Сегодня: 20 | 04 | 2024

Збірник інструкції з охороні праці у війсково-морських силах збройних сил України (частина 1)

 

1.18. Кавоварка, кавомолка, апарат для варки сосисок повинні бути заземлені. Заземлення необхідно періодично перевіряти.

1.19. Кавомолка повинна знаходитись у стійкому положенні. Гвинти, що скріплюють жорнова і диск, повинні бути щільно затягнені.

1.20. Кип’ятильник встановлюється на рівних і міцних підставках.

1.21. Автоматика кип’ятильника повинна забезпечувати:

1.21.1. неможливість вмикання електронагрівачів при відсутності води в живильній коробці і кип’ятильній посудині чи рівні її нижче допустимої межі;

1.21.2. вмикання електронагрівачів при пониженні рівня води в живильній коробці і кип’ятильній посудині нижче допустимої межі;

1.21.3. вимкнення електронагрівачів при наповненні збірника кип’ятку і вмикання їх при зниженні рівня до заданої межі.

1.22. Живильний клапан повинен забезпечувати припинення надходження води з водопроводу при досягненні рівня води в перекидній трубці нижче її краю на 55-56 мм для кип’ятильників продуктивністю 25-50 л і 70 мм для кип’ятильників продуктивністю 100 л.

1.24. Ножі повинні мати гладкі, без задирок, зручні і міцно насаджені дерев’яні рукоятки.

1.25. Ножі повинні мати на рукоятках запобіжні виступи.

1.26. Розділові дошки повинні бути виготовлені з твердих порід дерева, з гладкою поверхнею, без тріщин.

1.27. При механічній нарізці гастрономічних товарів обладнання встановлювати на робочій поверхні так, щоб рухомі частини його не виступали за межі цієї поверхні і в положенні, що вмикало б його переміщення. На непрацюючій машині регулятор товщини нарізки повинен знаходитись в нульовому положенні. Заточувальний пристрій для ножа машини повинен знаходитись в неробочому положенні.

1.28. На робочому місці буфетника повинні бути встановлені зручні стільці для відпочинку. Не дозволяється використовувати для цих цілей ящики та інші випадкові речі.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Одягнути спецодяг, перевірити наявність засобів захисту.

2.2. Інструмент, пристосування розташувати в зручному і безпечному для користування порядку.

2.3. Перевірити справність обладнання, наявність на ньому засобів захисту, захисного заземлення, справність автоматичного вимкнення їх живлення

2.4. Перед вмиканням кип’ятильника необхідно переконатись у справності автоматики, поплавкового пристрою, заповненні його водою і безупинному її надходженні.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

3.1. Відкривати крани подачі пари і гарячої води на кавоварку необхідно плавно, без ривків.

3.2. Забороняється експлуатація кавоварки через відсутність води в котлі, несправність манометра, сигнальної лампочки рівня води, датчика автоматичного вмикання живлення котла.

3.3. При застосуванні гідрофорів (посилювачів тиску) до кавоварочних машин гідравлічної дії з блок-кранами дуплекс-вимикач тиску гідрофору повинен бути налагоджений на вимикання насосу після досягнення в резервуарі тиску не більше 0,29 МПа.

3.4. Забороняється працювати на кавоварці при несправних тепловому автоматі, регуляторі тиску, манометрі та запобіжному клапані.

3.5. Перед вмиканням апарату для варки сосисок необхідно заповнити резервуар водою, помістити в апарат варочну або пропарочну вкладку, увімкнути апарат за допомогою вмикача.

3.6. Воду в резервуарі нагрівати при максимальному ступені нагріву елементів, після досягнення необхідної температури перевести нагрівач на середній чи слабкий нагрів.

3.7. Завантажити до варочної або пропарочної сосиски для проведення обробки.

3.8. Забороняється експлуатація апарату без води.

3.9. Під час роботи кип’ятильника не повинно бути парення, викиду кип’ятку. З метою уникнення опіку парою і кип’ятком забороняється відкривати кришку збірника кип’ятку.

3.10. При роботі з ножем лезо необхідно тримати від себе.

3.11. Забороняється експлуатація машини для нарізки гастрономічних товарів без огороджувального щитка ножа і заточувального пристрою, експлуатація заточувального пристосування без блокувального пристрою.

3.12. Забороняється перевіряти гостроту ріжучих кромок ножа рукою.

3.13. Не допускається підтримувати продукт в лотку рукою чи іншими предметами під час роботи машини, перевіряти зазори на працюючій машині.

3.14. Очищати ніж від засмальцьовування необхідно за допомогою виделки-лопатки і чистої серветки.

3.15. Знімати решту продуктів з ножа рукою забороняється.

3.16. Відкривати консервні банки необхідно спеціальними ключами або пристроями.

3.17. Розкриття та розпаковку тари необхідно проводити з використанням спеціальних інструментів (цв’яходери, кліщі тощо).

3.18. При відкриванні пляшок з шипучими напоями не можна направляти їх горловину в напрямку людей.

3.19. Відкривати пляшки необхідно штопором або ключем.

3.20. При заливанні кави, какао до резервуару автомата для продажу гарячих напоїв треба користуватись спеціальною підставкою. Використання інших випадкових підставок, стільців, ящиків забороняється.

3.21. Не дозволяється витягування коркових пробок з горловини пляшки шляхом нанесення ударів по дну пляшки долонею руки або по твердій поверхні.

3.22. Використовувати для розливу напоїв посуд (чарки, фужери, келихи тощо), який має тріщини, сколи, забороняється.

3.23. Скляні пляшки, склянки необхідно переміщати та ставити таким чином, щоб вони не вдарялися.

3.24. При митті посуду в мийці спочатку необхідно увімкнути холодну воду, а потім гарячу.

3.25. Харчові продукти, пролиті рідини, масло, осколки розбитого посуду і склотари, які впали на підлогу, слід негайно прибрати.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1. Вимкнути обладнання.

4.2. При відключенні механічного та теплового обладнання вимикати пакетні перемикачі та кнопкові станції, після цього вимикати рубильники, магнітні пускачі та станції управління.

4.3. Механізм кавомолки необхідно очищати тільки щіткою чи сухою ганчіркою. Зовнішні поверхні кавомолки протирати сухою ганчіркою.

4.4. Злити кип’яток із збірника кип’ятку, закрити крани зливу кип’ятку та на трубопроводі підводу холодної води.

4.5. Прибрати робоче місце, інструмент.

4.6. Доповісти керівнику робіт про всі недоліки, які мали місце під час роботи.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

5.1. Негайно вимкнути всі споживачі електроструму.

5.2. Повідомити про те, що сталося, керівникові робіт.

5.3. Не допускати до небезпечної зони сторонніх осіб.

5.4. Якщо є потерпілі, надавати їм першу медичну допомогу. При необхідності викликати швидку медичну допомогу.

5.5. При виникненні пожежі доповісти керівнику робіт, викликати пожежну охорону, приступити до гасіння пожежі первинними засобами пожежогасіння.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ДЛЯ ВАНТАЖНИКА

1. Загальні положення

1.1. Дія Інструкції поширюється на всі органи і підрозділи ВМС ЗС України (далі – підрозділи).

1.2. Інструкція розроблена на основі ДНАОП 0.00-8.03-93 “Порядок опрацювання та затвердження власником нормативних актів про охорону праці, що діють на підприємстві”, ДНАОП 0.00-4.15-98 “Положення про розробку інструкцій з охорони праці”, Типового положення про порядок проведення навчання і перевірку знань з питань охорони праці та Переліку робіт з підвищеною небезпекою.

1.3. За даною Інструкцією вантажник інструктується перед початком роботи (первинний інструктаж), а потім через кожні три місяці (повторний інструктаж).

1.4.Результати інструктажу заносити в «Журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці», в журналі після проходження інструктажу повинен бути підпис особи, яка інструктує, та вантажника.

1.5. Керівник органу, підрозділу повинен застрахувати вантажника від нещасних випадків та професійних захворювань.

В разі пошкодження здоров’я вантажника з вини власника він (вантажник) має право на відшкодування заподіяної йому шкоди.

1.6. За невиконання даної Інструкції вантажник несе дисциплінарну, матеріальну, адміністративну та кримінальну відповідальність.

1.7. До виконання вантажних робіт допускати осіб, які пройшли медичний огляд, вступний інструктаж з охорони праці та інструктаж на робочому місці. Особи молодше за 18 років, можуть бути допущені до вантаження і вивантаження вантажу, граничні норми якого відповідають Граничним нормам підйому і переміщення важких речей неповнолітніми, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я від 22.03.96 № 59.

Вантажник, що допускається до виконання вантажно-розвантажувальних робіт із застосуванням транспортних і вантажопідіймальних машин; вантажно-розвантажувальних робіт, що виконуються вручну з важкими великогабаритними вантажами; робіт з переміщення зріджених газів в балонах під тиском, вибухонебезпечних, легкозаймистих та інших небезпечних і шкідливих речовин (кислот, лугів тощо), повинен пройти спеціальне навчання безпеки праці і мати посвідчення на право виконання робіт з підвищеною небезпекою.

1.8. Під час роботи вантажник проходить:

– навчання безпеки праці на діючому обладнанні щорічно, а на новому обладнанні – по мірі його надходження на підприємство, але до моменту пуску цього обладнання в експлуатацію;