Сегодня: 25 | 04 | 2024

Тема 14: Кузов (корпус). Пожежне обладнання

 

План-конспект

Проведення заняття по пожежно-технічній підготовці

 

Тема 14: Кузов (корпус). Пожежне обладнання

Заняття 1 Призначення, загальна будова відділень кузова (корпусу) пожежного

автомобіля.

Заняття 2. Розміщення пожежного обладнання та інструменту на пожежних

автомобілях. Вимоги щодо утримання пожежного обладнання.

.

Навчальні питання:

1. Призначення, загальна будова відділень кузова (корпусу) пожежного

автомобіля.

2. Розміщення пожежного обладнання та інструменту на пожежних

автомобілях

Мета заняття: Ознайомити особовий склад з будовою відділень кузова,

розміщенням пожежного обладнання та інструменту на пожежних

автомобілях

Час: 100хв.

Метод проведення: лекція

Матеріальне забезпечення: Стенди, плакати, Пожежно-технічне обладнання

Місце проведення: Навчальний клас

Література: 1. Пожежно-технічна підготовка / А. В.Пенкало, І. І. Отчик,

Ю. Г.Гунбин М.: Воениздат, 1984 р.

2. Пожежно-технічне озброєння / С. В. Піголев, Ф. В. Сухоруков

М.: Сройиздат, 1956 р.

3. Пожежна техніка / Дзикас Н. М., Шебеко Н. Д. М.: Технічне

управління, 1974 р.

П/п

Зміст

Час

(хв)

Організаційно-методичні вказівки

1

2

3

4

1

Вступна частина

1. Приймаю рапорт.

2. Перевіряю наявність особового складу, готовність до заняття.

3. Доводжу тему, навчальні питання та мету заняття.

4. Проводжу вибіркове опитування курсантів за попередньою темою

1.

2.

5

3

Основна частина

Кузов автомобіля використовується для розміщення бойового розрахунку, пожежного устаткування, цистерни для води і бака для піноутворювача.

Кузов пожежного автомобіля складається з кабіни водія, кабіни бойового розрахунку, двох тумб і насосного відділення (в автоцистерн із заднім розташуванням насосів).

Мал. 1.2. Основні складові пожежних автоцистерн:

1 — кузов; 2 — Цистерна; 3 — Бак для піноутворювача;

4 — шасі з двигуном; 5 — органи управління зчепленням і карбюратором; 6 — додаткова система охолодження;

7 — додаткове електроустаткування; 8— Система обігріву і випуску відпрацьованих газів; 9 — Трансмісія на пожежний насос; 10 — насосна установка; 11 — загальний вигляд автоцистерни

РОЗМІЩЕННЯ ПОЖЕЖНОГО УСТАТКУВАННЯ

Пожежне устаткування і інструмент розміщують: в кабінах водія і бойового розрахунку; у відсіках кузова і насосному відсіку; на даху пожежного автомобіля; на задній рукавній катушці(де вона передбачена); в під-ножных ящиках. Устаткування повинне бути розміщено так, щоб при необхідності бойового розгортання на нього затрачувався мінімальний час. Розміщення пожежного устаткування на АЦ-40 (131) 137 показано на мал. 1.18. В кабіні водія знаходяться вогнегасники і інструмент. В кабіні бойового розрахунку закріплені пожежні стволи 14 і 15, а також рукавні зажими 9.У відсіках кузовів укладено все основне пожежне устаткування: пожежні напірні рукави, пожежна колонка, всмоктуюча сітка, повітряно-пінні стволи, рукавні зажими і т. д.; устаткування, що часто використовується, розміщено у відсіках в найдоступніших зонах. Крім того, передбачається, щоб номери бойового розрахунку при бойовому розгортанні не заважали один одному. Так, пожежна колонка 5 і всмоктуюча сітка 8 повинні знаходитися в нижній частині заднього відсіку, пожежні стволи 14 я 15 — в кабіні бойового розрахунку і т. д.

Все пожежне устаткування повинне закріплюватися на встановлених місцях. Для кріплення використовуються пружинні зажими (кріплення стволів, ломів і т. д.); зажимами з накидними замками кріплять пожежну колонку, всмоктуючу сітку і т. д. Ременями з тасьми кріплять пожежні напірні рукави. Киснево-ізолюючі противогази розміщують в спеціальних гніздах. Трехко-лінна висувна і штурмова драбина і інше устаткування розміщено на даху (мал. 1.19). За допомогою спеціальних пристроїв забезпечуються надійне їх кріплення і швидке знімання.

Пристрій механізму кріплення і схема трьох-колінної драбини на АЦ-40(130)63Б показаний на мал. 1.20,

варіант 1. В двох стійках 1 Закріплена вісь 2. На ній вільно розміщені ролики 3 Опори сходів 4 І трубчаста вісь з двома захопленнями. Захоплення (лівий) шарніром 5 "сполучено з тягою 7, має на кінці рукоятку 10. Тяга 7 переміщається в кронштейні 8 і в замкнутому стані фіксується стопором 9 з ручкою. Для зняття драбини слід звільнити стопор 9 і за рукоятку 10 відвести захоплення на трубчастій осі 6 від сходинки драбини (показано в перетині А—А стрілками). При цьому драбина звільняться і її легко, переміщаючи по роликах, зняти з даху автомобіля. Укладання і кріплення драбини здійснюються в зворотному порядку. При накатуванні драбини на ролики її переміщення обмежують косинці на декоративних гратах. В них повинне упиратися верхнє коліно драбини.

На багатьох автоцистернах кріплення і знімання трьох-колінної драбини здійснюються механізмом, показаним на мал. 1.20,

варіант 2. В кронштейнах 12 Закріплена вісь 11. На її кінцях можуть повертатися стійки 1. На цих стійках укріплена вісь 2 І на ній встановлені ролики 3. Вони є направляючими для руху драбини при її знятті. Для зняття драбини слід звільнити стопор 8 І рукояткою 10 Відвести вісь «на себе». Стійкі 1, Повертаючись навкруги осі, звільнять з своїх захоплень ступінь драбини 4. При цьому вона переміститься на ролики 5. Рухаючи її по цих роликах, її легко знімають.

На деяких автоцистернах, наприклад на АЦ-40(130)63А, пожежних насосах АН-30(130)64А І АН-40(130) 127 і насосно-рукавному автомобілі НР-40(130) 127А встановлені рукавні котушки. Вони призначені для транспортування рукавів і механізації прокладки рукавних ліній.

Мал. 1.18. Розміщення пожежного устаткування в кузовах і кабінах

1- шоферський інструмент; 2;8 - рукави діаметром 77 мм; 3 - рукав льняної діаметром 51 мм;5-пожежна колонка;6-трехходове розгалуження РТ-80; 7-крюк для відкриття кришки гідранта;8.- всасуюча сітка СВ-125; 9 - рукавний зажым; 10 - водозбірник для пожежних насосів; 11- рукав діаметром 66 мм; 12- рукав прогумований діаметром 51 мм;13- рукав типу КШ; 14 - ствол РСЬК-50; 15 - свол РС-70;16 - головка ГП-70Х50; 17- Ключ для з'єднань всасуючоі лінії; 18 головка ГП-80X50; 19-Головки ГП-80Х70; 20 -кант льняний нормальний діаметром 12 мм, завдовжки 10 м; 21 - Насадка діаметром 25 мм; 22- насадка діаметром 32 мм

Мал. 1.19. Розміщення пожежного устаткування на криші

1-всмоктуючий рукав діаметром 125мм; 2- всмоктуючий рукав діаметром 75мм; 3-генератор ГВП-600;4-гидроелеватор Г-600;5-драбина-штурмовка;6-трехколінна драбина;7- драбина-палиця

90

Слідкую за тим, щоб військовослужбовці уважно слухали.

3

Заключна частина

Підводжу підсумки заняття.

Відповідаю на поставлені запитання.

Проводжу вибіркове опитування особового складу.

Виставляю оцінки.

Ставлю завдання на самостійну підготовку.

5