Сегодня: 23 | 04 | 2024

ПЛАН-КОНСПЕКТ Тема 4: Робота з пожежними драбинами

 

ПЛАН-КОНСПЕКТ Тема 4: Робота з пожежними драбинами

Для проведення заняття по пожежно – стройовій підготовці

 

Тема 4: Робота з пожежними драбинами

Заняття 3,4: Тактико-стройове. Комбінований підйом зі штурмовою драбиною по висувній. Способи спуску постраждалих по драбинах. Заходи безпеки.

Мета:

- отримання курсантами основних знань та практичних навичок в роботі з пожежними драбинами;

- навчити курсантів правильним і злагодженим діям при роботі з пожежно-технічним озброєнням;

- розвивати у курсантів рішучість, сміливість, кмітливість;

- виховувати у курсантів високі професійні, морально-вольові якості.

Метод проведення: Тактико-стройове.

Матеріальне забезпечення: Спеціальний одяг та спорядження пожежних (по кількості навчального взводу), пожежні драбини, рятувальна мотузка, пожежний автомобіль АЦ – 40 (131) 137.

Час: 100 хвилин.

Місце проведення: Навчально - тренувальний центр.

Література:

1. Пожежно-стройова підготовка. В. А. Бушмен. М.-83 р.

2. Сучасний пожежно-прикладний спорт. В. М. Ванечко

3. Настанова з пожежно-стройової підготовки. Львів-94 р.

4. Нормативи з пожежно-стройової підготовки. Київ-95 р.

5. Пожежно-прикладний спорт. Правила змагань. М-99 р.

6. Правила техніки безпеки в державній пожежній охороні. Київ-99 р.

7. Посібник по пожежно-стройовій підготовці. О. Є. Стоянович, Ч І П Б - 2000р.

П/п

Зміст

Час

(хв.)

Організаційно-методичні вказівки

1

2

3

4

1

І. ВСТУПНА ЧАСТИНА

1. Перевірка наявності військовослужбовців.

2. Доведення теми і мети заняття.

3. Перевірка екіпірування й підгонки спорядження.

4. Доведення вимог техніки безпеки при проведенні заняття.

5

2

ІІ. ОСНОВНА ЧАСТИНА

1. Зняття висувної драбини з автомобіля, перенесення її до учбової башти. Встановлення, підйом по драбині на поверхи учбової башти, спуск. Укладання драбини на автомобіль.

2. Робота зі стволом з висувної драбини. Заходи безпеки.

Комбінований підйом з драбиною-штурмівкою по висувній пожежній

Комбінований підйом з драбиною-штурмівкою по ВПД на пожежах застосовується для проведення рятувальних робіт і подавання вогнегасних засобів на четвертий поверх. Вправа відпрацьовується після вивчення прийомів роботи з драбиною-штурмовкою і висувною драбиною і закріплення карабіном. Заняття проводить начальник караулу.

ВПД і ДШ лежать на землі на відстані 30 м від навчальної башти.


Командир відділення повідомляє тему, вправу, мету заняття, звертає увагу пожежників на суворе дотримання Правил безпеки праці і перевіряє міцність пожежних поясів і карабінів (пожежники стоять у двох шеренгах обличчям один до одного, закріплюються карабіном за карабін, упираються ступнями один до одного, а руками – один одному в плечі, випрямляють руки, перевіряють міцність пожежного пояса і карабіна)

Мал. Перевірка пожежних поясів і карабінів.

Перевіряє страхувальний пристрій, мотузку і драбини-штурмівки, підвішуючи їх за кінець гака (пожежнику стати на перший щабель).

Інструктує і виставляє страхувальників:

- на землі для закріплення пожежника № 1 карабіном позаду за пожежний пояс і підтягує страхувальну мотузку;

- на третьому поверсі для утримання тятив третього коліна ВПД, після драбини-штурмівки;

- на четвертому поверсі для утримання гака драбини-штурмівки.

За командою: "На страховку – РУШ!" пожежники виконують команду.

Розраховує відділення на "перший, другий і третій" і пояснює, що за командою: "Перший розрахунок на вихідне положення кроком – РУШ!" пожежники № 1 і № 2 йдуть до ВПД, а пожежник № 3 йде до драбини-штурмівки.

За командою: "З драбиною-штурмівкою по висувній на четвертий поверх – РУШ!" пожежники № 1 і № 2 беруть (знімають з АЦ), переносять і встановлюють ВПД у ліву сторону вікна на третьому поверсі (валик зупину кріплять за восьмий щабель ВПД). Пожежник № 1 відстібає ремінець карабіна, страхувальник закріплює його карабіном позаду за пожежний пояс. Пожежник № 1 піднімається до рівня підвіконня другого поверху, а пожежник № 2 утримує ВПД.

Пожежник № 3 бере ДШ за 7-й і 9-й щаблі з боку гака і переносить її гаком угору, приставляє до башти гаком до себе і допомагає (страхує) установити ВПД. Пожежник № 1, піднявшись до рівня підвіконня другого поверху, обхоплює лівою рукою праву тятиву ВПД, опускає праву руку вниз для узяття ДШ, третій номер бере за тятиви ДШ на рівні грудей, притискає її до себе, робить крок вліво, повертається ліворуч і піднімає її вгору. Пожежник № 1 правою рукою бере ДШ під десятий щабель (мал. 21, а), кладе її на праве плече і піднімається нагору (мал. 21, б) на рівень підвіконня третього поверху, закріплюється карабіном за 2–3-й щабель ВПД, зверху, спускається на один щабель вниз, розвертається праворуч (лівим боком до ВПД), знімає ДШ із плеча, повертає її гаком над головою, перебираючи руками за тятиви, піднімає ДШ нагору і підвішує її гаком за підвіконня четвертого поверху (мал. 21, В), відкріплює карабін, правою ногою стає на перший щабель ДШ, правою рукою береться за 6-й, ліву ногу ставить на 3-й (1-й), лівою рукою береться за сьомий щабель і піднімається по ДШ на 4-й поверх на¬вчальної башти, відкріплює карабін і по внут¬рішніх сходах спуска¬ється на 3-й поверх для страховки.

Страхувальник з 3-го поверху піднімається на 4-й поверх. Страхувальник на 4-му поверсі закріплюється карабіном позаду за пожежний пояс і за командою:"3 драбиною-штурмівкою по висувній драбині вниз – РУШ!" сідає на підвіконня і спускається вниз, виконуючи дії, зворотні тим, що мали місце при підйомі на 4-й поверх. Ця вправа виконується також і зі зняттям драбин з пожежного автомобіля.

 

Мал. 21. Робота з драбиною - Штурмівкою:

А – передавання ДШ; б – Піднімання по ВПД з драбиною-штурмівкою;

В – підвішування ДШ на 4-й Поверх.

Рятування потерпілих по пожежних драбинах

Рятування потерпілих по стаціонарних, ручних пожежних драбинах виконується в тих випадках, коли потерпілий може сам спускатися по щаблях. При цьому драбина надійно встановлюється (підвішується), коліна драбин закріплюються, а два-три щаблі висувних пожежних драбин повинні бути вище від підвіконня або карниза даху. Потерпілий при спуску вниз страхується рятувальною мотузкою.

Перед виконанням вправи з рятування потерпілого необхідно перевірити рятувальну мотузку, міцність пожежних поясів і карабінів. Для цього відділення шикується у дві шеренги обличчям одна до одної, з'єднавши карабіни між собою, упираючись ступнями лівих ніг, а руками – у плечі один одному, починають тягти карабіни в протилежні сторони. Варто перевірити уміння пожежників в'язати подвійну рятувальну петлю, закріплювати рятувальну мотузку за карабін. Керівник заняття зобов'язаний перевірити правильність і міцність зав'язаної рятувальної петлі на "потерпілому", правильність положення мотузки на карабіні в пожежника.

Для рятування потерпілих з вікон, балконів, дахів із застосуванням драбин призначається розрахунок із двох пожежників і "потерпілого". Якщо "потерпілого" рятують по стаціонарних сходах, до основи її приставляється драбина-палиця. Відділення по ВПД піднімається на 3-й поверх. Розрахунок стоїть біля драбин.

За командою "Потерпілого з третього поверху по висувній драбині униз – РУШ!" – пожежник № 1 з рятувальною мотузкою в чохлі піднімається по ВПД на третій поверх, в'яже подвійну рятувальну петлю, надягає її на "потерпілого", страхує його (закріплює за карабін кінець мотузки, що йде від "потерпілого", бере її за спину, надягає рукавиці), пропонує потерпілому сісти (стати) на підвіконня обличчям до драбини, кладе мотузку на верхній щабель ВПД, лівою ногою спирається на підвіконня, просить "потерпілого" узятися руками за верхній щабель драбини, праву ногу поставити на щабель нижче підвіконня і дозволяє йому вийти на драбину і спускатися вниз.

Пожежник № 2 при підйомі пожежника № 1 нагору і при спуску "потерпілого" униз міцно утримує драбину на землі, знімає з нього рятувальну петлю і повідомляє пожежникові № 1: "Готово!", після чого останній піднімає мотузку. Аналогічно здійснюється рятування потерпілого по всіх драбинах.

Якщо треба установити висувні сходи, то це робить розрахунок із трьох пожежників. Дії пожежника № 1 ті ж, мотузка піднімається на третій поверх по внутрішніх сходах, а пожежники № 2 і № 3 встановлюють висувну драбину до вікна 3-го поверху.

РЯТУВАННЯ ПОСТРАЖДАЛОГО

Техніка безпеки

1. Скопати верхній шар запобіжної подушки.

2. Перед початком заняття упевнитись у цілісності карабіну, цілісності та міцності рятівної мотузки. Міцність перевіряється зависанням на закріпленій мотузці трьох чоловік на 2-3 секунди.

3. Спуск здійснювати у бойовому одязі, касці та рукавицях.

4. Здійснювати страхування.

5. Вправи виконувати по команді викладача.

80

3

ІІІ. ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА

1. Здавання спеціального одягу і спорядження в комору для зберігання озброєння.

2. Підведення підсумків, виставлення оцінок й доведення їх до військовослужбовців.

3. Поставлення завдання на самопідготовку.

10