Сегодня: 24 | 04 | 2024

Лекція Технічні вимоги до установок.

Характеристика навколишнього середовища. Експлуатація установок передбачається переважно на відкритому повітрі і в гірській місцевості. Тому їх конструкції розраховують для роботи на висоті до 4000 м над рівнем морить при відносній вологості до 98 % і температурі навколишнього середовища від -40°С до +40°С. Окрім цього, необхідно враховувати, що установки повинні працювати при насиченості водотоків твердими осіданнями і можливості льодоутворення і селевих потоків на річках.

Насиченість стоку річок твердими осадами приводить до засмічення водоводов, зносу лопаток турбін і зниження працездатності ГЕС.

Спостереження за річками, здійснювані гідрометеопостами, показали, що каламутність 50% річок не перевищує 0,3 кг/м3; у 30 % річок вона коливається від 0,3 до 1 кг/м3, а 20% - від 1 до 4 кг/м3. Річки снігодощового живлення мають велику каламутність, чим річки високогірного льодо-снігового живлення.

На поперечний перетин водоводов ГЕС робить істотний вплив льодоутворення. Лід, намерзаючи на стінки водоводів, знижує витрату води і відповідно потужність станцій. Спостереження гідрометеорологів за льодоутворення показали, що у високогірних районах максимальна товщина льоду досягає 100 ... 120 мм, в середньому ж - від 15 до 67 мм. Льодоутворення, як правило, починається в листопаді - грудні і закінчується в лютому - квітні.

У гірських районах, де річки протікають переважно в кам'янистому руслі і володіють великими швидкостями течії, є сприятливі умови для розвитку шуги. Вона утворюється з донного і берегового льоду, який намерзає в холодний нічний час доби, а з настанням дня підтає, відривається потоками і рухається по руслу. Скупчуючись у водній товщі або на поверхні річки, вона забиває водоприймальні пристрої, водоводи, гідроагрегати і призводить до зниження працездатності невеликих ГЕС в зимовий період. Проте шуга і донний лід не утворюються в річках, швидкість перебігу яких перевищує 1 ... 2.5 м/с.

Один з важливих чинників, що утрудняють споруду і експлуатацію невеликих ГЕС, - можливість утворення селевих потоків. Витрата води в селевих потоках зростає в десятки разів і може зруйнувати водозабірні пристрої ГЕС. Це повинно бути враховано при споруді малих гідростанцій.

При використанні біоенергоресурсів слід враховувати необхідність чіткого регулювання параметрів технологічного процесу, що полягає у витримці оптимальних температур зброджувальної маси, її вологості і тиску.

При використанні енергії вітру приймають до уваги нерівномірність швидкості повітряних потоків і малу щільність повітря.

У енергоустановках, вживаних в кочових умовах роботи, маса окремих вузлів, що транспортуються, не повинна перевищувати 50 кг.

Контрольні запитання:

1.