Сегодня: 19 | 04 | 2024

Правила пожежної безпеки у збройних силах України 2004 р. (частина 3)

 

9.6. Склади вугілля

9.6.1. Майданчики для зберігання вугілля необхідно очищати від рослинного шару, будівельного сміття та інших горючих матеріалів, вирівнювати й утрамбовувати. Вони не повинні заливатися паводковими та ґрунтовими водами.

9.6.2. Паливо, що надходить на склад для тривалого зберігання, має укладатися у штабелі в міру вивантаження його з вагонів (у можливо короткі терміни).

9.6.3. Вугілля різних марок повинно зберігатися в окремих штабелях. Кожний штабель вугілля повинен мати табличку, на якій вказується марка і дата його надходження на склад.

9.6.4. Під час укладання вугілля та його зберігання необхідно ретельно стежити за тим, щоб до штабелів не потрапляли деревина, тканини, папір, сіно та інші горючі відходи.

9.6.5. На складі повинен бути забезпечений систематичний контроль за температурою у штабелях вугілля шляхом установлення в укосах контрольних залізних труб та термометрів.

У разі підвищення температури вище +60 0С, необхідно здійснювати ущільнення штабеля в місцях підвищення температури, вибирання вугілля, що розігрілося, або застосовувати інші безпечні методи для зниження температури.

Штабелі, в яких відзначається підвищення температури, слід витрачати в першу чергу.

9.6.6. Гасіння або охолодження вугілля водою безпосередньо у штабелях не дозволяється. Вугілля, що загорілося, слід гасити водою лише після вибирання із штабеля.

9.6.7. На складі повинен бути передбачений спеціальний майданчик для гасіння палива, що самозагорілося, та його остигання після видалення із штабеля.

9.6.8. За ліквідованими осередками горіння на штабелях вугілля має вестись постійний контроль протягом тижня.

9.6.9. Для виконання регламентних робіт із штабелями, а також проїзду механізмів та пожежних машин відстань від підошви штабелів до обгороджувального паркану та фундаменту підкранових шляхів повинна бути не менше ніж 3 м, а до зовнішнього краю головки рейки або брівки автошляху - не менше ніж 2 м.

9.6.10. Приміщення для зберігання вугілля, влаштовані у підвальному чи першому поверсі виробничих будівель, повинні бути виділені протипожежними перешкодами.

При цьому має бути забезпечене природне провітрювання всього простору над поверхнею складеного вугілля.

9.6.11. Під час укладання вугільних штабелів у механізованих котельних висота штабелів не повинна перевищувати 4 м, а в немеханізованих - 2,5 м.

9.6.12. Не дозволяється:

Укладати вугілля на ґрунті, що містить органічні речовини, колчедани;

Розміщувати під штабелями водостічні канали, дренажні пристрої, джерела тепла (паропроводи, трубопроводи гарячої води, канали нагрітого повітря тощо), окремі труби й кабелі, а також теплофікаційні, кабельні та інші тунелі;

Зберігати вивантажене паливо в безформених купах та навалом більше 2 діб;

Видобувати із штабеля осередки палива, що самозапалилося, під час сильного вітру (більше 5 м/с);

Знов укладати в штабелі вугілля, що самозапалилося (воно підлягає відвантаженню й витрачанню);

Складувати вугілля свіжого видобутку на старі відвали вугілля, котрі пролежали понад один місяць;

Транспортувати вугілля, що горить, транспортними стрічками та відвантажувати його в залізничний транспорт;

Приймати на склади вугілля з явно вираженими осередками самозаймання.

9.7. Склади лісопиломатеріалів

9.7.1. Склади лісоматеріалів місткістю понад 10 тис. м3 повинні відповідати вимогам норм проектування складів лісових матеріалів.

9.7.2. На складах лісоматеріалів місткістю до 10 тис. м3 повинні бути опрацьовані й погоджені з органами пожежної охорони плани розміщення штабелів із зазначенням відстаней до сусідніх об'єктів, протипожежних розривів та проїздів всередині складів, граничного об'єму матеріалів, що зберігаються.

9.7.3. Лісоматеріали повинні зберігатися у штабелях, а дрова можуть зберігатися як у штабелях, так і в купах.

9.7.4. Під час зберігання пиломатеріалів на відкритих майданчиках підприємств висота їх штабелів не повинна перевищувати 8 м, а штабелів круглого лісу - 3 м. Ширина та довжина штабеля пиломатеріалів визначається довжиною дошки (бруска). Кількість штабелів у групі не повинна бути більше ніж 12. Відстань між штабелями у групі - 2 м, між групами - 25 м. Ширина штабеля круглого лісу не повинна перевищувати довжину колоди, а довжина штабеля - 100 м.

9.7.5. На одній дільниці для зберігання дров дозволяється розміщати їх не більше ніж 1,5 тис. м3, з відстанню між дільницями не менше ніж 6 м.

9.7.6. Відстань від штабелів, навісів та закритих складів лісопиломатеріалів до пожежних гідрантів повинна бути не менше ніж 8 м.

9.7.7. Перед формуванням штабелів підштабельні місця мають бути очищені до ґрунту від трав'яного покриву, горючого сміття та відходів. У разі значного нашарування відходів основу під штабелем необхідно покривати шаром піску, землі або гравію завтовшки не менше ніж 0,15 м.

9.7.8. На кожний склад повинен бути розроблений план організації гасіння пожежі з визначенням заходів щодо розбирання штабелів, куп трісок тощо, а також з урахуванням залучення особового складу та техніки. План щорічно перед початком весняно-літнього пожежонебезпечного періоду повинен практично відпрацьовуватися з усім особовим складом із залученням відповідних підрозділів пожежної охорони.