс коричневий“. В батьківському стаді несучок кросу “Хайсекс білий“ було 58,7 тис. голів, а кросу “Хайсекс коричневий“ - 30,4 тис. Тобто співвідношення поголів’я складало: 66% кросу “Хайсекс білий“ і 34% “Хайсекс коричневий“. Поголів’я несучок прабатьківського стада кросу “Хайсекс білий“ складало 8,8 тис. голів, а “Хайсекс коричневий“ - 9,1 тис голів.

В наступні п’ять років господарство планує працювати в цих статусах, тобто виконувати функції племптахорепродукторів 2-го порядку по роботі з цими двома кросами.

Основними методами племінної роботи і функції племрепродукторів будуть такі:

- застосування методів масової селекції спрямованої на збереження племінних якостей та фенотипової однорідності стад;

- проведення групового обліку продуктивності і відходу птиці, інкубаційних якостей яєць, динаміки живої маси молодняка і дорослої птиці;

- здійснення схрещувань батьківських форм за відповідними схемами, одержання фінальних гібридів і, реалізація їх споживачам;

- комплексна оцінка поголів’я птиці в розрізі груп і кросів за відповідними показниками за відповідними показниками продуктивності, живої маси, інкубаційних якостей, тобто бонітування птиці;

- забезпечення оптимальних умов годівлі, утримання птиці та належної профілактики захворювань для проявлення генетичного потенціалу за показниками продуктивності, відтворної здатності і виходу племінної продукції;

- подання інформації за встановленими формами про діяльність племгосподарства в Міністерство аграрної політики України для формування і ведення Державного племінного реєстру.

Птиця, що буде використовуватись у 2006 році одержана частково у 2005 році від власного прабатьківського стада, а також із завезеного з Голландії добового молодняку. У 2006 році добовий молодняк батьківського стада кросу “Хайсекс коричневий“ буде завезено в такі періоди: червень - 24217 курочок і 2910 півників, у жовтні - 31800 курочок і 3650 півників. Курчат кросу “Хайсекс білий“ у 2006 році буде завезено 1 раз - у липні місяці 30920 курочок і 3710 півників. Починаючи з 2007 року буде двохразове завезення молодняка: кросу “Хайсекс білий“ : у січні 38 тис. голів і у липні - 34 тис. голів, а кросу “Хайсекс коричневий“ - в ті ж періоди і в тій же кількості, що і в 2006 році.

Середнє поголів’я несучок у 2006 році становитиме: Хайсекса білого 60 тисяч голів, Хайсекса коричневого - 50 тисяч, у 2007 році відповідно 55 і 53 тисячі. Процентне співвідношення птиці по кросам в подальшому може змінюватись в залежності від попиту ринку на той чи інший крос.

Терміни придбання і посадки добового молодняку на вирощування будуть майже ті ж самі. Зміни в а технології комплектування стада можуть змінюватись тільки в разі зміни потреб на племінну продукцію.