Сегодня: 19 | 04 | 2024

ДИПЛОМНА РОБОТА Тема: «Сказ в м. Севастополю »

Додаткової продукції і економії витрат не отримано.

Ев = 4498,7 – 1351 = 3147,7 (грн)

4) Економічна ефективність на 1 гривню витрат:

Егрн = Ев / Вв

Егрн = 3147,7 / 1351 = 2,3

3.5 Обговорення отриманих результатів

Аналіз власних досліджень і літературних даних свідчить, що сказ є значно поширеною хворобою у диких (лисиці) і домашніх (коти, собаки) тварин в Україні. Незважаючи на більш упорядковані профілактичні щеплення, сказ в м. Севастополі з 1997 року реєструється кожного року, що створює реальну загрозу до зараження людей і дітей.

В умова м. Севастополю захворюваність на сказ плотоядних дещо нижче ніж в інших регіонах країни, на прикладі Сумської області.

В умовах м. Севастополю найвищій відсоток уражених на сказ зафіксовано серед лисиць - 46,28%; собаки, в тому числі і бродячі, посідають друге місце серед всіх досліджених тварин – 26,42%. ВРХ і коні мають самий низький відсоток захворілих – 1,49. Установлені також випадки сказу у їжаків – 2,98% і куниць – 4,48%. Таким чином, на піддослідній території постійно реєструються випадки захворювання на сказ. Із десяти видів наведених тварин найчастіше інфекція виділяється від лисиць.

В умовах м. Севастополю спостерігається стабільність випадків сказу протягом 2004-2005 років – по 16 випадків, що складає 23,9 % від загальної кількості за дослідний період. Певний спад випадків захворювання на сказ просліджується у 2007 році – 12 випадків, що дорівнює 17,9 %. В 2007 році хворих виявилося на 1,5 % менше в порівнянні з попередніми роками (2004,2005) і на 7,5 % – з 2006, де частота випадків була найвищою 17 голів – 25,4 %. У ВРХ і коней за весь період дослідження зафіксовано по одному випадку – 1,49%.

При порівнянні в Сумській області установлено протягом трьох останніх років найбільша кількість тварин, захворівши на сказ зареєстрована у 2007 році -188 голів, що складало 47,7 % від загально досліджених. Найнижчі показники відмічені у 2006 році – 57 тварин (14,5 %). За вісім місяців 2008 року спостерігається значна кількість тварин, що захворіли на сказ – 149, що дорівнює 37,8 %.

Найбільша кількість випадків сказу зареєстрована серед котів – 12голів у 2006, 73 випадки у 2007році і за 8 місяців 2008 року 44 тварини. Дещо нижчі показники серед лисиць: 18, 59, 42 відповідно до 2006-2008 рокам. Значна кількість хворих зареєстрована і серед собак: 19, 27, 46 відповідно до названих років. Захворювання реєструвалось у великої рогатої худоби. За весь період дослідження було виявлено 30 голів, що складало 6,6 % від загально досліджених тварин. Окремі випадки сказу зареєстровані серед коней, ДРХ, козуль, вовків, тхорів, єнотів і куниць.

Установлена сезонна динаміка сказу. Рабічна інфекція в м. Севастополі реєструється протягом усього року, але установлено сезонна динаміка сказу: два підйому у захворюваності тварин спостерігаються в такому порядку - 1-й – лютий –квітень (12,08 - 21,47%) і 2-й – вересень – грудень (10,34 – 12,07%). Наші дані співпадають з більшістю авторів, що проводили дослідження на сказ (8). Дане явище можливо пояснюється тим, що при першому підйомі захворювання відбувається парування тварин, зокрема лисиць. При другому – спостерігається збільшення чисельності за рахунок молодих тварин.

Заходи щодо боротьби зі сказом базуються на єдиних стратегічних принципах, в основі яких лежить тріада: знезараження (знищення) джерела збудника, розрив механізму передачі; створення несприятливості населення до інфекції.

З метою створення надійного епізоотичного стану по сказу проводяться щеплення собак та котів. У м. Севастополі використовуються слідуючи вакцини: Щолково – 51К, Біорабік ("Біоцентр", Росія), Гексадог ("мєріал", Франція), Дефенсор ("Пфайзер", США), Дівак (Росія), Депентавак (АО "Ветзвіроцентр", Росія), Нобівак-Б ("Інтерват", Нідерланди), Нобівак-Бл ("Інтерват", Нідерланди), Суха антирабічна фенол-вакцина (Росія). У 2007 році проти сказу щеплено 6441 голів собак і 230 голів котів.

З метою визначення найефективнішої вакцини біли створені 3 групи по 8 голів собак. Одна група собак щеплювалась проти сказу вакциною Дефенсор (США), друга Дівак (Росія), третя Щолково – 51К. Після проведення щеплення враховувались слідуючи показники: кількість собак захворівших, кількість загиблих та ускладнення після щеплення. За результатами застосування вакцин проти сказу собак найефективнішою є вакцина Щолково – 51К (вакцина антірабічна, інактивована суха) призначається для профілактичної й вимушеної вакцинації проти сказу.

Щолково – 51К являє собою аморфну масу білого кольору. Після додавання стерильної дистильованої води утворює однорідну суміш сіро-білого кольору. Вакцина випускається в стерильних склянках, герметично закритих флаконах ємністю 10 або 20 см3 по 8 або 12 см3.

Для профілактичної вакцинації собак і котів у неблагополучних по сказу місцевостях розведену вакцину вводять собакам у дозі 2 см3, котам 1 см3 підшкірно. Цуценятам 3-х місячного віку і дорослим собакам дрібних і декоративних порід (болонка, такса, тер’єр, спанієль, сетер) вакцину вводять 1 см3 з інтервалом 7 днів.

Імунітет проти сказу формується у собак за 14-30 днів після вакцинації і зберігається більше шести місяців. Після повторної вакцинації стійкий імунітет зберігається до 2-х років.

Для вимушеної імунізації вакцину застосовують тільки високоцінним сільськогосподарським тваринам не пізніше 8 днів після укусу їх тваринами, які хворі на сказ.

Застосування Щолково -51К є екологічно вигідно, адже порівняно з іншими вакцинами коштує значно менше (ціна 1 дози Щолково -51К 1,6 грн, 1 доза Дефенсор 27 грн).

Вакцинацію проводять весною і восени після попередньої дегельмінтизації.

Вакцинацію диких тварин в ареалах скупчення проводять розкладаючи в лісах брикети з вакциною: „Вірус вакцина для оральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу” (Сінраб).

З метою визначення чисельності собак, ских утримують громадяни проводиться облік житловими ремонтно-експлуатаційними управліннями з наступною передачею цих даних в міську ветеринарну службу для реєстрації та видачі необхідних документів.

При перший реєстрації собак, котів їх власникам видається реєстраційне свідоцтво і правила їх утримання, а на собак, крім того, і номерні знаки. У реєстраційному свідоцтві вказується кличка, порода, стать тварини, дата народження, окрас, прикмети, прізвище власника тварини, його адреса, дата видачі, дані про перереєстрацію тварини і щеплення проти сказу та інших інфекційних хвороб.

Слід зазначити, що проблема боротьби зі сказом значно ускладнилась з підвищенням ролі бродячих тварин у поширенні хвороби, тому в м. Севастополі проводиться систематичний відстріл бродячих собак бродячих собак і котів.

Собаки незалежно від породи, належності і призначення, в тому числі і ті, що мають ошийники з номерними знаками і намордники, які знаходяться без власника на вулицях, площах, ринках, у скверах, парках, пляжах, у громадському транспорті, дворах та інших громадських місцях, а також бездоглядні коти, вважаються бродячими і підлягають відлову.

У місці Севастополі на базі РЕП № 23 є бригада по відлову бродячих собак і котів. Бродячих тварин відстрілюють з пістолета ампулами із снодійним розчином.

По узгодженню з міністерством внутрішніх справ санітарні служби йдуть на непопулярні методи, проти яких виступають захисники тварин.

На міському полігоні твердих побутових відходів є спеціально установлене місце захоронення цих тварин (біотермічна яма).

Кожного дня на протязі 2007 і 2008 років відстрілюються по 10-15 собак і котів. За 2007 рік відстріляно 2389 собак.

Наведені дані щодо епізоотичної ситуації зі сказу свідчать про реальну загрозу виникнення захворювання людей. Цю загрозу підтверджують дані про велику кількість бродячих собак, порушення правил утримання домашніх тварин їх власниками. І як наслідок – по медичну допомогу в лікувально-профілактичні заклади через укуси тварин звертаються багато людей.

Надання антирабічної допомоги населенню покладене на лікарів-травматологів або лікарів-хірургів. Тільки з початку 2008 року від укусів тварин потерпіли 22 дитини і приблизно 200 дорослих. У 2007 році в медичні заклади з укусами звернулись 1160 людей, 135 з них виникла необхідність робити щеплення від сказу.

Антирабічні щеплення здійснюються концентрованою очищеною культуральною антирабічною вакциною (КоКАВ), яку випускає Московський інститут поліомієліту і вірусних енцефалітів.

Важливе місце у роботі фахівця ветеринарної медицини відводиться роз’яснювальної роботі з власниками домашніх тварин, щодо утримання тварин і проведення щеплень проти сказу. Люди повинні зрозуміти, що сказ – це дуже небезпечне захворювання і як його можна уникнути. Підприємства, установи, організації і громадяни – власники собак, котів зобов’язані суворо дотримуватись санітарно-гігієнічних норм та правил їх утримання при умові обов’язкового забезпечення безпеки людей.

За порушення правил громадяни і службові особи, які є власниками собак, котів або особи, що здійснюють організацію роботи по забезпеченню дотримання цих правил, несуть відповідальність згідно з ст. 1 Кодексу України про адміністративні порушення.