Сегодня: 19 | 04 | 2024

Автореферат Продуктивність та деякі біологічні особливості свиней великої білої породи що розводять у Автономної Республиці Крим

Апробація результатів досліджень. Основні положення дисертаційної роботи доповідалися, обговорювалися й одержали позитивну оцінку:

- на науковій конференції «Наукове забезпечення агропромислового комплексу Криму» ПФ «КАТУ» НАУ (м. Сімферополь 2007 г);

- на міжнародній науково-практичній конференції «Сучасні проблеми підвищення якості, безпеки виробництва та переробкі продукції тваринництва», ВДАУ (м. Вінниця 2008 р);

- на внутрівузівській конференції, присвяченої «Дню науки», ПФ «КАТУ» НАУ (м. Сімферополь, 2008 г);

- на засіданнях рад технологічного та ветеринарного факультетів і засіданнях кафедри технології виробництва, зберігання й переробки продукції тваринництва ПФ «КАТУ» НАУ;

- на розширеному засіданні відділу розведення Інституту свинарства ім. А. В. Квасницкого УААН (м. Полтава);

Публікації. Матеріали дисертаційної роботи опубліковані у 8 друкованих статтях спеціальних видань, що відповідають вимогам ВАК України, у них викладене основний зміст наукових досліджень по темі дисертації. Представлено одне авторське посвідчення.

Структура й обсяг роботи. Дисертаційна робота викладена на 160 сторінках комп'ютерного тексту, і містить: вступ, огляд літератури, матеріалів і методик дослідження, результатів власних досліджень, висновків, пропозиції виробництву, доповнень, список використаних джерел, 31 таблицю, 6 малюнків, 2 схеми, 4 фотографії, 3 акти впровадження, 1 ксерокопія авторського посвідчення. Список використаної літератури включає 289 найменувань, у тому числі 61 іноземних.

Основний зміст дисертації

Матеріал і методики досліджень. Запланований обсяг наукових досліджень проводили в умовах племінного репродуктора по великій білій породі свиней ВАТ «Широке» Сімферопольського району, АР Крим у відповідності зі спеціально розробленою методикою. Всі досліди проводилися на чистопорідному поголів'ї свиней великої білої породи. Дослідження проводили в один етап відповідно до методичної схеми (табл. 1).

Репродуктивні якості визначали як в основних свиноматок, так й у тих що перевіряються, відповідно до прийнятої методики.

Відгодівельні якості молодняку вивчали згідно існуючих методичних рекомендацій. Після досягнення підсвинками 25 - 30 кг живої ваги, було сформовано чотири групи тварин по 24 голів у кожної, але розділеній на дві підгрупи по 12 голів. За контроль були взяті свині великої білої породи, як основний генотип, що розводять в АР Крим. Свині всіх піддослідних груп на протязі всього досвіду перебували в аналогічних умовах годівлі та утримання.

Таблиця 1.

Схема досліду

№ групи

Свиноматки великої білої породи

Породність і належність до лінії

Вік

Кількість, гол.

I

Основні матки місцевої селекції

6

Місцевої селекції, лінія Голосного 1423

Матки місцевої селекції, що перевіряються

6

II

Основні матки місцевої селекції

6

Англійської селекції, лінія Чингіз 1397

Матки місцевої селекції, що перевіряються

6

III

Основні матки місцевої селекції

6

Англійської селекції, лінія Чингіз 1397

Матки місцевої селекції, що перевіряються

6

IV

Основні матки місцевої селекції

6

Англійської селекції, лінія Шеффілд 97781 Е

Матки місцевої селекції, що перевіряються

6

Годівля здійснювалася двічі на добу. Раціони годівлі були складені, ґрунтуючись на нормах, розроблених Інститутом свинарства УААН.

Відгодівельні якості вивчали по скоростиглості (вік досягнення живої ваги 100 кг, дн.), середньодобовими приростами (г), витратами корму на 1 кг приросту живої ваги (корм. од.).

Контрольний забій свиней проводили в забійному цеху ВАТ «Широке» по 6 голів з кожної групи. При цьому визначали довжину напівтуші, см; товщину шпику по 4-м вимірюванням (на холці, над 6-7 грудними хребцями, на попереку та на хрестці), мм; площа «м'язового вічка», см2; масу передньої, середньої та задньої частин напівтуші, кг.

З метою з'ясування клінічного стану тварин, у сироватці крові, визначали кількість альбумінів, %; α, γ, β - глобулінів, %; загального білка, г/л; кількість ерітроцитів Т/л, лейкоцитів Г/л, гемоглобіну, г/л по загальноприйнятим методикам (И. П. Кондрахін й ін., 1985).

Активність ферментів АсАТ та АлАТ сироватки крові визначали за допомогою реактивів Райтмана - Френкеля в модифікації Пасхіной.

Для оцінки генотипів по перетравності живильних речовин та засвоєння азоту корму проводили фізіологічні досвіди за методикою Н. А. Коваленко (1977).

Економічну ефективність відгодівлі свиней різних генотипів визначали по валовим приростам живої маси, кг; собівартості 1 ц приросту, грн; прибуток на 1 реалізовану голову, грн; рівню рентабельності, %.

Експериментальний цифровий матеріал обробляли за допомогою методів варіаційної статистики (Н. А. Плохінський, 1969) з використанням мікрокалькулятора, моделі CITEZEN і на персональному комп'ютері АСЕR Aspire 5715 Z, з набором програм.

Результати досліджень.