Сегодня: 19 | 04 | 2024

Правила пожежної безпеки у збройних силах України 2004 р. (частина 2)

8.9.14. У приміщеннях для чищення спортивної зброї необхідно передбачати металевий ящик для збирання промасленого ганчір'я. Після закінчення роботи тиру або стрільбища цей ящик очищують, а його вміст видаляють у спеціально визначене місце.

Кімнати для зберігання зброї, боєприпасів та спеціальних засобів відокремлюють від решти приміщень стінами з негорючих матеріалів з дверима з важкогорючих або негорючих матеріалів. Межа вогнестійкості стін та дверей повинна бути не менша ніж 0,75 год.

8.9.15. У разі утримання конюшень повинні виконуватися вимоги пожежної безпеки, викладені в розділі 8.11. цих Правил

8.10. Лазні та сауни

8.10.1. Під час миття у лазні (приймання душу) військовослужбовцями строкової служби для догляду за додержанням порядку, а також виконання вимог пожежної безпеки повинен призначатися черговий лазні.

8.10.2. Меблі в приміщенні для переодягання особового складу розміщуються так, щоб вони не перешкоджали евакуації особового складу під час пожежі.

8.10.3. Складувати білизну слід тільки в відведених для цього приміщеннях (місцях). Місця складування білизни не повинні розміщуватись на шляхах евакуації особового складу.

8.10.4. Приміщення для миття особового складу забезпечуються гумовими килимками або дерев’яними підставками для застилання підлоги.

8.10.5. Можливість розміщення лазень сухого жару (далі - саун) у будівлях різного призначення визначають, виходячи з вимог будівельних норм.

Ступінь вогнестійкості будівель лазень місткістю 20 місць повинен бути не нижчий ІІІ-го.

8.10.6. У разі влаштування вбудованих саун необхідно:

Відокремити приміщення лазень від інших приміщень протипожежними перегородками 1-го типу та перекриттями 3-го типу;

Улаштувати один евакуаційний вихід з приміщень безпосередньо назовні;

Обладнати парильне відділення піччю заводського виготовлення з автоматичним захистом та відключенням, яке унеможливлює роботу печі більше ніж 8 годин на добу;

Улаштувати в парильному відділенні перфоровані сухотруби, підключені до внутрішнього протипожежного водогону, з можливістю ручного пуску від пристроїв, установлюваних за межами парильного відділення;

Передбачити місткість парильного відділення не більше ніж на 10 місць;

Вся деревина, що застосовується для будівництва парильні, має бути з листяних порід.

8.10.7. У парильному відділені піч має бути встановлена на основі з негорючих матеріалів. Відстань від печі до дерев'яної обшивки поверхонь конструкцій повинна бути не менша ніж 1 м.

Стелю піччю слід захищати від впливу високої температури металевим листом по шару негорючого теплоізоляційного матеріалу з розмірами, що на 0,5 м перевищують розміри печі (у плані).

8.10.8. У верхній зоні парильного відділення, а також на найближчих до печі-кам'янки кромках дерев'яного оздоблення слід встановлювати датчики температури,

Зблоковані з пристроєм (терморегулятором), який вимикає електронагрівачі у разі підвищення температури до +110оС.

8.10.9. Електричні проводи, які використовуються для під’єднання печі до електромережі, світильники та електроарматура повинні бути розраховані на умови експлуатації у середовищі з підвищеною температурою, а також у сирих і особливо сирих приміщеннях. Для забезпечення пожежної безпеки та вибору електрообладнання для саун, ванних кімнат, душових, санвузлів необхідно враховувати вимоги п. п. 2.5.9. і 2.6.6. ДНАОП 0.00-1.32-01. Під’єднання ТЕНів до електромережі має здійснюватися за межами парильного відділення.

8.10.10. Канал припливу свіжого повітря під піччю слід систематично очищати від пилу та інших сторонніх предметів.

8.10.11. Витяжний повітровід з парильного відділення влаштовується відокремленим і виводиться безпосередньо назовні.

8.10.12. У приміщеннях саун забороняється:

Експлуатувати піч з відключеним або несправним терморегулятором;

Користуватися електронагрівальними побутовими приладами поза спеціально обладнаними місцями;

Залишати без нагляду ввімкнутий в електромережу електронагрівач печі.

8.11. Підсобні господарства

8.11.1. Склади для зберігання запасу грубих кормів повинні відокремлюватися від приміщень для утримання худоби, інших тварин та птиці протипожежними перегородками 1-го типу та перекриттями 3-го типу, а також мати окремі виходи безпосередньо назовні. Влаштування отворів у зазначених протипожежних перегородках та перекриттях не допускається, за винятком виходів з приміщень для зберігання поточного запасу грубих кормів та підстилки, захищених протипожежними дверми 2-го типу і обладнаних пристроями для самозачинення.

8.11.2. Приміщення для утримання худоби, інших тварин повинні мати не менше ніж двоє самостійних воріт, перед якими забороняється влаштовувати пороги, сходи, підворіття.

Ворота та двері приміщень, призначені для виведення худоби, повинні відчинятися лише назовні, нічим не захаращуватися і не перекриватися. Зачиняти їх допускається лише на засувки, гачки та клямки, що легко відчиняються.

8.11.3. У приміщеннях для тварин та птиці забороняється захаращувати шляхи евакуації, зберігати корми в тамбурах та проходах, влаштовувати майстерні, стоянки автотранспорту, а також проводити будь-які роботи, не пов'язані з обслуговуванням ферм.

В'їзд до цих приміщень автомобілів, вихлопні труби яких не обладнані іскрогасниками, не дозволяється.

8.11.4. На молочнотоварних фермах за наявності 20 та більше голів худоби необхідно застосовувати груповий спосіб прив'язування, що забезпечує під час пожежі швидке звільнення та виведення тварин із приміщень.

У разі застосування індивідуального способу прив'язування ланцюги повинні мати мотузкові вставки, а у тваринницькому приміщенні необхідно мати комплект ножів (не менше ніж чотири штуки) для перерізування цих вставок.

8.11.5. Допускається зберігання грубих кормів (сіна, соломи) та підстилки в горищних приміщеннях ферм за умови:

Наявності негорючих покрівлі й утеплювача або захисту горючого перекриття та утеплювача (збоку горища) глиняною обмазкою шаром не менше ніж 30 мм завтовшки;

Обгородження негорючими матеріалами димоходів по периметру на відстані не менше ніж 1 м;

Захисту електропроводки на даху від механічних пошкоджень.

8.11.6. Розподільчі щити, вимикачі, запобіжники слід встановлювати в тамбурах або на зовнішніх стінах тваринницьких приміщень з розміщенням їх у негорючих шафках.

Не дозволяється прокладати електропроводи та кабелі транзитом через приміщення тваринницьких ферм, складувати під електропроводкою сіно, солому тощо, розміщувати електропроводи над місцями перебування тварин.

8.11.7. Не допускається застосовувати для обігрівання приміщень для утримання курчат, маток з поросятами, пологових відділень для великої рогатої худоби та овець печі місцевого обігрівання на твердому паливі, а також лампи розжарювання без захисного скла (ковпаків).

8.11.8. Електроводонагрівачі повинні встановлюватися звичайно у відокремлених приміщеннях. У разі їх розміщення в приміщеннях для утримання тварин та птиці вони повинні мати захисні огорожі із суцільного негорючого матеріалу, що встановлюється на відстані 1,5 м (за периметром) від водонагрівача.

8.11.9. У нічний час тваринницькі та птахівницькі приміщення (у разі перебування в них худоби та птиці) повинні бути під наглядом призначених для цього осіб.

Забороняється в цих приміщеннях застосовувати для освітлення гасові лампи, користуватися відкритим вогнем, палити.

8.11.10. Площа основи однієї скирти (стогу) не повинна перевищувати 300 м2, а штабеля пресованого сіна чи соломи - 500 м2.

Біля штабеля пресованого сіна чи соломи необхідно мати два гаки завдовжки не менших ніж висота штабеля.

Скирти (стоги) на відстані 5 м від основи повинні бути оборані захисними смугами не менше ніж 4 м завширшки.

8.11.11. Протипожежні розриви між скиртами (стогами), штабелями мають бути не менше ніж 20 м.

Відстань від скирт (стогів), штабелів грубих кормів повинна бути не менша ніж 15 м до ліній електропередач, 20 м - до доріг, 50 м - до будівель та споруд.

8.11.12. Скирти (стоги), штабелі дозволяється розташовувати попарно, при цьому розриви між скиртами (стогами), штабелями в одній парі мають бути не менше ніж 6 м, а між сусідніми парами - не менше ніж 30 м. Протипожежні розриви між двома парами повинні бути проорані смугою не менше ніж 4 м завширшки на відстані 5 м від основи скирти (стогу), штабеля.

8.11.13. Трактори та автомобілі, що працюють на механічному навантаженні і на транспортуванні соломи та сіна, необхідно обладнати іскрогасниками.

Для запобігання загорянням кормів від безпосереднього зіткнення з вихлопними трубами, колекторами або глушниками автомобілі та трактори-тягачі, зайняті на вантажно-розвантажувальних роботах, не повинні під'їжджати до скирт (стогів), штабелів ближче ніж на 3 м.

8.11.14. Під час навантаження кормів безпосередньо в кузов автомобіля його двигун має бути заглушений. Перед виїздом слід ретельно оглянути місце стоянки і прибрати солому, сіно поблизу вихлопної труби.

8.11.15. На закритих складах (навісах) грубих кормів загальний електричний вимикач повинен розміщуватися поза будівлями (навісами) на негорючій стіні, а для будівель (навісів) з горючих матеріалів - на окремо розташованій опорі і бути вміщений у шафу або нішу, які по закінченні робіт пломбують.

Встановлення електровимикачів усередині складів (навісів) не дозволяється.

8.11.16. Стоянка транспортних засобів на території складів грубих кормів забороняється.