Сегодня: 20 | 04 | 2024

Правила пожежної безпеки у збройних силах України 2004 р. (частина 2)

8.3.18. Розміщення крісел у залах для глядачів, з урахуванням кількості місць у ряді, відстані між рядами та спинками сидінь тощо, повинно здійснюватися відповідно до чинних будівельних норм для видовищних установ і забезпечувати можливість швидкого і безпечного виходу людей з будинку.

8.3.19. Кількість установлених місць у ряді залу для глядачів повинна бути :

А) у будинках І –ІІІ ступеня вогнестійкості:

В разі односторонньої евакуації - не більше ніж 30;

В разі двосторонньої евакуації - не більше ніж 60.

Б) у будинках IV – V ступеня вогнестійкості:

В разі односторонній евакуації - не більше ніж 15;

В разі двосторонній евакуації - не більше ніж 30.

8.3.20. Стільці в залі для глядачів повинні бути з'єднані в рядах між собою і міцно прикріплені до підлоги.

8.3.21. У залах для глядачів із кількістю місць не більше ніж 200, де проводяться танцювальні вечори та інші подібні заходи, кріплення стільців до підлоги не обов'язкове за умови з'єднання їх у рядах між собою.

8.3.22. У будинках офіцерів місткістю 800 місць та більше будівельний портал з боку сцени повинен бути обладнаний протипожежною завісою, що перекриває портал зверху і з кожної бокової сторони не менше ніж на 0,25 м.

Межа вогнестійкості стіни будівельного порталу, обладнаного протипожежною завісою, повинна бути не менша ніж 2,5 години.

8.3.23. У залах для глядачів забороняється:

Затемнювати вікна за допомогою віконниць (для затемнення вікон можуть застосовуватися штори з щільної тканини);

Вставляти у вікна ґрати чи металеві сітки;

Улаштовувати фальшиві двері;

Зберігати бензин, гас та інші ЛЗР та ГР.

8.3.24. На сцені (естраді) під час спектаклю може знаходитися одночасно не більша кількість декорацій і предметів бутафорії, ніж потрібно для однієї поточної вистави.

Решта декорацій і предметів бутафорії має зберігатися у спеціальних складських приміщеннях за межами будівлі установи.

Після закінчення спектаклю всі декорації й бутафорія повинні бути розібрані та прибрані зі сцени, а театральні костюми з артистичних убиралень здані до костюмерних складів.

8.3.25. Зберігання декорацій, предметів бутафорії та іншого майна та обладнання в трюмах, на колосниках і робочих майданчиках забороняється; ці приміщення і споруди повинні бути завжди вільні і утримуватися в чистоті.

8.3.26. У приміщеннях костюмерних між вішалками слід передбачити вільні проходи. Центральний прохід повинен бути не менше ніж 1,2 м завширшки.

У приміщеннях (будівлях) для зберігання декорацій проходи слід залишати не менше ніж 1,5 м завширшки, а для зберігання декорацій влаштовувати спеціальні відсіки.

8.3.27. У підсобних приміщеннях сцени (естради) забороняється:

Зберігати порох і піротехнічні засоби в кількості, що перевищує необхідну для вистав (заходів) поточного дня (збереження допустимої кількості порохів і піротехнічних засобів дозволяється тільки в закритому на замок металевому ящику, в безпечному місці);

Застосовувати для будь-яких цілей легкозаймисті та горючі рідини;

Користуватися гасницями, а також застосовувати для освітлення свічки, гасові лампи й інші освітлювальні прилади з відкритим полум'ям.

8.3.28. Демонстрування кінофільмів у будинках офіцерів і клубах дозволяється здійснювати тільки з кіноапаратної, що складається із проекційної, перемотувальної і тамбура, відокремленої від інших приміщень протипожежними перегородками (стінами) й перекриттями з межею вогнестійкості не меншою ніж 0,75 год.

Приміщення кіноапаратної, вбудовані та прибудовані до будинку, повинні бути виконані з негорючих матеріалів.

Кінопроектори з лампами розжарювання дозволяється встановлювати в приміщенні кіноапаратної із дерева, з обов’язковим захистом мокрою штукатуркою зсередини.

8.3.29. Проекційні та оглядові вікна у кінопроекційній необхідно захищати заслінками або шторками з межею вогнестійкості не меншою ніж 0,25 год., які обладнані пристроєм для механічного скидання.

8.3.30. Вихід з кіноапаратної повинен бути назовні або на сходову клітку, що має вихід назовні. Допускається влаштовувати вихід з приміщення кіноапаратної до фойє чи вестибюля будинку офіцерів (клубу) через приміщення, не пов'язане з перебуванням глядачів. Двері кінопроекційного комплексу мають відчинятися в напрямку виходу назовні.

8.3.31. У приміщеннях киноапаратної підлога повинна бути виконана з негорючих чи важкогорючих матеріалів і не повинна сприяти утворенню пилу.

Для кіноапаратних, обладнаних кінопроекторами з лампами розжарювання, у проекційних допускається дерев'яна, щільно пригнана підлога.

8.3.32. Двері кіноапаратних повинні бути розміром не менше ніж
0,85´2 метри, улаштовуватися з урахуванням розміщення технологічного устатковання і відкриватися в напрямку виходу назовні. В усіх приміщеннях киноапаратної дозволяється улаштовувати дерев'яні двері без захисту їх від загоряння.

8.3.33. У кіноапаратних будинків офіцерів і клубів дозволяється зберігати не більш ніж дві програми кінофільмів (але не більше ніж сорок частин (рулонів) кіноплівки), покладеної в негорючі фільмостати чи фільмоноски.

У разі проведення в будинку офіцерів (клубі) тематичних вечорів, кінофестивалів і т. п., як виняток, дозволяється містити в фільмостатах чи в ящиках типу «ЯУФ», «ФТ» до чотирьох кінопрограм.

8.3.34. Зберігання в приміщеннях кіноапаратної сторонніх речей і предметів забороняється. Обтиральний матеріал після використання необхідно зберігати в металевих ящиках, які щільно закриваються. Обрізки та обривки кіноплівки необхідно збирати в окремий металевий ящик з кришкою. Ящики очищують щодня по закінченні сеансу.

8.3.35. Забороняється допуск у приміщення кіноапаратної сторонніх осіб.

8.3.36. У приміщеннях кіноапаратної дозволяється вивішувати під склом тільки схеми монтажу кіноустановки з нумерацією всіх електричних ліній, графіки оглядів і ремонту устатковання, плакати й інструкції про техніку безпеки і пожежну безпеку.

8.3.37. У кіноапаратній повинно бути встановлене самостійне керування (вмикання і вимикання) групою чергового освітлення зали для глядачів.

8.3.38. В експозиційній частині музеїв, виставок маршрут руху відвідувачів повинен забезпечувати огляд усіх експозиційних залів без утворення зустрічних потоків та потоків, що перетинаються.

8.3.39. Проходи між вітринами та щитами в експозиційній частині музеїв, виставок, картинних галерей та пам'яток культури повинні бути не менше ніж 2 м завширшки, а головний прохід - не менше ніж 3 м.

8.3.40. Приміщення бібліотек, як правило, розміщують на 1-2 поверхах. Стелажі в бібліотеках повинні бути металевими. Вони розставляються так, щоб центральний прохід був завширшки не менше ніж 1,2 м, а прохід між торцями стелажів та стіною - не менше ніж 0,45 м завширшки.

8.3.41. Захаращувати книжками проходи між стелажами в бібліотеках та книгосховищах, а також складати книжки на підвіконнях та батареях центрального водяного опалення не дозволяється.

8.3.42. Місткість читального залу визначається з розрахунку 2,4 м2 площі на одне місце для читача.

8.3.43. Максимально допустиме завантаження приміщення фонду закритого зберігання визначають з розрахунку 2,5 м2 площі на 1 тисячу одиниць зберігання, а фонду відкритого зберігання — 4,5 м2 площі на 1 тисячу одиниць зберігання.

8.4. Військові їдальні, підприємства військової торгівлі

8.4.1. У їдальнях, кафе, підприємствах військової торгівлі планування приміщень, шляхів евакуації та їх утримання повинні гарантувати можливість здійснення швидкої евакуації особового складу у випадку виникнення пожежі чи іншої аварійної ситуації.

8.4.2. Закриття на замок дверей евакуаційних виходів під час перебування в їдальні та на підприємствах військової торгівлі особового складу забороняється. Допускається застосування внутрішніх засувок, що легко відчиняються.

8.4.3. Столи в обідніх залах, а також технологічне обладнання у їдальнях, кафе, підприємствах військової торгівлі розміщують так, щоб вони не перешкоджали вільній евакуації особового складу у випадку пожежі. Не допускається в обідніх залах установлювати в проходах столи, стільці й інші меблі, що перешкоджають руху.

У робочий час завантаження товарів та вивантаження тари має здійснюватися шляхами, не зв'язаними з евакуаційними виходами для покупців з торгових залів.

8.4.4. В обідніх залах їдалень і кафе повинні постійно утримуватися вільними основний прохід завширшки не менше ніж 1,35 м, що веде до евакуаційних виходів, а також проходи до окремих посадкових місць.

Ширина проходів між прилавками і обладнанням за прилавком у крамницях має бути не менше ніж 0,9 м.

8.4.5. Місткість обідніх залів повинна визначатися з розрахунку 1,4 м2 на одне посадочне місце, торговельних залів – 1,35 м2 на одного відвідувача крамниці. Не дозволяється переповнення залів.

8.4.6. Будинки їдалень і підприємств військової торгівлі повинні бути обладнані системами оповіщення людей про пожежу (звукові, світлові, комбіновані).