Сегодня: 25 | 04 | 2024

Збірник інструкції з охороні праці у війсково-морських силах збройних сил України (частина 2)

2.9. Перевірити покажчиком напруги або переносним вольтметром відсутність напруги в електроустановках до 1000 В.

2.10. Перевірити справність покажчика напруги на відсутність напруги. При цьому користуватися діелектричними рукавицями.

2.11. Перевірити наявність заземлення електроустановок при напрузі 500 В і вище (змінного і постійного струму – у всіх випадках) корпусів електрообладнання, встановлених у приміщеннях з підвищеною небезпекою, в особливо небезпечних і в зовнішніх установках з номінальною напругою понад 42 В змінного струму і 110 В постійного струму, а також встановленого у вибухонебезпечних приміщеннях.

2.12. У електроустановках, конструкція яких така, що накладання заземлення

Небезпечне або неможливе (наприклад, у деяких розподільних ящиках, контрольно-розподільних пристроях певних типів тощо), при підготовці робочого місця необхідно вжити таких заходів охорони праці:

2.12.1. замикати на замок привід роз’єднувача;

2.12.2. обгородження ножів або верхніх контактів роз’єднувачів виконувати гумовими ковпаками або жорсткими накладками з ізоляційного матеріалу.

2.13. До частин, які підлягають заземленню, належать:

2.13.1. Корпуси електричних машин, трансформаторів, апаратів, світильників;

2.13.2. приводи електричних апаратів;

2.13.3. вторинні обмотки вимірювальних трансформаторів;

2.13.4. каркаси розподільних щитів, щитів управління, щитів і шаф;

2.13.5. металеві конструкції розподільних пристроїв;

2.13.6. металеві кабельні конструкції;

2.13.7. металеві корпуси кабельних муфт;

2.13.8. металеві оболонки та броня контрольних і силових кабелів;

2.13.9. металеві оболонки проводів;

2.13.10. сталеві труби електропроводки та інші конструкції, пов’язані з встановленням електрообладнання;

2.13.11. металеві корпуси пересувних і переносних електроприймачів;

2.14. Необхідно постійно стежити за надійністю приєднання та справністю заземлюючого пристрою.

Забороняється використовувати для заземлення будь-які провідники, не призначені для цього, а також приєднувати скруткою заземлення.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

3.1. Дозволяється ведення робіт без зняття напруги в електроустановках напругою 500 В і нижче. Ці роботи повинні виконувати не менше ніж два електромонтери. При цьому необхідно:

3.1.1. працювати в діелектричних калошах або стоячи на ізолюючій основі (ізолюючій підставці);

3.1.2. користуватись інструментом з ізольованими держаками (у викруток, крім того, повинен бути ізольований стрижень). При відсутності такого інструменту необхідно застосовувати діелектричні рукавиці;

3.1.3. обгородити сусідні струмоведучі частини, до яких можливий випадковий дотик ізолюючими накладками (гумовими матами, електрокартоном, міканітовими листами та ін.), під напругою;

3.1.4. працювати з опущеними і застебнутими біля кистей рук рукавами одягу та в головному уборі.

3.2. При веденні робіт на струмоведучих частинах, які знаходяться під напругою, за допомогою основних захисних ізолюючих засобів (оперативні та вимірювальні штанги, покажчики напруги, ізолюючі та струмовимірювальні кліщі та ін.) необхідно:

3.2.1. користуватись тільки сухими ізолюючими засобами з непошкодженим лаковим покриттям;

3.2.2. тримати ізолюючі засоби за держаки-захоплювачі не далі обмежувального кільця;

3.2.3. розміщувати ізолюючі засоби так, щоб не виникала небезпека перекриття на поверхні ізоляції між струмоведучими частинами двох фаз або на землю.

3.3. Забороняється при роботі під напругою застосування ножівок, напилків і металевих метрів.

3.4. Замінювати плавкі вставки запобіжників при наявності рубильника слід при знятій напрузі. При неможливості зняття напруги (наприклад, на групових щитах, зборках) заміна плавких вставок запобіжників допускається під

Напругою, але із зняттям навантаження; остання вимога не стосується запобіжників із закритими плавкими вставками.

3.5. Замінювати плавкі вставки запобіжників під напругою електромонтер повинен у захисних окулярах та діелектричних рукавицях, користуючись ізолюючими кліщами.

3.6. Замінювати плавкі вставки запобіжників може електромонтер із кваліфікацією не нижче III групи, а при заміні на висоті з приставних драбин – двоє електромонтерів, один з яких повинен мати кваліфікаційну групу не нижче IV.

3.7. Вмикання і вимикання, які проводяться на розподільних щитах, у внутрішньоцехових і зовнішніх мережах з приставних драбин і риштувань, а також там, де ці операції через місцеві умови затруднені, повинні виконувати двоє електромонтерів, з яких один повинен мати кваліфікаційну групу не нижче IV.

3.8. У разі, коли вимкнення електрообладнання проводилось за усною заявкою персоналу для проведення якихось робіт, наступне вмикання цього обладнання може бути виконано на вимогу особи, яка дала заявку на вимкнення, особи, що замінила її, або уповноваженого, який у цей час її заміняє. Перед пуском обладнання, тимчасово вимкненого за заявкою персоналу, оперативний персонал повинен його оглянути, переконатись у готовності до прийняття напруги і попередити тих, хто працює на ньому, про вмикання.

3.9. При виявленні замикання на землю забороняється наближатись до місця замикання на відстань менше 4–5 м у закритих і менше 8–9 м у відкритих розподільних пристроях.

3.10. Щоб не допустити трансформації напруги з низької сторони на високу, необхідно вимкнути вимірювальні трансформатори низької сторони.

3.11. При виявленні несправностей в електричних пристроях (іскріння, спалахів, пошкодження ізоляції електропроводів, кабелів), а також при залишенні

Необгородженими струмоведучих частин електромонтер повинен повідомити керівника робіт.

3.12. У приміщеннях з підвищеною небезпекою необхідно застосовувати додаткові заходи безпеки, які визначають особи, що видають наряд або дають розпорядження.

3.13. У небезпечних щодо пожежі приміщеннях усіх класів необхідно застосовувати:

3.13.1. електропроводки тільки захищені (наприклад, проводом марки ВРГ, кабелем або проводом ПР та ПВ у сталевих трубках);

3.13.2. переносні світильники тільки закритого виконання. Скляний ковпак має бути захищений сталевою сіткою.

3.14. Освітлювальну арматуру (скляні ковпаки, рефлектори, металеві частини тощо) і лампи всіх видів освітлення слід очищати у строки:

3.14.1. чотири рази на місяць – у приміщеннях із значними виробничими виділеннями пилу;

3.14.2. двічі на місяць – у приміщеннях із незначними виробничими виділеннями пилу;

3.14.3. двічі на рік – у зовнішніх установках;

3.15. Пил всередині електрообладнання слід видаляти у строки:

3.15.1. двічі на рік – для електричних машин з нормальним іскрінням частин;

3.15.2. один раз на 2–3 місяці – для електрообладнання, встановленого на механізмах, які зазнають трясіння, вібрації тощо;

3.15.3. один раз на рік – для решти обладнання.

3.16. Забороняється під час роботи у вибухонебезпечних установках:

3.16.1. ремонтувати електрообладнання та мережі, що перебувають під напругою;

3.16.2. експлуатувати електрообладнання при несправному блокуванні кришок апаратів;

3.16.3. вмикати електроустановку, що автоматично вимкнулася, не з’ясувавши і не усунувши причини її вимкнення;

3.16.4. перевантажувати понад номінальні параметри вибухозахищене електрообладнання, проводи і кабелі;

3.16.5. вмикати до джерел живлення іскробезпечних приладів інші апарати, які не входять до комплекту цього приладу.

3.16.6. залишати навстіж відчинені двері приміщень і тамбурів, які відокремлюють ці приміщення від інших;

3.16.7. заміняти перегорілі електричні лампи у вибухонебезпечних світильниках іншими видами ламп або лампами більшої потужності, ніж ті, на які розрахований світильник;

3.16.8. заміняти захист (теплові елементи, запобіжники, розчіплювачі) електрообладнання іншими видами захисту або захистом з іншими номінальними параметрами, на які це електрообладнання не розраховане;

3.16.9. експлуатувати електрообладнання із зниженим рівнем масла.

3.17. Під час робіт на висоті, на стовпах повітряної лінії електропередачі або з драбин чи риштувань, що проводяться при вимкненні напруги, необхідно переконатись у відсутності напруги на лінії, а також у міцності стовпа. Приступаючи до роботи на стовпі, необхідно прив’язатись до нього запобіжним поясом і працювати, стоячи на обох ногах. Забороняється влізати на опору та злазити з неї без кігтів. Зазначені роботи виконують не менше ніж двоє електромонтерів.

3.18. При роботі на драбинах слід користуватись легкими і міцними переносними драбинами і стрем’янками. Східці мають бути прямокутні, врізні. Забороняється застосовувати драбини, збиті цвяхами, без врізки східців і без

Стягування тятив болтами, а також без гострих металевих шипів (на м’яких підлогах) та гумових наконечників (на твердих підлогах).

Драбина не повинна прогинатись під вагою електромонтера. Розсувні драбини мають бути міцно з’єднані між собою гаками, що не допускають довільного розсування під час роботи.