Сегодня: 24 | 04 | 2024

Лекція ОблІк, контроль і стимулювання економії енергоресурсів

Відхилення від запланованих показників встановлюють нормативним методом їх обліку. Цей метод полягає А Попередньому вивченні норм і їх планових змін, складанні калькуляції потрібної витрати енергоресурсів на даний період часу. В результаті порівняння фактичних показників з розрахованими по калькуляції визначають відхилення фактичного рівня від норм, що діють. Залежно від отриманих результатів ухвалюють конкретні оперативні рішення, дають завдання технічним і виробничим ланкам господарств.

Оперативний контроль здійснюється внутрішньогосподарчими, відомчими і інспектуючими органами.

Внутрішньогосподарчий оперативний контроль ведеться щодоби керівниками підрозділів і енергослужбою господарства. Результати перевірок узагальнює головний енергетик і докладає у вигляді рапортів головному інженерові господарства. На основі цих рапортів приймаються відповідні оперативні заходи по усуненню недоліків у витрачанні паливно-енергетичних ресурсів.

Для внутрівідомчого контролю в Держпромі і його підрозділах створені контрольно-ревізійні служби, основним обов'язком яких в частині енергопостачання є контроль за витрачанням енергоресурсів, боротьба з безвідповідальними діями працівників контрольованих господарств, розтин внутрішніх резервів економії енергоресурсів, розповсюдження позитивного досвіду роботи інших господарств, розробка профілактичних заходів щодо попередження порушень у витрачанні енергоресурсів.

Щоб перевірка дала добрі результати, її проводять в такій послідовності:

● при підготовці до виїзду на перевірку заздалегідь вивчають директивні, планові, звітні і інші матеріали, що відносяться до енергетики даного господарства, складають робочий план перевірки;

● після прибуття в господарство в першу чергу вивчають документацію попередніх перевірок і рапортів

● внутрішньогосподарчого оперативного контролю, а також структуру господарства, встановлюють контакт з громадськими організаціями;

● обстежують енергоспоживаючу діяльність господарства і його підрозділів, особливу увагу зосереджують на операціях, по яких виявлені недоліки і порушення, встановлюють причини, що викликали порушення, і по можливості конкретних порушників;

● складають акт перевірки і план заходів по усуненню виявлених недоліків.

Результатом обстеження господарства інспектуючими організаціями є розпорядження по усуненню недоліків в роботі по раціональному використанню паливно-енергетичних ресурсів.

Поточний (плановий) контроль служить для оціни виконання норм витрати енергоресурсів і аналізі діяльності підрозділів і господарства в цілому зе звітний період (зазвичай квартал або рік). Цей контроль здійснюється за звітними даними господарств. Причому повинен бути проведений аналіз звітних даний них на предмет виявлення дійсно проведений ний роботи по енергозбереженню. Аналіз в наступному.

Розглядають планові показники, а саме скільки продукції (Апл.) поВинна була випустити сільськогосподарський підрозділ і потреби енергії за планом (Wпл.). Останню знаходять, розумно живий планову норму питомої витрати (ωпл.) енергії на кількість планової продукції:

Wпл = ωпл ∙ Ап. ( 2 )

Стосовно величини фактично вироблений ний продукції (Аф) знаходять величину (Wнорм.),Що потребує енергії, використовуючи електроенергетичну характеристику.

Рахунковий-вимірювальними приладами фіксую фактичне споживання енергії.

Знаходять загальну економію (або перевитрата) енергії по формулі:

ΔW = Wпл. − Wфакт. ( 3 )

Відхилення ΔW від плану ділять на відхилення по залежним (ΔWзав.) і незалежним (ΔWнез.) від сільськогосподарських працівників причинам.

Економія енергії (або перевитрата) по незалежним від роботи сільськогосподарського підрозділу причинам складе:

ΔWнез.= Wпл. − Wнорм. ( 4 )

Економія енергії (або перевитрата) із залежних від працівників причин ΔWзав :

ΔWзал.= Wнорм. – Wфакт. ( 5 )

Результат аналізу з причин, залежних від обслуговуючого персоналу, затверджує головний інженер господарства. Він служить показником для оцінки роботи по економії енергії і преміювання персоналу.

Реалізація плану організаційно-технічних заходів щодо економії енергоресурсів повинна знаходитися під постійним контролем з боку адміністрації, партійної, профспілкової і комсомольської організацій, а також спеціальних органів контролю. Працівники, що виконали план ОТЗ, підлягають матеріальному заохоченню згідно положенням, що діють.

Разом з адміністративним і суспільним контролем повинен вестися і технічний контроль за економією енергоресурсів.

Контроль якості палива полягає в перевірці відповідності його фізико-хімічних і експлуатаційних властивостей вимогам стандартів і технічних умов. На кожен отримуваний продукт необхідно мати паспорт якості, на підставі якої ведуть журнал обліку палива. У нього вписують дату отримання, номер партії, марку палива або масла, основні фізико-хімічні показники і відзначають відповідність палива вимогам стандарту.

Для перевірки якості нафтопродуктів господарства оснащуються ручною лабораторією, наприклад типа РЛ. Її устаткування дає можливість відбирати проби нафтового палива, змащувальних матеріалів і перевіряти такі показники, як щільність, наявність механічних домішок, води, смолянистих з'єднань, а також в'язкість. Методи визначення цих показників приведені в спеціальних інструкціях.

Для перевірки якості казаново-пічного палива періодично проводять його інвентаризацію. Масу твердого палива визначають контрольним зважуванням з урахуванням норм точності зважування і природного спаду. Контрольні проби твердого палива відбирають по ГОСТ 10742-71, а рідкого по ГОСТ 2517-80. Якість газоподібного палива контролюють одночасно з визначенням кількості газу. Ваги, розхідоміри, вологоміри, щільноміри, калориметри, пробовідбірник і газу і мазуту перевіряють органи Держстандарту. Показання контрольно-вимірювальних приладів, використовуваних для визначення якості палива, перевіряють лабораторними методами аналізу. Дотримання термінів і правил періодичної перевірки приладів контролює метрологічна служба енергетичних управлінь.

Перевірка якості використання теплової енергії полягає в усуненні марнотратних і безгосподарних режимів роботи котельних установок, теплових пунктів, теплових мереж, систем гарячого водопостачання і водопідготовчих установок. Перевіряють раціональність теплової схеми господарства, наявність і умови експлуатації теплових акумуляторів, установок утилізації по використанню вторинних енергоресурсів, якість оборотного водопостачання, наявність приладів обліку і енергозберігаючих пристроїв, а також виконання організаційних заходів щодо економії енергоресурсів.

Перевірка якості використання електричної енергії полягає в перевірці частоти, напруги і сили струму. При пониженні частоти струму зменшується частота обертання електродвигунів, знижується продуктивність машин, зменшується випуск продукції. При пониженні напруги падає світловидатність лампами розжарювання, збільшується ковзання і зменшується момент асинхронних двигунів, що обертає. Перевіряють раціональність схеми електричних мереж, наявність приладів обліку і якість виконання енергозберігаючих заходів.

Таким чином, вживана система контролю за витрачанням паливно-енергетичних ресурсів охоплює всі сфери їх використання, здійснюється внутрішніми службами господарств, зовнішніми органами контролю і відповідає завданням енергозбереження.

3. Методи стимулювання економії енергоресурсів

У сільському господарстві методи стимулювання економії енергоресурсів підрозділяються на соціальні, матеріальні і примусові.

Соціальні методи включають заходи моральної дії на членів суспільства - від пропаганди до різних форм індивідуального заохочення.^

До методів пропаганди прийомів і способів економії енергоресурсів можна віднести вивішування на видних місцях плакатів, що ілюструють ці прийоми і способи; оголошення конкурсів на пропозиції по найбільш економічних режимах роботи і по енергозберігаючих пристроях і технологіях; розробку відповідних пропозицій для раціоналізаторів і винахідників; постачання робочих інструкціями по експлуатації устаткування, що враховують енергозберігаючі прийоми роботи; вивчення і розповсюдження наявного досвіду споріднених підприємств по економічних прийомах експлуатації устаткування.