Сегодня: 19 | 04 | 2024

Лекція: ЗАміна дефіцитних видів палива. Застосування вторинних енергоресурсів. Застосування електротехнології.

ЕМС-1А, призначеній для очищення гладкого насіння багаторічних трав, технічних культур і проса від важковідділеного насіння бур'янів повиліки, смольовки, волошки, подорожника і т. п.

Аероіонізація повітря. У тваринницьких приміщеннях застосовують системи вентиляції повітря для забезпечення його раціонального іонного вмісту. Атмосферні іони умовно можна розділити на дві групи: легені (/г>0,1...0,5см2/(В-с) і важкі

(k < 0,1... 0,5см2/(В·с). Легким іоном називають іонізовану молекулу, оточену групою нейтральних молекул водяної пари. Важкий іон є аерозольною частинкою (порошинку, крапельку вологи, мікробне тіло і т. п.), що несе електричний заряд. У чистому повітрі у поверхні Землі в 1 см3 міститься до 500 ... 1000 легких іонів і до декількох тисяч важких кожного знаку. Встановлено, що легкі негативні іони сприятливо впливають на здоров'ї тварин, а важкі (перш за все позитивні) - несприятливо. Живі організми, вдихаючи легкі іони, видихають важкі. Тому в закритих тваринницьких і птахівничих приміщеннях значно підвищується зміст шкідливих важких іонів, що знижують опір живого організму захворюванням і що зменшують продуктивність тварин.

Щоб відновити оптимальний іонний вміст повітря, застосовують штучну його іонізацію замість збільшення потужності вентиляторів і додаткової витрати на них електроенергії. Іонізація в оптимальних дозах не тільки підвищує захисні функції організму, але і підсилює його окислювально-відновні і обмінні процеси, збільшуючи тим самим продуктивність тварин. Аероіонізація повітря до 103 ... 104 іонів на 1 см3 повітря підвищує добовий удій корів на 0,34 ... 0,59 кг, приріст поросят - на 14... 19 %, а також яйценосність курей і виживання курчат.

Іонізатори застосовують разні. Зокрема, елекроефлювіальні люстри генерують аеропани за принципом тихого електричного розряду з вістря. Люстра є металевою сіткою з шпильками (400 … 500 шт.), змонтованою на загальному металічному каркасі діаметром 0,7 ... 1 м, підвішеному до стелі на ізоляторі. На люстру подається напруга 40...50 кВ. Люстра дуже економічна - генерує 1010 іонів в 1с., споживаючи струм 1 мА. Є і інші конструкції іонізаторів - коронирующий дріт, окремі вістря і ін.

Отже, застосування сучасних електротехнологічних установок замість традиційних енергоприймачів дозволяє значно заощадити енергоресурси, особливо найбільш цінні, - нафтопродукти.

Контрольні запитання:

1.