Сегодня: 19 | 04 | 2024

ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ При обслуговуванні І ремонті будинків і споруджень

 

ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ При обслуговуванні І ремонті будинків і споруджень

1. Вимоги безпеки при протиранні стекол,

Стін і пилососних роботах

1.1. До робіт по протиранню стекол і стін, а також по виконанню пилососних робіт допускаються особи, що пройшли інструктаж з безпечних прийомів і методів роботи.

1.2. До роботи з електропилососом допускаються особи, навчені безпечним прийомам і методам роботи і що мають 1 кваліфікаційну групу по електробезпечності.

1.3. До початку робіт із протирання стекол, стін, інших конструкцій і устаткування повинний бути складений план її безпечного ведення.

1.4. Перед початком робіт із протирання стекол у рамах повинна бути перевірена міцність кріплення стекол і самих рам.

1.5. Місця провадження робіт повинні бути досить освітлені.

1.6. Протирання плафонів і іншої електричної арматури, підвішеної до стелі, повинна виконуватися при знятій напрузі і тільки з розсувних сходів-драбин або риштовання. Сходи-драбини повинні мати на тятивах гумові башмаки, а підмости - огородження. Робити ці роботи з приставних сходів, підтримуваних іншим робітником, забороняється.

1.7. Протирання зовнішньої площини остеклення, мийка і протирання стекол у глухих плетіннях скляних дахів, ліхтарів і фрамуг повинні провадитися з обов'язковим застосуванням запобіжного пояса і страхувальної мотузки, що повинні закріплюватися до міцних конструкцій будинку.

1.8. Складні і небезпечні роботи (поблизу від електромереж, механічного устаткування, на висоті більш 5 м и т. п.) повинні провадитися кваліфікованими робітниками під безпосереднім спостереженням виробника роботи.

1.9. Категорично забороняються розмови між особами, що працюють на висоті по протиранню стекол.

1.10. При роботі на світлових ліхтарях повинні дотримуватися наступні правила:

А) при роботі на ліхтарях з великим ухилом повинні застосовуватися драбини шириною не менше 0,5 м з нашитими зверху планками і прибитими знизу довгими (1,5 - 1 м) поперечними рейками, розсередоточенним навантаження на плетіння ліхтаря; у верхній частині драбина повинна мати гаки для захоплення за коника ліхтаря;

Б) протирання ліхтарів з металевих тяг механізму відкриття плетінь категорично забороняються;

В) протирання ліхтарів з даху без застосування запобіжних поясів і страху вальної мотузки забороняються.

1.11. Робота на висоті над виробничим устаткуванням, а також над електропроводами повинна провадитися з щільного настилу шириною не менше 60 см, обладнаного поруччям висотою 1 м і бортовою дошкою висотою 15 см.

1.12. Проведення протиральних робіт у приміщеннях, де є електропроводи або діюче електроустаткування, може провадитися тільки після відключення електроустановок і електромереж, або надійного укриття їх дерев'яними щитами і коробами і під спостереженням виконавця робіт (якому доручене керівництво цими роботами).

1.13. Очищення пилу зі стін, карнизів і стель необхідно виконувати з риштовання, підйом електропилососів на висоту повинно провадитися за допомогою міцної мотузки. Підніматися по сходам або драбині, тримаючи в руках пилосос, працювати пилососом з цих сход забороняється.

1.14. Підключення пилососів до мережі повинне провадитися за допомогою штепсельної розетки. Приєднання шнурів до перехідних запобіжних щитків як шляхом накиду, так і натиску до клем забороняється.

1.15. Шнур, що підводить струм до пилососа, повинний бути укладений у гумову трубку.

1.16. Ремонт пилососів, а також зняття з них фільтрів може провадитися тільки при відключеному від мережі електродвигуні.

2. Вимоги безпеки при очищенні дахів від снігу

2.1. До роботі з очищення дахів від снігу допускаються особи, що досягли 18-літнього віку, допущені до роботи на висоті, що одержали інструктаж з безпечних прийомів і методів роботи.

2.2. Допуск робітників на дах дозволяється після огляду керівником робіт крокв, решетування (опалубки), парапету і визначення їхньої справності, а при необхідності - місць і способів надійного закріплення страхувальних мотузок (капронових або прядив'яних).

2.3. При виконанні робіт на даху робітники повинні бути забезпечені випробуваними і перевіреними запобіжними поясами, страхувальними мотузками і нековзним взуттям.

2.4. Мотузка або трос повинні прикріплюватися до пояса тільки позаду. Довжина мотузки або троса повинна бути не більш довжини від місця її кріплення (коника) до карниза даху. Роботи на твердих дахах без нековзної (валяного або повстяного) взуття забороняються.

2.5. Працюючі на дахах з ухилом більш 20 градусів або на мокрих дахах (незалежно від ухилу) повинні бути постачені переносними драбинами (трапами) шириною не менше 30 см з нашитими планками. Драбини під час роботи варто надійно закріплювати за коника даху гаками.

2.6. Закріплювати страхувальні мотузки і сталеві троси за оголовки димарів забороняється, закріплення їх варто робити за міцні конструктивні елементи будинків.

2.7. Складати на даху штучні матеріали, інструменти і тару допускається лише за умови вживання заходів проти їхнього падіння по схилу або здування вітром.

2.8. При скиданні снігу з дахів повинні бути прийняті наступні запобіжні заходи:

А) тротуар, а в необхідних випадках і проїжджа частина на ширину можливого падіння сніги відгороджуються з трьох сторін інвентарними ґратами або щитами і мотузкою з червоними прапорцями, що підвішується на спеціальних стійках; ширина частини, що обгороджується, при висоті будинку до 20 м повинна бути не менше 6 м, при висоті 40 м - не менше 10 м. У разі потреби скидання снігу з дахів будинків висотою більш 40 м ширина частини, що обгороджується, повинна бути пропорційно збільшена;

Б) до огородження на тротуарі виставляється черговий у жовтогарячому жилеті, він повинний мати свисток для попередження пішоходів і сигналізації працюючих на даху;

В) усі дверні прорізи, що виходять убік схилу покрівлі, що очищається від снігу, защіпаються усередині сходових кліток, арок, воріт або виставляються чергові для попередження людей про небезпеку. У випадку неможливості закрити двері (вихід убік схилу покрівлі, що очищається, ) повинний бути зроблений навіс.

2.9. Забороняється скидати сніг на електричні, телефонні й інші проводи, антенні введення, відтягнення троллейних проводів, а також на дерева, чагарники, кіоски, автомашини що знаходяться внизу й ін.

2.10. Забороняється скидати з даху інструменти й інші предмети.

2.11. По закінченні робіт, а також під час перерви в роботі інструменти й інші предмети повинні бути прибрані з дахів.

2.12. Забороняється робити очищення дахів під час густого тумана, вітру, що перевищує 6 балів, сильного снігопаду.

2.13. Зчищати сніг з дахів дозволяється тільки в денний час. У разі потреби проведення цих робіт у вечірній або нічний час місце роботи і підходи до нього повинні бути добре освітлені.

2.14. Зняття крижаних бурульок із країв дахів і в ринв повинне провадитися тільки спеціальним пристосуванням (гачком). Звішуватися з дахів при виконанні цієї роботи забороняється.

2.15. При очищенні дахів забороняється стосуватися електропроводів, телевізійних антен, світлових реклам і інших установок, що можуть викликати поразку електричним струмом.

2.16. Очищення від снігу сталевої покрівлі по дерев'яних кроквах варто робити регулярно, не допускаючи утворення шаруючи снігу більш 30 см.

2.17. Очищення від снігу дахів усіх конструкцій варто робити тільки дерев'яними лопатами, починаючи від коника до карниза рівномірно, не допускаючи перевантаження від снігу окремих ділянок покрівлі. Забороняється починати очищення покрівлі від снігу з країв. Не допускається застосування металевого інструмента для сколювання льоду, що утворився на окремих ділянках даху (у настінному жолобі, у лотків перед ринвами, у самих лотках і ін.).

2.18. Із плоских сполучених дахів (рулонний і безрулонних) сніг цілком забирати не слід, на поверхнях таких дахів може залишитися шар снігу в 5 - 10 см.

2.19. Збирання великих полоїв з карнизних ділянок покрівель, що не мають спеціальних обігрівальних пристроїв, повинна провадитися за допомогою пару зі шланга й інших пристосувань з дотриманням запобіжних заходів проти опіків і падіння з даху.

2.20. Забороняється на без рулонній покрівлі робити очищення покрівельного килима від полою.

3. Вимоги безпеки при роботі в колодязях

Систем водопостачання і водовідведення

3.1. До роботи в колодязях систем водопостачання і водовідведення допускаються особи, що пройшли інструктаж з безпечних прийомів і методів роботи.

3.2. При направленні робітників на виконання робіт у колодязях, підземних комунікаціях відповідальні за провадження робіт керівники зобов'язані виписувати наряд-допуск із указівкою небезпек і мір захисту.

3.3. При технічному (глибокому) огляді і роботах, зв'язаних зі спуском робітника в колодязь, бригада повинна складатися не менше чим із трьох чоловік: один працює в колодязі, другий - на поверхні, третій спеціально спостерігає за роботою в колодязі й у разі потреби надає допомогу працюючий у колодязі. Забороняється відволікати на інші роботи робітника, що спостерігає, доти, поки працюючий у колодязі не вийде на поверхню.

3.4. Перед спуском у колодязь необхідно переконатися у відсутності його загазованості, для чого використовують газоаналізатори (індикатори газу) або лампу ЛБВК відповідно до інструкцій заводу-виготовлювача, а також у міцності скоб або сход за допомогою тичини.

3.5. Лампу ЛБВК запалюють на поверхні, удалині від відкритого колодязя. Забороняється запалювати лампу в колодязях. Незалежно від результатів перевірки робітникові забороняється спускатися в колодязь і працювати в ньому без запобіжного пояса і палаючої лампи ЛБВК.

3.6. При роботах у колодязях і інших підземних комунікаціях, де можуть скупчуватися вибухонебезпечні гази, дозволяється користуватися для освітлення акумуляторними ліхтарями напругою не вище 6 В. Курити і користуватися відкритим вогнем у цих місцях забороняється.

3.7. При виявленні газу в колодязі потрібно видалити його. Після видалення газу працювати в колодязі дозволяється з постійним нагнітанням повітря вентилятором. При цьому для контролю лампа ЛБВК повинна знаходитися в колодязі.

3.8. Для видалення газу варто застосовувати:

А) природне провітрювання шляхом відкривання кришки робочого колодязя і двох сусідніх (вище - і нижчележачих) оглядових колодязів;

Б) нагнітання повітря ручним вентилятором або повітродувками, установленими на спецмашинах;

В) заповнення водою з пожежного гідранта, що знаходиться у водопровідному колодязі, з наступною відкачкою.

3.9. Категорично забороняється видаляти газ випалюванням або подачею кисню з балона.

3.10. При неможливості повного видалення газу з колодязя, спуск робітника в колодязь дозволяється тільки в ізолюючому шланговому протигазі марки ПШ-1 або ПШ-2, шланг якого виведений на поверхню на 2 м убік від колодязя. Працювати в колодязі робітникові в масці з викидним шлангом дозволяється без перерви не більш 10 хв.

3.11. У бригади, що виконує роботи в колодязях, повинні бути наступні запобіжні і захисні пристосування:

А) індивідуальні запобіжні пояси на кожного члена бригади з лямками і мотузками, що пройшли попередні іспити, довжина мотузки повинна бути не менше чим на 2 м більше глибини колодязя;

Б) мотузка з карабіном;

В) сигнальний жилет, захисна каска;

Г) ізолюючий протигаз зі шлангом довжиною на 2 м більше глибини колодязя, але загальною довжиною не більш 12 м. Категорично забороняється заміняти ізолюючий протигаз фільтруючим;

Д) дві лампи ЛБВК;

Е) акумуляторний ліхтар напругою не вище 6 В.

Категорично забороняється заміняти акумуляторний ліхтар джерелом світла з відкритим вогнем;

Ж) ручний або механічний вентилятор;

З) огороджувальні переносні знаки встановленого зразка;

И) гаки і ломи для відкривання кришок колодязів;

К) тичина або складна лінійка для перевірки міцності скоб.

3.12. Кришки колодязів слід відкривати гаком або ломом. Забороняється відкривати кришки руками. Зняту кришку варто укладати від колодязя по напрямку руху транспорту.

3.13. При роботі в колодязях, розташованих на проїзній частині, ділянки робіт підлягають огородженню переносними попереджуючими дорожніми знаками, установлюваними назустріч рухові транспорту на відстані від 5 до 10 м від місця провадження робіт у залежності від місцевих умов.

4. Вимоги безпеки при ізоляційних

І покрівельних роботах

4.1. До ізоляційних і покрівельних робіт на дахах допускаються особи, що пройшли інструктаж з безпечних прийомів і методів роботи.

4.2. Відповідальний за виконання робіт (керівник) перед допуском на дах для устрою або ремонту покрівлі зобов'язаний переконатися в справності крокв і решетування (опалубки).

4.3. Працюючі на покрівлі повинні бути постачені запобіжними поясами, страхувальними мотузками і нековзним взуттям (повстяним або валяним). Працюючі на покрівлі, що має ухил більш 20 градусів або мокрій (незалежно від ухилу), або покритій інеєм (снігом), крім того, повинні забезпечуватися переносними драбинами шириною не менше 30 см з нашитими планками. Драбини під час роботи варто надійно закріпити гаками, наприклад (при двосхилому даху) за коника даху.

4.4. Перед початком робіт із устрою або ремонту покрівлі необхідно перевірити стан парапетного огородження й у випадку старості вжити заходів до його зміцнення.

4.5. Покриття оголовків димарів і установку парасолів вентиляційних шахт необхідно вести з горизонтальних настилів, що укладаються на решетування. Користуватися приставними сходами забороняється. При висоті оголовків димарів і вентиляційних шахт більш 1,5 м їхнє покриття виконується зі стійкого риштовання. Робітники в цьому випадку забезпечуються запобіжними поясами і страхувальними мотузками. Підмости на даху повинні бути надійно закріплені розчалочними тросами.

4.6. Складати на покрівлі штучні матеріали і при потребі закріплювати їх необхідно так, щоб можливість їхнього сповзання по схилі або здування вітром була виключена. Необхідно користуватися переносним запобіжним сітчастим екраном, установлюваним над карнизним звисом.

4.7. Забороняється знаходитися на покрівлі і вести які-небудь роботи при швидкості вітру вище 7,5 м/с (5 балів), під час густого тумана, ожеледі, грози, зливи і сильного снігопаду.

4.8. Виправлення крайок старих аркушів покрівельної сталі, їхньому обрізкові й іншим заготівельним операціям слід виконувати внизу або на горищі, а на покрівлю подавати підготовлені для укладання картини.

4.9. При перервах або закінченні робіт із пристрою покрівель усі залишки матеріалів, інструмент, інвентар і пристосування повинні бути прибрані з даху.

4.10. Щоб уникнути доступу людей у зону можливого падіння з покрівлі матеріалів, інструмента, тари і стікання мастики, фарби необхідно не ближче 3 м від стін будинку установити на землі огородження, а над місцями проходу людей улаштувати суцільні захисні настили у виді галерей, козирків і виставити чергового.

4.11. Переходи по схилах покрівлі, що має ухил більш 20 градусів, допускаються тільки в запобіжному поясі з прикріпленої до крокв страхувальною мотузкою.

4.12. Для подачі на решетування штучних покрівельних матеріалів, виготовлених раніше на горищному перекритті, необхідно користуватися інвентарними риштованнями.

4.13. Ґрунтовки, гарячі і холодні покрівельні мастики, що готуються централізовано на заводах або в майстернях, доставляються на об'єкт у готовому виді. Готування мастик безпосередньо на будівельному майданчику допускається у виді виключення при малих обсягах робіт.

4.14. Гарячі бітумні мастики варто готувати в спеціальних бітумоварочних казанах, що повинні бути обладнані мішалками і форсунками для подачі рідкого палива або газу або топками з колосниками для твердого палива (дров, вугілля, торфу).

4.15. Для готування гарячих бітумних мастик у казані спочатку завантажують бітум. Після розплавлювання і зневоднювання бітуму невеликими порціями додається антрацитова олія. Завантажується в казан наповнювач повинний бути сухим, подача його провадиться по жолобу.

4.16. Казани для варіння і розігріву ізоляційних покрівельних бітумних суміш щільно закриваються негорючими кришками і закріплюються. Заповнення казанів допускається не більше ніж на 3/4 їхньої ємності. При використанні, як виключення, відкритого бітумного казана останній повинний мати щільно закривається кришку на випадок загоряння бітуму. Рабочі - бітумоварщики повинні знаходитися з однієї його сторони, щоб при завантаженні і розмішуванні бітуму не обпекти один одного.

4.17. Місця варіння і розігріву мастики повинні бути вилучені від дерев'яних будівель і складів не менше чим на 50 м. Необхідно, щоб біля кожного варочного казана постійно знаходився комплект протипожежних засобів: пінні вогнегасники, сухий пісок у конічних цебрах або в шухляді з лопатами, вогнегасячі тканини (повстяні, азбестові). Бітумні суміші усередині приміщення варто підігрівати в електричних бачках; забороняється застосовувати нагрівальні прилади з відкритим вогнем.

4.18. Над бітумним казаном, установленим на відкритому повітрі, повинний бути улаштований негорючий навіс для захисту від влучення в казан атмосферної вологи.

4.19. Змішування бітуму з бензином провадиться на відстані не менше 50 м від місця розігріву бітуму. При цьому розігрітий бітум необхідно вливати в бензин (а не бензин у бітум). Температура бітуму в момент готування праймера не повинна перевищувати 70°С. Перемішування бензину з бітумом допускається тільки дерев'яною мішалкою й у захисних окулярах. Не дозволяється готувати праймер на етильованому бензині або бензолі.

4.20. Баки, бачки і бідони, у яких приготовлюється, транспортується і зберігається праймер або бензин, повинні щільно закриватися. Не допускається вигвинчувати пробки бочок і бідонів з-під праймера або бензину (навіть порожніх) за допомогою зубила і молотка. Вигвинчувати пробки потрібно безпечним ключем з кольорового металу.

4.21. Збереження заготовленого праймера, а також тари з-під праймера або бензину, допускається в приміщеннях, безпечних у пожежному відношенні і постачених гарною вентиляцією. Забороняється збереження бензину, праймера під житловими приміщеннями.

4.22. Робітники, зайняті на готуванні гарячої бітумної мастики і лаків, забезпечуються захисними окулярами, респіраторами, гумовими чоботями і захисним спецодягом.

4.23. Розігріта мастика доставляється в бачках, що мають форму усіченого конуса, що звужується догори, із щільно закритими кришками. Наповнення бачків допускається не більше ніж на 3/4 їхньої ємності. Для прийому бачків з розігрітою мастикою у виїмці (котловані, траншеї) або на похилій покрівлі влаштовується спеціальна площадка з горизонтальним, рівним і щільним, твердим настилом, а подаються бачки з настилу або містка, або за допомогою мотузки з блоком, вантажопідйомника, лебідки і т. п. Унизу (на землі) небезпечна зона відгороджується.

4.24. Для виконання покрівельних робіт на плоских дахах, що не мають постійних огороджень, необхідно встановлювати тимчасові переносні запобіжні сітчасті екрани висотою 1 м. Екрани кріплять до звису покрівлі струбцинами або іншими пристосуваннями.

4.25. Покриття карнизних звисів, парапетів, навішення і заміну водостічних лійок варто вести з лісів, підвісних колисок або пересувних вишок.

4.26 Гарячий бітум, пек або мастику., що потрапили на шкіру варто змивати теплою водою з милом, ланоліновою пастою. Після цього на обпалені ділянки шкіри необхідно покласти примочку з водного розчину марганцево-кислого калію і потім змазати їх вазеліном, ланоліном або спеціальною маззю від опіків.

4.27. При виконанні ізоляційних робіт із застосуванням праймера в приміщеннях повинна бути приточно-витяжна примусова вентиляція у вибухо - і пожежонебезпечному виконанні. Щоб уникнути доступу сторонніх осіб небезпечна зона відгороджується.

4.28. Забороняється залишати працюючий казан без догляду і зберігати легкозаймисті рідини біля казана. При опалюванні дровами забороняється для розведення вогню користуватися гасом.

4.29. При прогарі стінок казана і розкриття швів у них необхідно негайно припинити розігрів бітуму, вивантажити масу, очистити і відремонтувати казан.

4.30. Для розливу гарячої бітумної маси в бачки можна користуватися черпаком на довгій ручці. Надійність і міцність кріплення ручки до черпака необхідно перевіряти до початку роботи.

4.31. Забороняється підходити до розігрітої топки казана в одязі, залитім гасом, бензином, бітумним лаком і іншими легкозаймистими речовинами.

4.32. Місця робіт з гарячою бітумною масою, а також проходи і підходи до них повинні бути добре освітлені.

4.33. Робітники, зайняті на перенесенні і застосуванні розігрітого бітуму, повинні зав'язувати тасьмою рукава поверх рукавиць, а штани спецодягу - поверх чобіт.

4.34. Переносити бачки з розігрітою масою необхідно двома робітниками за допомогою металевого стрижня, що має посередині поглиблення для дужки бачка.

5. Вимоги безпеки при зміні ринв

5.1. До роботі зі зміни ринв допускаються особи, що пройшли інструктаж з безпечних прийомів і методів роботи.

5.2. Зміна ринв провадиться з інвентарних лісів, підвісних колисок і пересувних вишок. Застосовувати приставні сходи для виконання цих робіт забороняється.

5.3. Заготівки і матеріали для ринв повинні бути складені в межах настилу робочого місця. При роботах з підвісних колисок і самохідних вишок не можна подавати заготівки і матеріали через віконні прорізи і з покрівлі будинку.

5.4. При заміні ринв експлуатованих будинків повинні бути прийняті міри, що виключають відкривання віконних плетінь.

5.5. Підвісні колиски і робочі площадки пересувних вишок повинні знаходитися в положенні, що забезпечує виконання всіх операцій у межах робочого місця.

5.6. Деталі ринв кріпляться відповідно до технічних указівок на виробництво і приймання робіт. Забороняється залишати без остаточного закріплення деталі труб при короткочасних перервах і припиненні робіт.

5.7. Обтиснення кінців ланок ринв виконується в заготівельній майстерні.

5.8. Не допускається виконувати на фасадах будинків які-небудь ремонтно-будівельні роботи, знаходячись у віконних прорізах, на балконах і на виступаючих частинах (карнизах, поясах і т. д.).

5.9. Розібрані старі ринви по закінченні робіт слід забрати з проходів і проїздів.

5.10. Перед заміною ринв необхідно перевірити стан старої штукатурки, облицювання, ліпних і інших деталей. Якщо є небезпека обвалення, штукатурка що відшарувалася відбивається.

5.11. Усі працюючі з підвісних колисок і пересувних вишок повинні користуватися запобіжними поясами, що пристібаються до страхувального троса на блоці (колисці) або до поруччя огородження піднімальної площадки (вишки).

6. Вимоги безпеки при скляних роботах

6.1. До роботи з заскління допускаються особи, що пройшли інструктаж з безпечних прийомів і методів роботи.

6.2. Перевозити і переносити скло допускається тільки в шухлядах у вертикальному положенні. Перенесення окремих стекол навіть на невелику відстань безпосередньо руками без щільних рукавиць категорично забороняється.

6.3. Заскління або заміна розбитих стекол у вікнах вище першого поверху повинна провадитися в плетіннях, попередньо знятих з петель.

6.4. При масових скляних роботах на об'єкті для заготівки й обрізки стекол, а також для готування замазки повинне бути виділене спеціальне приміщення.

6.5. Під ноги скляра укладаються дерев'яні ґрати. На робочому місці його повинні бути шухляда для відходів скла, совок, щітка або кисть, захисні окуляри, шкіряні напальчники й інструмент (склоріз, лінійка, дерев'яний молоточок і ін.), а також аптечка з медикаментами. Відходи і бій скла повинні збиратися в шухляду і видалятися з місця роботи.

6.6. Важкі стекла великих розмірів повинні переноситися засобами механізації або декількома робітниками на ременях (у дві-чотири пари). При цьому варто йти в ногу, щоб не було розгойдування або коливання скла.

6.7. Для різання скла повинний бути обладнаний спеціальний верстат з направляючими планками, покритий лінолеумом, а в скляра на руках повинні бути надіті напальчники. Різати скло, навіть саме дрібне, на колінах або випадкових предметах, а також у висячому положенні забороняється.

6.8. При обламуванні товстих стекол у губки плоскогубців повинні закладатися ганчірки (гума, картон) щоб уникнути розтріскування скла.

6.9. Робота з ремонту засклених дахів і ліхтарів повинна провадитися з міцно укріплених сход, суцільного риштовання з поруччя або настилів по даху і плетінням. Для ходіння по схилі ліхтаря повинні використовуватися драбини, постачені у верхньому кінці металевими гаками для зачеплення за коника ліхтаря і що мають прибиті знизу поперечні планки для розосередження навантаження на плетіння. Під місцем, де ведуться роботи, повинна бути встановлений суцільний дощатий або брезентовий захист від падіння стекол.

6.10. Скидання осколків скла, старої замазки або інструментів униз забороняється.

6.11. Під час роботи на ліхтарях і на дахах склярам повинна видаватися м'яке нековзне валяне взуття, запобіжні пояси і страхувальні мотузки.

6.12. Користуватися приставними сходами для остекления віконних плетінь забороняється.

6.13. Установку засклених фрамуг зовнішніх плетінь необхідно вести в запобіжному поясі з кріпленням страхувальної мотузки до надійних елементів будинку.

6.14. При механічній або ручній обробці скла абразивним інструментом (зняття фасок, свердлення отворів, шліфування й ін.) склярі повинні користуватися захисними окулярами, респіраторами, шкіряними напальчниками.

7. Вимоги безпеки при вантажно-розвантажувальних роботах,

Переміщенні і складуванні матеріалів

7.1. До виконання вантажно-розвантажувальних робіт допускаються особи, що пройшли попередні і періодичний медичні огляди й інструктаж з безпечних прийомів і методів роботи.

7.2. До управління підйомно-транспортним устаткуванням допускаються особи віком від 18 років, навчені безпечним методам праці і що мають посвідчення на право управління зазначеним устаткуванням.

7.3. Керівник вантажно-розвантажувальних робіт повинний особисто перевірити стан транспортних засобів і вантажів, що знаходяться в них, вибрати безпечний метод провадження робіт.

7.4. Вантажно-розвантажувальні роботи повинні бути забезпечені спеціальним інвентарем і інструментами, що відповідають вимогам безпеки. Відповідальність за справний стан інвентарю й інструментів несе керівник робіт.

7.5. Механізований спосіб вантажно-розвантажувальних робіт за допомогою кранів, навантажувачів і засобів малої механізації необхідно застосовувати для вантажів масою більш 50 кг, а також при підйомі вантажів на висоту 3 м.

7.6. Допускати підлітків до перенесення вантажів тільки за умови, якщо ці операції зв'язані з виконанням ними основної роботи зі спеціальності і займають не більш 1/3 усього робочого часу.

7.7. Гранична норма перенесення вантажів вручну при рівній і горизонтальній поверхні на одну людину не повинна перевищувати, кг:

А) для підлітків жіновий статі від 16 до 18 років - 10;

Б) для підлітків чоловічої статі від 16 до 18 років - 16;

В) для жінок старше 18 років - 15;

Г) для чоловіків старше 18 років - 50.

7.8. Місця проведення вантажно-розвантажувальних робіт повинні мати достатнє освітлення (природне і штучне). Освітленість повинна бути рівномірна без сліпучої дії світильників на працюючих. Типи освітлювальних приладів для критих складів варто вибирати в залежності від умов середовища і характеру вантажів, що переробляються.

7.9. Не допускається робота на вантажопідйомному крані, якщо швидкість вітру перевищує припустиму величину, зазначену в паспорті крана.

7.10. Не допускається перебування людей і пересування транспортних засобів у зоні можливого падіння вантажів при навантаженні і розвантаженні з рухомого складу, а також при переміщенні вантажів підйомно-транспортним устаткуванням.

7.11. Перед підйомом і переміщенням вантажів повинні бути перевірені стійкість вантажів і правильність їхнього стропування.

7.12. Способи укладання вантажів повинні забезпечувати:

А) стійкість штабелів, пакетів і вантажів, що знаходяться в них;

Б) механізовану заборку штабелі і підйом вантажу начіпними захопленнями підйомно-транспортного устаткування;

В) безпека працюючих на штабелі або біля нього;

Г) можливість застосування і нормального функціонування засобів захисту працюючої і пожежної техніки;

Д) циркуляцію повітряних потоків при природній або штучній вентиляції закритих складів;

Е) дотримання вимог до охоронних зон ліній електропередач, вузлам інженерних комунікацій і енергопостачання.

7.13. При навантаженні і розвантаженні тарно-штучних вантажів варто застосовувати їхнє пакетування з використанням піддонів, контейнерів і інших пакетообразуючих засобів. У пакетах вантажі повинні бути скріплені.

7.14. Лісоматеріали необхідно вантажити в транспортні засоби в пакетах з урахуванням можливого збільшення щільності вантажу, що піднімається, за рахунок зміни вологості деревини.

7.15. На місцях навантаження і вивантаження лісоматеріалів повинні бути передбачені пристосування, що виключають розвал лісоматеріалів.

7.16. Навантаження і выгрузку сипучих вантажів варто робити механізованим способом, що виключає забруднення повітря робочої зони. При узятті сипучих вантажів зі штабеля не слід допускати утворення підкопу щоб уникнути обвалення.

7.17. При навантаженні, вивантаженні і переміщенні великовагових вантажів необхідно дотримувати наступні умови:

А) при м'якому ґрунті і нерівній поверхні на шляху переміщення вантажу повинні укладатися дошки, бруси або шпали;

Б) для ковзанок уживати міцні рівні матеріали (підтоварник, труби й ін.) достатньої довжини, кінці їхні не повинні виступати з-під переміщуваного вантажу більш ніж на 30 - 40 см;

В) для підведення ковзанок під вантаж варто користуватися ломами або рейковими домкратами;

Г) при переміщенні вантажу по похилій площині вниз необхідно застосовувати затримуючі пристосування, щоб вантаж не котився під дією власної ваги;

Д) під час пересування вантажу варто остерігатися виштовхнутих з-під вантажу ковзанок (при випадковому його зриві), забороняється брати ковзанки для перекладання його вперед раніш, ніж він цілком звільнитися з-під вантажу;

Е) ковзанки варто укладати правильно і під час пересування вантажу стежити, щоб вони не поверталися під кутом по відношенню напрямку руху вантажу. Забороняється направляти ковзанку ногами, направляти його ломом або кувалдою.

7.18. Щоб уникнути забитих місць або поранень переміщення колод руками при розвантаженні і перевантаженні забороняється. Переміщати їх можна тільки з застосуванням ломів і багрів.

7.19. Перенесення матеріалів на носилках по горизонтальному шляху допускаються лише у виняткових випадках на відстань не вище 50 м, а по сходах і драбинах забороняється.

7.20. При перенесенні шухляд і тому подібних предметів, що мають плоску підставу, що за своєю формою не дає можливості легко підняти їх за верхні частини, необхідно ці предмети підняти ломом, підкласти підкладку і тільки після цього підняти руками.

7.21. Перекочувати вантажі круглої форми (бочки, барабани й ін.) по горизонтальній поверхні необхідно так, щоб робітник знаходився позад предмета, що перекочується. Тягти вантаж на собі забороняється. Не допускається, щоб бочки котилися швидше кроку робітника. Похилі площини або слеги, по яких спускається вантаж, повинні бути досить міцними і мати пристосування, що охороняють від ковзання і розкочування його. Забороняється знаходитися кому-небудь перед вантажем, що скачується по похилій площині.

7.22. Сулії з кислотами й іншими їдкими речовинами допускається переносити вручну тільки вдвох і у відповідному спецодязі на відстань не понад 20 м за умови, щоб вони були надійно заткнуті пробками, щільно поміщені в кошики або шухляди з міцними і справними ручками і днищами. Забороняється носити сулії з кислотами і їдкими речовинами на собі, а також піднімати їх за горловину.

7.23. Ручне перенесення балок, колод, рейок і т. п. повинне провадитися за допомогою кліщів, а кантування будівельних матеріалів і деталей - за допомогою спеціальних пристосувань. Шлях переміщення вантажів попередньо повинний бути оглянутий і вирівняний. Підйом цих матеріалів по вертикалі вручну не допускається і повинний бути механізований.

7.24. Балони зі стиснутими або зрідженими газами переміщаються на двоколісних візках, у стиснутих умовах - вручну двома робітниками на спеціальних носилках з вигнутими ручками при підйомі балона не більше ніж на 0,5 м від рівня землі. Конструкція візків і носилок повинна передбачати пристрій, що фіксує положення балона і попереджає його падіння. Вентилі балонів повинні бути закриті запобіжними ковпаками.

7.25. Для переміщення на короткі відстані важких компактних вантажів (виробів і матеріалів) необхідно застосовувати спеціальні такелажні пристосування (важелі, ваги, ковзанки і т. д.).

7.26. Пересування робітників з вантажем по покрівлі будинків, що має ухил більш 15 градусів, забороняється.

7.27. Переходи робітників з вантажем по захисних козирках, карнизам і обрізах зовнішніх стін, вільно лежачим балкам, накатам і підшивкам дерев'яних перекриттів, решетуванню будинків що розбирається забороняється.

7.28. Проходи робітників з вантажем у виїмок (ям, котлованів, траншів) допускаються на відстані не ближче 1 м від брівки укосу з урахуванням величини призми обвалення.

7.29. Перекидання вручну "по ланцюжку" дрібноштучних вантажів (цегли, каменю й ін.) забороняються.

7.30. Перенесення бувших у вживанні пиломатеріалів повинне провадитися після очищення їх від цвяхів і інших металевих кріпильних засобів

Розробив __________________ ________________________
(особистий підпис) (прізвище, ініціали)

УЗГОДЖЕНО:

Керівник (спеціаліст)
Служби охорони праці
Підприємства __________________ ________________________
(особистий підпис) (прізвище, ініціали)

Юрисконсульт __________________ ________________________
(особистий підпис) (прізвище, ініціали)