Сегодня: 19 | 04 | 2024

Лекция Установки по Використанню Сонячної Енергії

 

Сонячні сушарки застосовують двох типів: парникові і камерні.

На Рисунку 9 представлений загальний вид сонячної сушарки парникового типу. Така сушарка вимагає небагато матеріали і може бути виготовлена силами господарств.

Сушарка камерного типу відрізняється тим, що для розміщення висушуваного продукту будують спеціальні камери, в які гаряче повітря поступає з окремо розміщених повітронагрівачів (Рисунок 10). Гаряче повітря в камери подається або природною циркуляцією (за наявності витяжної труби), або примусово вентилятором (Див. рисунок 10).

Є немало місць на півдні України, де тваринництво потребує прісної води. У цих випадках представляє інтерес використання сонячної енергії в опріснювачах для опріснення мінералізованої води.

Існує два типи сонячних опріснювачів: без концентраторів і з концентраторами сонячної радіації.

1 - стовпи; 2 - дерев'яний короб-рамка; 3- Упор - рейка;

4 - Шибка; 5 - регулювальна засувка; 6 - Дощата обшивка;

7 - ущільнений грунт; 8 - сита для фруктів; 9 - дерев'яні полози.

Рис 9. Сонячна парникова сушарка.

1 - Повітронагрівачі; 2 - вентилятор; 3 - камерна сушарка.

Рис. 10. Схема сонячної камерної сушарки

З примусовою циркуляцією повітря.

1 - корпус-ящик; 2 - лоток для прісної води; 3 - віконне скло;

4 - Воронка для заливки соленої води;

5 - дека з соленою водою.

Рис. 11. Схема сонячного опріснювача без концентратора.

Сонячний опріснювач без концентратора (Рисунок 11)влаштований за типом «гарячий ящик», на дні якого поміщено залізне деко з соленою водою. Шибка встановлена під кутом 20...30°. До його нижньої кромки прироблений жолоб для збору конденсату, що утворюється на склі з водяної пари, що виділяється з нагрітої сонячним теплом солоної води. Жолоб виводиться назовні у вигляді трубки, по якій прісна вода прямує в судину-збірку. Продуктивність такого опріснювача досягає лише 2,5 ... 3,5 л води з 1 м2 опріснювача в день. Вищу продуктивність забезпечує регенеративна сонячна опріснювальна батарея з концентратором сонячних променів (Рис. 12). Цей апарат має дзеркало параболоїда, що відображає сонячні промені на зачорнене дно нижньої випарної судини 1. У нім від нагріву води утворюються пари, які конденсуються на холоднішому днищі другої судини і. перетворившись на краплі води, по жолобах прямують в збірку дистиляту. Теплота конденсації нагріває солону воду в другій судині, водяні пари якої конденсуються на днищі третьої судини і т. п. Сама верхня судина має вільну відкриту поверхню води, але захищену від сонячних променів тіньовою кришкою 4. Даний опріснювач при площі дзеркала 16 м2 дає 100 ... 120л. дистиляту в день. У південних районах країни потрібні холодильні установки. У тваринництві вони потрібні для охолоджування молока, туш м'яса, при виробництві сира, а також для забезпечення мікроклімату тваринницьких приміщень.