Сегодня: 19 | 04 | 2024

Лекція: ЗАміна дефіцитних видів палива. Застосування вторинних енергоресурсів. Застосування електротехнології.

Електроіскровий спосіб Обробки трави, як і електроплазмоліз, руйнує клітку, тим самим забезпечуючи прискорення сушки трави.

Дія цього способу видно на прикладі установки НИИСХ (Рис. 12).

У установці трава, скошена самохідним агрегатом, подається на транспортер, стрічка 8 якого виконана з ізоляційного матеріалу. Трава поступає під заземлений ролик 2, потім під копіюючий ролик 4, Після чого проходить під електродом 6 І піддається серії іскрових розрядів. Іскра пробиває зовнішній шар стебла рослини.

Оскільки електричний опір стрічки 8 Набагато більше опору рослин, імпульс струму провідності проходить по рослині і через ролик 2 йде в землю. Струм руйнує живі клітини рослини, причому найбільші пошкодження спостерігаються в середині стебла, що дуже важливе для вологовіддачі трави при сушці, оскільки вологу з внутрішніх шарів рослини видаляти важче, ніж з поверхні. Пошкоджені клітки вже не здатні утримувати зв'язану вологу, яка переходить у вільну. Після іскрової обробки трава поступає на плющення гладкими вальцями 11 При тиску 0,15МПа. В результаті плющення стебла отримують подовжні тріщини, через які віддаляється вільна волога, що виділилася усередині стебла. Параметри установки: напруга - 25 кВт; товщина шаруючи трави - 0,03м.; швидкість транспортерної стрічки - 0,04 м/с; число імпульсів - 67 на 1 кг трави; витрата енергії на електроіскрову обробку 1т трави - 1,8кВт·год.; загальне зниження витрат енергії - 40%.

Очищення і сортування зерна. Для очищення і сортування зерна застосовують зерноочисні установки, обладнані різними віброрешітками, системами вентиляції, транспортними лініями, що вимагають значних витрат енергії.

До енергозберігаючих відносяться способи обробки зерна із застосуванням електричних і магнітних полів.

Обробка електричним полем. Проводиться в електросепараторах. Електросепаратори засновані на здатності зерна набувати заряду в електричному полі. Ця здатність визначається діелектричною проникністю, провідністю, а також формою і розмірами зерна. Електросепаратори (електрокоронні зерноочисні машини) діляться на три типи: решітні, камерні і барабанні.

У решітній електрозерноочисній машині (Рис. 9) сортоване насіння, висипаючись з бункера 3 І переміщаючись по похилому струшуваному решету 1, знаходяться в сильному електричному полі. До, цього решета підведений позитивний полюс від джерела високої напруги. Зверху розташований негативно заряджений електрод 2, а знизу - негативно заряджене решето 4.

 

1, 4 - решета; 2 – Електрод; 3 – Бункер.

Рис. 9 Схема Решітної електрозерноочисної машини

Силові лінії електричного поля при подачі напруги розташовуються перпендикулярно до основного решета. Довгасті зерна сільськогосподарських культур, що знаходяться на струшуваному решеті, прагнуть розташуватися на нім так, щоб велика вісь зерна зайняла положення, співпадаюче з напрямом силових ліній електричного поля.