Сегодня: 19 | 04 | 2024

Курсовий проект На тему «Організація рослинництва і перспективи його розвитку в Дослідному господарстві «Еліта»

Курсовий проект На тему «Організація рослинництва і перспективи його розвитку в Дослідному господарстві «Еліта»


Зміст

Вступ

Розділ 1. Організація і сучасний стан розвитку галузі рослинництва

1.1 Природні та економічні умови Дослідного господарства «Еліта»

1.2 Спеціалізація господарства

1.3 Організація галузі рослинництва

1.4 Економічна ефективність виробництва продукції галузі рослинництва

Розділ 2. Планування розвитку галузі рослинництва

2.1. Обґрунтування виробничої програми з рослинництва

2.2. Планування засобів виробництва

2.3. Планування потреби в трудових ресурсах

2.4 Планування собівартості та реалізації сільськогосподарської продукції рослинництва

Розділ 3. Облік витрат і контроль в галузі рослинництва.

3.1. Первинний облік витрат і виходу продукції

3.2. Синтетичний та аналітичний облік продукції рослинництва

3.3. Калькуляція собівартості продукції рослинництва

3.4. Контроль за витратами виробництва і оприбуткуванням виходу продукції

Розділ 4.Перспективи розвитку галузі рослинництва в дослідному господарстві «Еліта»

Висновки
Список літератури

 

Вступ

Розвиток сільськогосподарського виробництва як однієї з важливих сфер агропромислового комплексу України в сучасний період спрямований на розв’язання продовольчої проблеми, забезпечення надійного постачання населення продуктами харчування, а промисловості – сировиною.

Риноквий механізм повинен виявити найефективніші форми господарювання. Водночас в умовах ринку необхідне певне державне регулювання, яке полягає у прийнятті антимонопольного законодавства, відповідної податкової системи, цінової політики держави та ін.

В умовах переходу до ринкової економіки важливого значення набуває правильне планування виробництва сільськогосподарської продукції, а надто рослинництва, яке є основою для розвитку усіх інших галузей АПК.

Саме за допомогою планування можна підвищити економічну ефективність виробництва, виявити потенціальні можливості для збільшення виробництва обсягу продукції рослинницької галузі, що є особливо важливо в умовах постійного росту рівня споживання населенням цієї продукції.

Дане дослідження і планування буде проведено на основі даних дослідного господарства «Еліта», що знаходиться в с. Центральне Миронівського р-ну Київської обл. Основними видами рослинницької продукції, що вирощується в господарстві є озима пшениця, озиме жито, ячмінь гречка і горох. В тваринництві основним напрямком є м’ясне скотарство. Для проведення дослідження буде використано дані фінансової і бухгалтерської звітності, технологічні карти і виробничі програми, а первинні регістри зведених даних по витратах і готовій продукції господарства.

Розділ 1. Організація та сучасний стан розвитку галузі роСлинництва.

1.1 Природні та економічні умови Дослідного господарства «Еліта»

Тісний зв'язок з біологічними процесами є однією з особливостей сільськогосподарського виробництва є, а тому проявляється залежність від природних факторів таких як : ґрунтово - кліматичні умови, місце розташування та інше. Тому аналіз господарської діяльності підприємств потрібно починати саме з цього питання.

Розглянемо місцезнаходження, ґрунтові та кліматичні умови дослідного господарства «Еліта», який знаходиться у с. Центральне Миронівського р-ну Київської області. Центральна садиба даного господарства знаходиться у с. Центральне. Господарство розташоване в 43 км від обласного центра. Цукровий завод, елеватор, молокозавод, комбікормовий завод та інші заготівельні пункти, а також бази постачання знаходяться в місті Миронівна та Києві. Всі дороги в господарстві заасфальтовані їх сукупна протяжність 53 км.

Миронівський район розташований у помірно – континентальній кліматичній зоні, яка, характеризується достатньою кількістю тепла, сонячної радіації та нестачею опадів. Найбільша кількість опадів випадає у літній період. Це збігається із максимальним ростом сільськогосподарських культур і сівбою озимих, сприяє їх розвитку. Але бувають часті посухи. При тривалій відсутності опадів ґрунт втрачає увесь запас доступної вологи. Потім настає ґрунтова посуха, внаслідок чого припиняється життєдіяльність рослин і вони гинуть.

За даними гідрометеорологічних центрів, середньорічна температура повітря дорівнює +7,2 С і коливається по роках від +7 до +9 С. Дні з температурою нижче нуля починаються у жовтні і закінчуються у квітні.

Середньорічна кількість опадів становить 533 мм і коливається від 430 до 650 мм (максимум опадів 646 мм - 1933 р., мінімум 277 мм - 1951 р.). Найбільше опадів випадає у червні - серпні, а найменша у січні - лютому.

Місяць січень – найхолодніший, із середньою температурою повітря -5,9 С. Сніговий покрив нестійкий, висотою від 20 до 45 см. Взимку спостерігаються відлиги. У цей період навіть невеликі приморозки призводять до вимерзання озимих культур.

Безморозний період становить 150 - 180 днів, а період вегетації до 200 днів із середньою температурою повітря +15, +16 С.

У зимовий період переважають вітри західного і північно - західного напрямків, влітку - західного та південно - західного, але іноді бувають вітри східного на­прямку, які зумовлюють суху погоду, в основному в травні, що негативно впливає на посіви сільськогосподарських культур.

Господарство належить до лісостепової зони Київської області і на його території розташовані:

• чорноземи типові глибокі мало гумусні крупнопилувато - легкосуглинкові на лесах - 3,6 - 4,2% гумусу за Тюріним;

• чорноземи типові неглибокі мало гумусні крупнопилувато - легкосуглинкові - 3,1 - 3,6% гумусу;

• темно - сірі опідзолені ґрунти - 2,02 - 2,73% гумусу.