Сегодня: 24 | 04 | 2024

Правила пожежної безпеки у збройних силах України 2004 р. (частина 3)

16.2.23. Робота, пов'язана з монтажем конструкцій з утеплювачем із матеріалів груп горючості Г3, Г4 або із застосуванням утеплювачів з цих матеріалів, має вестися за наряд-допуском, який видається виконавцю робіт особою, відповідальною за протипожежний стан будівництва.

16.2.24. Укладання утеплювача з матеріалів груп горючості Г3, Г4 та влаштування гідроізоляційного килима з таких матеріалів на покритті, укладання захисного гравійного шару слід проводити ділянками площею не більше ніж 500 м2, а в разі використання утеплювача та влаштування гідроізоляційного килима з матеріалів груп горючості Г1, Г2 – ділянками площею не більше ніж 1000 м2. На місцях виконання робіт кількість утеплювачів та покрівельних рулонних матеріалів не повинна перевищувати змінної потреби. Утеплювач потрібно зберігати поза межами будинків, які споруджують, в окремо розташованій споруді або на спеціальному майданчику на відстані не меншій ніж 18 м від будівель (споруд), що будуються, та тимчасових будівель (споруд).

16.2.25. У разі пошкодження металевих обшивок панелей з горючими (важкогорючими утеплювачами слід уживати негайних заходів щодо їх ремонту та відновлення за допомогою металевих з'єднань (болтових, гвинтових тощо).

16.2.26. До початку монтажу плит перекриття з полімерними утеплювачами, укладання полімерних утеплювачів на покриття, виконання робіт з улаштуванням покрівель необхідно передбачити згідно з проектом виходи на покриття будівель, а також їх обгородження. Для повідомлення про пожежу біля виходів на покриття слід встановити телефони або інші види зв'язку.

16.2.27. У разі виконання покрівельних робіт з площею покриття 1 тис. м2 та більше, із застосуванням горючого (важкогорючого) утеплювача на покрівлі з метою пожежогасіння, слід передбачити влаштування тимчасового протипожежного водогону.

Під час робіт, пов'язаних із застосуванням гідро-пароізоляції на покрівлі, монтуванням панелей з горючими (важкогорючими утеплювачами, забороняється проводити електрозварювальні й інші вогневі роботи.

Проведення робіт, пов'язаних із застосуванням відкритого вогню, слід проводити до початку застосування горючих (важкогорючих) матеріалів.

Використання агрегатів для наплавлення рулонних матеріалів з потовщеним шаром дозволяється в разі влаштування покрівель на залізобетонних плитах і покриттях із застосуванням негорючого утеплювача.

16.2.28. Для штучного прогрівання бетону дозволяється застосовувати пару, гарячу воду, гаряче повітря й електрообігрівання з дотриманням таких умов:

Для теплоізоляції бетону слід застосовувати негорючі (важкогорючі) матеріали, а також зволожену або оброблену вапняковим розчином тирсу;

Для улаштування тепляків застосовувати негорючі (важкогорючі) матеріали;

Роботи з електрообігрівання ділянки, що прогрівається, повинні бути під постійним наглядом електриків.

16.2.29. У будівлях з металевих конструкцій з полімерними утеплювачами на період виконання будівельних робіт дозволяється застосовувати лише системи повітряного або водяного опалення з розміщенням топкових приміщень поза межами будівель на відстані не менше ніж 18 м або за протипожежною стіною. Відстань від трубопроводів з теплоносієм до конструкцій будинку повинна бути не менша ніж 0,1 м.

16.2.30. У тимчасових побутових та адміністративних спорудах, де неможливе влаштування центрального опалення, дозволяється встановлювати пічне опалення, яке відповідає вимогам будівельних норм та цих Правил.

16.2.31. Пересувні та стаціонарні установки інфрачервоного випромінювання слід обладнувати автоблокуванням, що припиняє подавання газу в разі згаснення пальника.

16.2.32. Пересувні установки з пальниками інфрачервоного випромінювання, що встановлені на підлозі, повинні мати стійку підставку. Балон з газом повинен бути на відстані не менше ніж 1,5 м від установки та інших опалювальних приладів, а від електролічильника, вимикачів та інших електроприладів - не менше ніж 1 м. Відстань від пальників до конструкцій з горючих матеріалів повинна бути не менша ніж 1 м, з важкогорючих - 0,7 м, з негорючих - 0,5 м.

16.2.33. Черговий працівник, який займається експлуатацією пересувних установок, повинен стежити за їх справним станом і реєструвати в журналі розміщення установок на поверхах.

16.2.34. У місцях, де працюють установки з газовими пальниками інфрачервоного випромінювання, забороняється зберігання горючих і важкогорючих речовин та матеріалів, проведення інших видів робіт.

16.2.35. Під час експлуатації пальників інфрачервоного випромінювання забороняється:

Використовувати установку в приміщеннях без природного провітрювання або штучної вентиляції з відповідною кратністю повітрообміну, а також у підвальних і цокольних поверхах;

Застосовувати пальники з пошкодженою керамікою, а також з видимими язиками полум'я;

Користуватися установкою в разі появи в приміщенні запаху газу;

Направляти теплові промені пальників безпосередньо в бік горючих матеріалів, балонів з газом, газопроводів, електропроводок тощо;

Користуватися газовими установками одночасно з установками на твердому паливі;

Зберігати в приміщеннях, де проводиться сушіння, а також поблизу установки, що працює, запасні балони;

Користуватися відкритим вогнем поблизу балонів з газами.

16.2.36. Під час монтажу й експлуатації установок, що працюють на газовому паливі, слід дотримуватись таких правил:

Пальники, що встановлені в тепловироблювальних установках, повинні мати заводський паспорт, працювати стало, без відриву полум'я та "проскакування" його в середину пальника;

Вентиляція приміщення з тепловироблювальними установками повинна забезпечувати триразовий повітрообмін.

16.2.37. Повітронагрівальні установки, що працюють на рідкому та газоподібному паливі, слід розміщати на відстані не ближче ніж 5 м від будинку, що споруджується.

Резервуар для палива повинен мати місткість не більшу ніж 200 л і бути розташованим на відстані не менше ніж 10 м від повітронагрівача та 15 м - від будинку, що споруджується.