Сегодня: 20 | 04 | 2024

Лекция Установки по Використанню Сонячної Енергії

Дана установка може працювати в зимовий і літній час для опалювання і гарячого водопостачання. Її техніко-економічні показники неістотно відрізняються від установки, що працює на зрідженому газі (Табл. 23).

Таблиця 2. Техніко-економічні показники установки для опалювання і гарячого водопостачання приміщень площею 30 м2.

Теплопостачання

Капіталовкладення, Грн.

Експлуатаційні витрати,

Грн. / год.

Приведені витрати,

Грн./ год.

Газовий нагрівач

300 … 400

40 ... 74

88 ... 134

Сонячний нагрівач

343 ... 456

36 ... 49

96 ... 119

Є установки, які розраховані тільки для гарячого водопостачання в літній період (Рисунок 4). Вони конструктивно відрізняються від раніше розглянутих. Тут в період надходження сонячної радіації здійснюється природна циркуляція води. Вода, нагріта в сонячному колекторі 1, прямує в верхню частину бака–акумулятора 3, звідки забирається мережею гарячої води. У міру її витрати холодна вода поступає в нижню частину бака-акумулятора. Надходження води регулюється клапаном поплавця.

Термін окупності таких установок - від 2 до 3 років залежно від кліматичних умов і паливопостачання. Вони набули поширення на польових станах, тваринницьких фермах, в сільських лазнях і т. і.

 

Рис. 5. Поворотний сонячний водонагрівач

Представляють інтерес невеликі побутові сонячні водонагрівачі літнього типу, які часто споруджують без відповідних знань геліотехніки з малим технічним і економічним ефектом. Наприклад, досить широко поширений тип малопродуктивної примітивної сонячної душової, що є залізною бочкою, встановленою на даху невеликої кабінки душу. Якби цю ж бочку використовували як акумулятор до додатково встановленого водонагрівача, то продуктивність зросла б у декілька разів.

Нижче розглянуто декілька типів досить простих, але високопродуктивних сонячних побутових водонагрівачів.

На Рисунку 5 Показана схема сонячного водонагрівача, що являє собою невелику раму-нагрівач, що обертається біля поворотного столу так, щоб її можна встановлювати перпендикулярно сонячним променям.

Рама-нагрівач складається з дерев'яного корпусу, усередині якого поміщений плоский залізний казан з водою, що нагрівається. Сонячна радіація до резервуару поступає через одношарове скління. Холодна вода подається в нижню частину нагрівача, а гаряча забирається через кран у верхній частині.

При площі геліонагрівача 1,5м2 і ємності казана 20л. продуктивність досягає до 70 ... 90 л. гарячої води (50 ... 60°С) в день.

На Рисунку 6 показана схема сонячного водонагрівача для домашнього вживання, що є невеликою рамою з плоским казаном всередині.

Весь пристрій розташовують на землі і його можна періодично повертати залежно від руху Сонця. Нахиляють раму-нагреватель до горизонту за допомогою опорної ноги 3. Місткість казана – 10 ... 15л.

Холодну воду в нагреватель заливають через воронку з відра, отримувана гаряча вода витрачається через кран в нижній частині нагрівача. Установку можна легко переносити.

1 - заливна воронка; 2 - геліонагрівач;

3 - Опорна нога; 4 - водорозбірний кран.

Рис. 6. Переносний сонячний водонагрівач.

Воду в апараті можна навіть довести до кипіння, якщо накласти на скління додаткову раму з натягнутим в два шаруючи целофаном. Продуктивність установки – 60 ... 70 л. гарячої (50 ... 60ºС) води в день.