Сегодня: 20 | 04 | 2024

Лекція : Експлуатація мережного господарства. Заходи в Житлово-комунальному Господарстві

Енергетичні витрати побуту можна значно понизити без порушення комфортних умов. Зокрема, витрата електроенергії на освітлення в кімнатах можна понизити, комбінуючи загальне і місцеве освітлення. Освітлення робочої поверхні письмового столу повинне складати не більше 300 лк, кухонного столу, плити, миття - 200 лк. Доцільно застосовувати люмінесцентні освітлювальні прилади, що мають в 4 рази вищий ККД в порівнянні з лампами розжарювання. На жаль, побутові люмінесцентні прилади промисловість проводить в незначній кількості. Раціоналізація освітлення дозволяє понизити витрату електроенергії на нього на 15...20 %.

Пониження напруги щодо номінального викликає значну перевитрату електроенергії. На жаль, ще части випадки, коли в сільських населених пунктах пониження напруги (особливо у вечірні періоди максимуму навантаження енергосистеми) досягає 10...15 %, що приводить до застосування джерел світла завищеної потужності. Перевитрата електроенергії досягає 0,5 млрд. кВт∙год. Підтримка напруги мережі з відхиленням не більше 5 % може заощадити цю кількість електроенергії.

У сільській місцевості вже 14 % населення стали проживати в багатоквартирних житлових будинках. Тут є освітлювальні установки загально будинкового призначення: світильники входів, сходів і т. п. Економію електроенергії можна досягти додатковою установкою вимикачів АВ-2 з витримкою часу на відключення, що забезпечують включення освітлення на 1,5 ... 3 хвилини. Для включення тривалого освітлення користуються звичайними вимикачами.

Значну економію енергії можна отримати за рахунок вдосконалення роботи приладів теплопередачі.

Поліпшення використання теплоти йде поки поволі. Так, побудовані в останні п'ятиліття житлові і громадські будівлі мають тепловтрати на 20... 30 % більше, ніж будівлі, побудовані до 1980 р. З низьким ККД працюють опалювальні печі періодичної дії і чавунні казани на твердому паливі. При централізованому теплопостачанні часто спостерігається перегрів будівель в теплий період опалювального сезону, що викликає дискомфорт в приміщеннях, збільшену витрату палива.

Основні шляхи економії палива на теплопостачання будівель - підвищення теплозахисту будівель, вироблення теплоти з меншою витратою умовного палива, експлуатація споживачів теплоти по найбільш економному режиму, використання безпаливних джерел енергії і вторинних енергоресурсів.

У сільських житлових будинках найчастіше застосовують пічне опалювання періодичної дії.

Для підвищення ККД нагрівальних печей створені спеціальні штучні малодимні збагачені палива - типу карболюкс. Їх створення і застосування виправдовуються економією палива, яку дають його збагачення для установок децентралізованого теплопостачання і зниження капіталовкладень на розвиток здобичі палива і його перевезень.

Інші 17 % сільських житлових будинків опалюються від котельних і генераторів теплоти. Ці установки мають вищий ККД, що досягає 70 %. Для регулювання виробництва теплоти генератори забезпечені дросель-клапаном або шибером. Витрата палива залежить від правильної експлуатації і правильного спалювання його в генераторі. При порушенні експлуатаційних режимів ККД генератора може знизитися до 50 % і витрата палива збільшиться більш ніж в 1,5 разу.

Великі втрати теплоти відбуваються при опалюванні від котельних в порівняно теплі періоди опалювального сезону, коли перегріваються опалювальні приміщення. Перегрів приміщень усувають за допомогою автоматизації систем опалювання в індивідуальних теплових пунктах, де можна регулювати температуру по приміщеннях, що виходять на різні фасади будівлі, а також за допомогою автоматичних кранів-регуляторів опалювальних приладів, які діють з урахуванням всіх складових теплового балансу приміщення (сонячної радіації, тепловиділення людей і побутових приладів). Для квартирних систем теплопостачання існують регулювальні

Крани.

У цих системах регулювання опалювального режиму зазвичай здійснюється стосовно температур кутових кімнат, що мають найбільші тепловтрати. Це приводить до перегріву проміжних кімнат, тобто перевитраті палива на опалювання. В цілях економії палива режим системи опалювання доцільно орієнтувати на проміжні кімнати, а в кутових додатково встановлювати прилади електричного опалювання, що включаються в міру необхідності. Проте для цього слід вводити спеціальний знижений тариф на електроенергію.

Стіна будівлі безпосередньо за опалювальними приладами нагрівається значно більше. Ці тепловтрати досягають 5 % загальних втрат теплоти. Доцільно обклеїти теплоізоляційними матеріалами (наприклад, пінопластом, азбестом і т. п.) поверхня стіни за опалювальними приладами. Це зменшить тепловтрати зовнішньої стіни на 50 %.

У сільських малоповерхових будівлях відносно великі втрати теплоти через горищні перекриття і підлоги нижніх поверхів. Підвищити опір теплопередачі стелі можна збільшенням шаруючи засипки горища теплоізоляційними матеріалами. Для зниження тепловтрат підлоги застосовують теплоізоляцію фундаменту і підлоги біля зовнішньої стіни. Слід також виключити надмірну вентиляцію підпілля або підвалу, регулюючи ступінь відкриття вентиляційних отворів залежно від зовнішньої температури повітря.

Тепловтрати через вікна можна зменшити на 35 ... 45 %, наклеївши прозору пластмасову плівку на внутрішню поверхню брусків рами з освітою між склом і плівкою повітряного прошарку. Прозору плівку слід наклеювати тільки на період опалювального сезону одночасно з герметизацією вікон.

Зменшити тепловтрати через вікна можна, застосовуючи теплозахисні стекла (вони промисловістю випускаються). Таке скло відрізняється від звичайного наявністю тонкої плівки з двоокису олова, який пропускає в приміщення промені всього сонячного спектру, але відображає теплове випромінювання від внутрішніх поверхонь приміщення. При цьому тепловтрати через стекла зменшуються на 35 %.

Поліпшити мікроклімат в приміщенні і зменшити тепловтрати можуть правильно повішені портьєри. Знизу і з боків вони повинні примикати до підлоги і стін, утворюючи у поверхні стікла маловентиляційний повітряний прошарок. Портери не повинні закривати прилади опалювання. Така схема розміщення їх знижує тепловтрати вікон на 30...40 %.

Якщо подавати тепле повітря в квартиру, наприклад, кондиціонером, створивши в приміщенні надмірний тиск, то можна зменшити або повністю усунути інфільтрацію холодного повітря і понизити охолоджуючу дію вікна. В цілому потреба приміщення в тепловій енергії знижується до 25 %.

Зустрічаються випадки, коли деякі частини будівель мають велику теплопровідність і приводять до переохолодження приміщень. Такі частини слід утепляти з внутрішньої сторони штукатуркою, теплоізоляційними щитами і т. п.

Економити електроенергію можна і в технологічних процесах приготування пищи. При використанні електроплит цього можна добитися, збільшивши число ступенів потужності конфорок. На нових електроплитах застосовані семипозиційні перемикачі, що дозволяють економити 10... 15 % електроенергії, що споживаються плитами. Промисловість починає випускати також конфорки з автоматичним регулюванням температури шляхом зміни тривалості включення нагрівального елементу. Таке регулювання дає 5...10 % економії електроенергії. Для жарильної шафи витрату енергії можна зменшити на 15...20 % за рахунок поліпшення теплоізоляції, автоматизації температурного режиму і застосування високотемпературних нагрівачів з інфрачервоним опромінюванням пищи. Інфрачервоні промені мають властивість проникати в глибину їжі, що готується, внаслідок чого прискорюється її приготування.

1 - подушка; 2Картон; 3 - ізоляційний матеріал.

Мал. 3. Термос для доварювання Їди.

Діаметр посуду повинен бути більше діаметру конфорки. Посуд меншого діаметру збільшує витрату енергії на 15 % і більш.

На приготування їжі можна значно понизити витрата теплової енергії і робочого часу за рахунок застосування термосів для доварювання пищи

(рис. 3). При цьому блюдо, що готується, спочатку доводять до кипіння на плиті, а потім, поставивши в термос, - до готовності.